Puheenaihe

Yksi Suomen suurimmista asunnonvälitysfirmoista yrityssaneeraukseen – Toimitusjohtaja: "Parempi tämä kuin olla vetelät housuissa"

Asunnonvälitysyhtiö Kahdeksas Päivä on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Kuva ei liity yhtiöön.

Anneli Tuominen-Halomo / arkisto

Yksi Suomen suurimmista kiinteistönvälitysketjuista Kahdeksas Päivä Oy on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Yhtiön hakemus käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa eilen, mutta päätökset saneeraustoimista tehdään myöhemmin.

Yhtiön hallitus vaihtui kerralla viime syksynä varsinaisen yhtiökokouksen yhteydessä, mutta hallituksen entiset jäsenet ovat jatkaneet yhtiön neuvonantajina.

Toimitusjohtaja Jussi Karppisen mukaan tilanteeseen johtaneet syyt ovat moninaiset. 

– Alkuvuonna 2016 yhtiö irtaantui Huom! -ketjusta ja toteutti toimialan isoimman brändimuutoksen 2000-luvulla lanseeraamalla uuden Kahdeksas päivä -liikemerkin. Yhtiön suunnitelmana on samalla laajentaa kiinteistönvälitystoimintaa muihin asuntokaupan oheispalveluihin – esimerkiksi muutto-, sisustus- ja väliaikaissäilytyspalveluihin, Karppinen kertoo.

Hänen mukaansa vaihdos sujui huomattavasti ennakoitua raskaammin, sillä saman vuoden aikana yhtiö menetti yhteensä vajaat 40 prosenttia välittäjistään. Toteutunut välittäjämäärän lasku johti myyntiliikevaihdon nopeaan supistumiseen. Sen seurauksena yhtiön kannattavuus romahti negatiiviseksi ja sille kerääntyi lyhytaikaista lainaa.

– Vaikka yhtiö saatu nyt kannattavaksi ja välittäjämäärä uudelleen kasvuun, vuoden 2016 brändin muutoksesta syntynyt velkamäärä on osoittautunut liian raskaaksi, jotta se voitaisiin hoitaa loppuun aiemmin suunnitellussa aikataulussa, Karppinen kertoo.

Tilanne on tällä hetkellä Karppisen mukaan hankala, mutta Kahdeksas Päivä toimii kuitenkin yrityssaneerauksesta huolimatta aivan tavalliseen tapaan.

– Hakeutuminen yrityssaneeraukseen ei vaikuta millään tavalla asiakkaidemme asuntojen myyntitoimeksiantojen yhteydessä sovittuihin toimenpiteisiin tai välittäjien palveluihin. Kaikki myyntitoimeksiannot hoidetaan normaaliin tapaan ja asunnot myydään.

– Pitää myös huomata, että meitä ei ole haettu konkurssiin. Olemme itse hakeutuneet yrityssaneeraukseen, sillä on parempi selvittää tilanne etukäteen kuin herätä vasta silloin, kun on jo löysät housuissa, Karppinen muotoilee.

Kuluvana vuonna Kahdeksannen Päivän liikevaihto on hieman yli kahdeksan miljoonaa euroa. Asuntokauppaa on tehty noin parintuhannen asunnon verran vuodessa; yrityksellä on noin sata asunnonvälittäjää.

Sillä on kolme toimipistettä, jotka sijaitsevat Pohjois-Tapiolassa sekä Helsingin Ruoholahdessa ja Herttoniemessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat