Puheenaihe

Jos ampiainen pistää, älä missään nimessä hiero pistokohtaa – näistä merkeistä tiedät, milloin kyseessä on hengenvaara

Makeat hajuvedet sekä kirkkaanväriset vaatteet vetävät ampiaisia puoleensa. Allergikkojen pitää olla tarkkana.

Katja Juurikko

Allergia -ja astmaliitto muistuttaa, että ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla hengenvaarallinen.

Hengaavara koskee pistolle allergisia, mutta piston jälkeen sitä pitää aina tarkkailla, sillä allergiaa ei voida etukäteen todeta näytteillä tai testeillä. Se selviää usein vasta ensimmäisen piston jälkeen.

Voimakkaassa allergisessa reaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat nopeasti muutamassa minuutissa. Mitä nopeammin oireet etenevät, sitä vakavammasta tilanteesta on kyse. Yleisimmin oireet alkavat iho-oireina ja leviävät sitten hengitysoireiksi.

Terveille henkilöille pisto ei ole vaarallinen, mutta tuntuu ikävälle.

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo, että oikea hoito vakavassa allergisessa reaktiossa on adrenaliini-injektori, joka allergisella pitää olla aina mukana. Injektori on kuitenkin tarkoitettu vain ensiavuksi. Tämän jälkeen tulee hakeutua lähimpään ensiapuun.

Ampiaisen ja mehiläisen pistos aiheuttaa kaikkien iholla myrkkyreaktion, jossa iho punoittaa, turpoaa ja on kipeä. Näitä reaktioita hoidetaan kortisonivoiteella sekä lievittää kipua ja turvotusta kylmällä kääreellä.

Pistoskohtaa ei Vuorenmaan mukaan kannata painella tai hieroa, koska se edistää myrkyn leviämistä. Jos reaktio on laaja, voi ottaa antihistamiinia tai kyypakkauksen kortisonitabletit. Kovaa kipua voi lievittää myös kipulääkkeellä.

– Ampiaisia tai mehiläisiä ei pidä huitoa tai hätistellä. Ne pistävät ainoastaan hätääntyessään. Ruohikossa kulkiessa kannattaa pitää kengät jalassa, Vuorenmaa sanoo

Pistosvaaraa voi pienentää myös välttämällä värikkäitä vaatteita, houkuttelevia tuoksuja sekä makeita juomia, sillä ne vetävät puoleensa pistiäisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Epäiletkö, että kyy puri lemmikkikoiraa tai -kissaa? Älä tee näitä virheitä5.4.2018 09.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat