Paikalliset

Kirsti Manninen tutkii, Enni Mustonen luo – kirjailija kävi pääkirjastossa kertomassa työstään ja suositusta Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta

Syrjästäkatsojan tarinoihin on tulossa vielä neljä osaa. Sarjan uusin romaani Taiteilijan vaimo julkaistiin tänä keväänä.

Kirjailija Kirsti Mannista saapui kuulemaan täysi luentosalillinen ihmisiä pääkirjastoon Nummelaan. Manninen pääsi myös signeeraamaan suuren määrän kirjoja.

Maija-Liisa Nyman

1920-luvun taiteilijaelämää. Veistoskilpailuja ja perhesuhteita. Muotihuoneita, lentäjänlakkeja ja uimapukuja. Pariisia ja Helsinkiä.

Tästä kaikesta kertoo Enni Mustosen uusin romaani Taiteilijan vaimo, joka julkaistiin tänä keväänä. Kirja on jo kuudes osa suosittua Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa. Kirjailija, oikealta nimeltään Kirsti Manninen, oli maanantaina kertomassa uudesta kirjastaan sekä kirjailijaelämästä Vihdin pääkirjastossa Nummelassa.

1980-luvulla Kirsti Manninen sai laskun talon uusista mustista ränneistä. Lasku oli 7 000 markkaa. Perheenäiti kauhistui.

– Silloin päätin, että nyt sen romaanin kirjoitan.

Manninen ryhtyi naputtelemaan. Viisi päivää hän kirjoitti ja sitten esikoisromaanin käsikirjoitus oli valmis. Manninen käveli paperipinkan kanssa kustannusosakeyhtiö Otavalle, joka kiinnostuikin tekstistä. Kustannussopimusta oltiin jo allekirjoittamassa, kun Otavan johtajat sanoivat, etteivät voi ottaa tunnolleen Mannisen tieteellisen uran vaarantumista. Viihderomaani haluttiin kyllä julkaista – mutta salanimellä. Niin Manninen otti kirjailijanimekseen Enni Mustosen.

– Enni Mustonen tunnetaan paremmin kuin Kirsti Manninen, kirjailija toteaa nyt.

– Uskon siihen, että kirjailijoita tulee vain lukemalla, Manninen toteaa. Hän on oppinut lukemaan omin päin ja kertoo lukevansa sivuja levyinä.

– Minun on melkein mahdotonta lukea sana sanalta ja rivi riviltä, Manninen sanoo ja selittää, että hänellä on lukihäiriö.

– Sen takia oikoluku on tänäkin päivänä painajaista, kirjailija hymähtää ja jatkaa hilpeästi: – Kustannustoimittajan tärkein tehtävä on pitää henkilöt saman nimisinä edes samalla sivulla.

Kun Manninen lukee tai kirjoittaa, hän ei kuule eikä näe muuta. Hän kertoo olevansa ylikeskittynyt asioihin, joista on kiinnostunut. Keskittyneesti ja nopeasti, niin hän kertoo kirjoittavansa. Myös ideat syntyvät vauhdilla. Esimerkiksi Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja sai alkunsa, kun kustannustoimittaja oli pyytänyt kirjailijaa kanssaan lounaalle. Manninen oli vastikään miettinyt Topeliusta, hänen luottopalvelijaansa, kulttuurikoteja ja piikoja.

– Kaikki tämä pyöri päässäni, kun illalla menin nukkumaan. Aamulla minulla oli valmiina viiden romaanin suunnitelma.

Nyt Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa on julkaistu kuusi osaa ja Mannisella on jo tiedossa sarjan viimeisten osien juonenkäänteet. Hän kertoo, että sarjaan on tulossa vielä neljä romaania. Syrjästäkatsojan tarinat tulevat päätökseensä keväällä 2022, samana vuonna jona kirjailija täyttää 70 vuotta.

Manninen kertoo keräävänsä jo aineistoa jäljellä oleviin romaaneihin. Erityisesti hän toki keskittyy seuraavaan Sotaleski-romaaniin.

Historialliset romaanit vaativat paljon taustatyötä ja paneutumista – Manninen onkin esimerkiksi kokeillut monenlaisia töitä, jotta osaa kertoa niistä vakuuttavasti romaaneissaan. Kirjailija sanoo, että kahdeksankymmentä prosenttia hänen työstään on taustatyötä, tiedon hankkimista. Tutkimustyön tekee Kirsti – luomistyö on Ennin harteilla.

– Viimeistään tammikuun alusta aloitan aina intensiivisen kirjoitustyön, päästän Ennin irti, Manninen sanoo. – Kirjoitan niin kauan kuin jaksan, välillä on pakko syödä tai nukkua, ja sitten taas kirjoitan niin kauan kuin jaksan.

Manninen sanoo, että pusero on aika lailla tyhjä useamman viikon kirjoitusrupeaman jälkeen. Pian tätä kuitenkin seuraa oikolukuvaihe, kirjan ilmestyminen – ja sitten taas seuraavan kirjan taustatyön käynnisteleminen.

Kirsti Manninen

Kirsti Manninen on tutkija, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi Ylioppilaslehden pakinoista.

Manninen käyttää kirjailijanimeä Enni Mustonen. Hänen ensimmäinen romaaninsa Maitotyttö julkaistiin vuonna 1984.

Mannisen kirjallinen tuotanto on laaja ja kattaa erilaisia alueita jännityskirjallisuudesta lastenkirjoihin ja televisiosarjojen käsikirjoituksiin.

Tuorein teos on tänä keväänä julkaistu Taiteilijan vaimo, joka jatkaa Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa. Sarjassa on tätä ennen ilmestynyt kirjat Paimentyttö, Lapsenpiika, Emännöitsijä, Ruokarouva ja Ruokarouvan tytär. Sarjassa seurataan Ida Erikssonin ja myöhemmin Idan tyttären Kirsti Erikssonin elämää. Sarjan viimeisissä, vielä julkaisemattomissa osissa tutustutaan Kirstin tyttäreen.

Syrjästäkatsojan tarinoilla on oma Facebook-sivu, jossa Manninen jakaa tietoa kirjojen taustalta, "hienoja historiallisia faktoja".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat