Puheenaihe

Tupakka kokonaan pois Suomesta – uudella listalla kovia keinoja: Ankara veronkorotus, viranomaisten puhutteluja, taksijonoihin tupakkakielto...

Kuvituskuva.

Katja Juurikko

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esittää, että kaikkien tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö lopetettaisiin käytännössä Suomessa 2030 mennessä. Tavoitteena on, että määräajan käyttäisi päivittäin alle 5 prosenttia aikuisista.

– Tämän tupakkalakiin kirjatun tavoitteen saavuttamiseksi pitäisi jokaisella hallituskaudella seurata ja arvioida tupakkapolitiikkaa sekä kehittää uusia toimenpiteitä, STM:n tiedotteessa linjataan.

Työryhmä luovutti mietintönsä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) torstaina, jolloin vietetään Maailman tupakatonta päivää.
Saarikko sanoo, että työryhmän esityksissä on kiinnostavia kohtia.

Työryhmä esittää muutoksia muun muassa lainsäädäntöön ja verotukseen, savuttomien ympäristöjen laajentamiseen, tukea tupakoinnin lopettamiseen, ikärajojen nostamista, laajennettuja tupakointikieltoja, matkustajatuonnin rajoituksia sekä tehokkaampaa ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön seurantaa. 

Työryhmän mielestä nämä toimenpiteet pitää toteuttaa seuraavan vaalikauden alussa.

Työryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala toteaa, että tupakoinnin loppuminen vuoteen 2030 mennessä ei onnistu ilman todella vaikuttavia uusia toimia. 

– Tärkeää on myös estää tupakoinnin korvautuminen nuuskalla tai muilla uusilla tupakkatuotteilla, joita markkinoille tulee koko ajan lisää. On muistettava, että myös nämä tuotteet ovat erittäin vaarallisia terveydelle, Oksala sanoo tiedotteessa.

NÄITÄ ESITETÄÄN

PAKKAUKSET
Suomeen halutaan yhdenmukaiset tupakka- ja nikotiinivalmistepakkaukset, joissa ei näy tuotemerkkejä (ns. plain packaging).

Näin vähennettäisiin mahdollisuuksia käyttää tuotteita ja vähittäismyyntipakkauksia terveydelle haitallisten tuotteiden markkinointiin.

VEROTUS
Verotusta voitaisiin nostaa samaan tahtiin kuin tällä hallituskaudella.

Keskihintaisen savukeaskin hinnan arvioidaan nousevan noin 2,50 euroa vuosien 2016–2019 veronkorotusten seurauksena. Veronkorotusten toteuduttua vuonna 2020 keskimääräisen savukeaskin hinta olisi noin 8,20 euroa, josta veron osuus olisi 5,60 euroa.

Sama 2,50 euron korotustahti olisi edessä siis myös 2020–2023.

Työryhmä ehdottaa lisäksi, että tupakkalain alaisten tupakkaa sisältämättömien nikotiinituotteiden verotusmahdollisuudet selvitettäisiin.

IKÄRAJA 20 VUOTEEN
Työryhmä esittää tupakkalakia muutettavaksi niin, että tupakkatuotteita, nikotiininesteitä ja nikotiinia sisältäviä tupakan vastikkeita ei saisi myydä tai muutoin luovuttaa eikä välittää alle 20-vuotiaalle. Samaa ikärajaa ehdotetaan myös tuotteiden maahantuontiin ja hallussapitoon. 

SAVUTTOMIA ALUEITA
Työryhmä lisäisi tupakointikieltoja ja muiden tupakkatuotteiden käytön kieltoja tiloissa, joissa on alaikäisiä, kuten leikkipuistot ja uimarannat. 

Tupakointikiellot kattaisivat jatkossa myös joukkoliikennepysäkit, asemalaiturit ja taksitolpat. Lisäksi työryhmä suosittelee julkisia toimijoita, kuten kuntia, suojelemaan ihmisiä tupakansavulle altistumiselta rajoittamalla tupakointia esimerkiksi toreilla.

PARVEKETUPAKOINTI
Asunto-osakeyhtiölakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä.

Työryhmä ehdottaa, että tupakointikieltojen rikkomisesta seuraisi hallinnollinen sanktiomaksu pysäköintivirhemaksun tapaan.

RAJOITUKSIA MATKUSTAJATUONTIIN
Työryhmä vähentäisi verovapaasti EU:n ulkopuolelta maahan matkustajatuontina tuotavien savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden määrää huomattavasti nykyisestä. (200 savukkeesta 40 savukkeeseen, 50 sikarista 10:een). 

NUUSKARAJOITUKSIA
Työryhmä puuttuisi entistä voimakkaammilla toimilla nuuskan kulutuksen jatkuvaan kasvuun. Se ehdottaa, että nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin raja lasketaan 1000 grammasta 100 grammaan vuorokaudessa. 

Jotta tämä käytännössä tehoaisi, työryhmä lisäisi matkustajatuontia koskevien rajoitusten rikkomisesta annettavia seuraamuksia.

Rikoslakiin ehdotetaan lisättäväksi salakuljetuksen ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisen törkeät tekomuodot. 

TUKEA VIEROITUKSEEN
Työryhmän mukaan koko hoitoketju perus- ja erityispalveluissa on saatava ylläpitämään vieroitusosaamista sekä tarjoamaan ja osallistumaan potilaiden tupakasta vieroitukseen. Tupakkatuotteiden käyttö pitäisi ottaa puheeksi terveyden- ja sosiaalihuollon asiakastapaamisissa. 

Tupakkatuotteiden käyttö pitäisi ottaa puheeksi terveyden- ja sosiaalihuollon asiakastapaamisissa."

Myös kaikki tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden hoidossa käytettävät lääkärin reseptillä vieroitukseen määräämät lääkkeet olisi työryhmän mielestä otettava sairausvakuutuksen lääkekorvauksen piiriin. Työpaikat ja työterveyshuolto olisi saatava tukemaan tupakoinnin lopettamista.

Häkämittauksia pitäisi tehdä raskaana olevan tupakoitsijan neuvolakäynnillä.

NUORISO- JA LIIKUNTATOIMINTA
Työryhmä esittää, että liikunta- ja nuorisolakiin säädettäisiin valtakunnallisten avustusten jakamisen yhdeksi avustusperusteeksi sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

Myös kunnat voisivat ottaa tämän nuoriso- ja liikuntatyöhön liittyvien avustustensa myöntämisen yhdeksi kriteeriksi. 

Kannatatko tupakoinnin vähentämistä kovin rajoittein?

En
74% (926 ääntä)
Kyllä
26% (330 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1256

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat