Paikalliset

Haltia heittää ihmiset aitoon luontoon – luontokeskus täytti viisi vuotta

Haltiaan on tehty jo 750 000 käyntiä.

Luontokeskus Haltia täytti tällä viikolla viisi vuotta. Kuva on vuodelta 2014.

Arkisto/Maija-Liisa Nyman

Suomen luontokeskus Haltia täyttää tällä viikolla viisi vuotta. Luontokeskuksen virallinen syntymäpäivä oli torstaina, ja tuolloin järjestettiin kaksi erikoiskierrosta, joilla pääsi kurkistamaan esimerkiksi Haltian toimistoon ja konehuoneeseen. Kuitenkin koko juhlaviikon ajan Haltiassa on päivittäin erikoistarjouksia myymälässä ja ravintolassa.

– Juhlapäivä meni mukavasti, talo oli täynnä ihmisiä, luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi kertoo.

– Meillä on Haltiassa vähän nurinkurinen missio. Haluamme houkutella tänne mahdollisimman paljon ihmisiä, jotta voimme heittää heidät ulos, aitoon luontoon, Selänniemi kuvailee.

Haltian pääviesti kävijöille on: anna luonnon koskettaa.

Haltian ilmettä on uusittu ja uusitaan koko ajan.

– Päänäyttelyssä on nyt uusi ääniteos Luontoäidin kutsu, eläinten pesäkolot ovat saaneet uutta ilmettä ja Merenkurkun luonnon vuodenajat sekä eläinvarjokuvat ovat tulleet pääsaliin mukaan, Selänniemi kertoo. – Meille on tullut myös linnunpesä, jossa voi köllötellä huovutettujen linnunmunien päällä.

Pääsalin panoraama-esitys päivittyy kesäkuussa. Esitykseen on tulossa puoli tuntia lisää materiaalia: esimerkiksi hylkeitä ja hienoa tunturimaisemaa Lapin kesästä.

Viiden vuoden aikana Haltiassa on ollut viisi eriteemaista erikoisnäyttelyä ja useita vaihtuvia näyttelyitä. Tällä hetkellä päänäyttelyn lisäksi on esillä Luonto 2.17 -erikoisnäyttely, jossa nähdään kaikki Suomen 40 kansallispuistoa nuorten silmin.

Haltian alakentälle on tulossa uusi näyttely kesäkuun puolivälissä. Selänniemi kertoo, että luvassa on luontoaiheisia graffiteja useilta tekijöiltä.

Viisivuotiaaseen Haltiaan on tehty jo 750 000 käyntiä. Tämä vastaa luontokeskuksen kävijämäärälle asetettuja tavoitteita. Viime vuonna käyntejä oli lähes 180 000 ja Selänniemi arvioi, että pari prosenttia kävijöistä oli vihtiläisiä.

Haltiassa ja Haltian lähiluonnossa on opastettu viiden vuoden aikana 58 560 lasta ja nuorta. Pääkaupunkiseudun 5.-9. -luokkalaisille suunnatussa luontokoulussa on käynyt 450 ryhmää, joissa on ollut mukana yhteensä 8400 oppilasta.

Luontokasvattaja Maria Aroluoma Haltiasta kertoo: – Monella lapsella on retkikokemuksia ollut vähän ja lajintuntemus on aika heikkoa, eli he eivät tunnista esimerkiksi metsän kasveja tai lintuja. Elämykset luonnossa yllättävät heidät positiivisella tavalla. Lapset pitävät erityisesti luonnossa leikkimisestä ja nuoret käytännön tekemisestä, esimerkiksi trangian käytöstä ja luonnonmateriaaleista rakentelusta.

Haltian luontokasvatus laajenee syksyllä Habitare-messuille. Suomen luontokeskus Haltia on Habi Kidsin pääkumppani ja tutustuttaa lapset monipuoliseen luontoon ja pinnan alla olevaan elämään.

Haltia

Haltian toiminnasta vastaa Metsähallitus. Myös Vihdin kunta rahoittaa luontokeskuksen toimintaa, sillä Metsähallituksen lisäksi luontokeskuksen kuluihin osallistuvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Vihti, Kirkkonummi ja Kauniainen.

Suomen luontokeskus Haltia sijaitsee Espoon Nuuksiossa osoitteessa Nuuksiontie 84.

Haltian rahoittajakuntien kouluryhmät pääsevät tutustumaan Haltiaan muita edullisemmin.

Lisätietoa: www.haltia com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat