Paikalliset

Vihdin kirkonkylän koulukeskuksen lämpöasia on oikeuskäsittelyssä. ’Vielä voi tehdä parhaan ratkaisun’

Pekka Halonen ja Jouko Leino haluavat kirkonkylän lämpölaitoksen suunnitelmat pohdittavaksi perusteellisesti uudestaan.

Vesa Valtonen

Vihdin yhteiskoulun rakenteilla olevan laajennusosan ja muutamien muiden kunnan rakennusten lämmöntuottajaksi suunniteltu hakelämpölaitos on valituksen takia tällä hetkellä Helsingin hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Lämpölaitosta on suunniteltu Helsingintien varrelle lähelle Olkkalantien risteyksen tuntumaan bussivarikon ja tehdaskiinteistön väliselle alueelle.

– Lämpölaitosprosessin päätöksenteko on ollut ohut, puutteellinen ja virheellinen, tiivistävät yrittäjä Pekka Halonen ja varatuomari Jouko Leino. Heidän lisäkseen valituksen allekirjoittivat kymmenen kiinteistön edustajat.

Halonen ja Leino perustavat näkemyksensä ympäristöoikeuden emeritusprofessorin Vesa Majamaan antamaan lausuntoon asiassa.

– Nyt pitäisi päätöksenteossa löytää ympäristökysymysten mutta myös kunnan talouden kannalta paras ratkaisu koulutilojen lämmitysjärjestelmäksi, uudet tilathan valmistuvat ensi vuoden syksyksi, miehet muistuttavat.

– Optimaali tilanne olisi jos kunnan tilojen lämmitysratkaisussa nollattaisiin tilanne ja pohdittaisiin asiat uudestaan. Aikaa kyllä on, ja kunnassa pystytään haluttaessa tekemään isoja päätöksiä nopeastikin, toteaa Leino. Tällä hän viittaa Nummelan Sepänpihan alueen päätöksentekoon, jossa koko prosessiin kului vain neljä kuukautta.

Halonen ja Leino ovat laajemman joukon kanssa pohtineet optimaalista lämmöntuottojärjestelmää. Kirkonkylässä optimaalisuus ei heidän mielestään voi perustua hakkeelle ja kaukolämmölle.

– Se olisi olisi pitkälläkin aikavalillä kaikkein kallein ratkaisu. Optimaaliset vaihtoehdot pohjautuvat hajautetulle ja uusiutuvalle energiaratkaisulle kuten maalämmölle ja Kirkkojärven hyödyntämiselle.

Nämä ratkaisut sijoitetaan Halosen ja Leinon mukaan mahdollisimman lähelle lämmityskohteita ja ovat kaikilla mittareilla paras vaihtoehto kunnaan taloudelle, kuntalaisille, ympäristölle sekä kultturimiljöölle.

Kalliit siirtoputkistot jäisivät pois ja energia voisi olla täysin CO2 -vapaata.

– Lämpöasioissa Vihdissä on paljon osaamista, mutta sitä on myös Vihdin ulkopuolella.

Pekka Halonen ja Jouko Leino kannustavat kaavoitus- ja teknisen lautakunnan jäseniä vielä kerran perehtymään erityisen huolellisesti valituskirjelmässä ja sen liitteissä oleviin näkemyksiin.

Valituksen takia campukselle on suunniteltu vähintään kolmen vuoden väliaikaista lämmitysratkaisua öljykonteista.

Kunnan saamat tarjoukset eivät vastanneet tarjouspyyntöä, joten edessä on uusi tarjouskierros.

– Nyt tämä tilaisuus kannattaisi käyttää hyväksi ja käynnistää uusi tarjouskilpailu koulutilojen lämmitysjärjestelmän lopullisesta ratkaisusta.

Jouko Leinon arvion mukaan valitusprosessi eri vaiheineen saattaa kestää jopa useampia vuosia.

– Me valituksen tehneet emme missään nimessä vastusta kirkonkylän kehittämistä. Me haluamme, että asiat tehdään fiksusti, nykyaikaisesti ja kunnan talouden, kuntalaisten sekä ympäristön kannalta pitkällä tähtäimellä edullisesti, Leino toteaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan sellaisella asemakaava-alueella, joka on ollut voimassa yli 13 vuotta ja joka merkittävältä osalta on edelleen toteutumatta, ei saa myöntää rakennuslupaa sellaisen uuden rakennuksen rakentamiseen, jolla on alueiden käytön tai ympäristökuvan kannalta olennaista merkitystä ennen kuin kunnassa on arvioitu asemakaavan ajanmukaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat