Puheenaihe

Selvitys: Yksi lentoyhtiö jättää korvauksia maksamatta – "Velkaa asiakkailleen 120 miljoonaa"

EasyJet on lentänyt Helsinki-Vantaan lentokentältä maaliskuusta alkaen.

Jussi Vehkasalo

Korvaushakemuksia myöhästyneistä ja perutuista lennoista tehtaileva yritys AirHelp syyttää lentoyhtiö EasyJetiä korvausten pimittämisestä asiakkailtaan. Yhtiön selvityksen mukaan EasyJet on maksanut asiakkailleen vain alle 2 prosentissa tapauksista silloin, kun lakisääteisiä myöhästymiskorvauksia on vaadittu ilman asianajajan apua.

AirHelp analysoi yli 27 000 EasyJetille tehtyä korvaushakemusta. Analyysissä selvisi, että oikeusavun myötä korvauksien todennäköisyys kasvaa moninkertaiseksi, ja lentoyhtiön vastausaika lyhenee lähes puolella. Vuoden 2017 aikana lentoyhtiölle kertyi jopa 120 miljoonan euron edestä korvausvelkaa.

Muun muassa alankomaalainen KLM, yhdysvaltalainen United Airlines ja pohjoismaalainen SAS vastasivat korvaushakemuksiin keskimäärin kymmenessä päivässä ja näin sijoittuivat analyysin parhaiden yhtiöiden joukkoon.

EU:n EC 261 -asetuksen nojalla lentoyhtiöt ovat velvollisia korvaamaan asiakkaalle jopa 600 euron matkustajakohtaisen korvauksen, jos lentoyhtiön toiminnan vuoksi lento myöhästyy tai peruuntuu tai asiakas ei ylibuukkauksen takia pääse lennolle.

– Monet lentoyhtiöt tarkoituksellisesti viivyttävät korvausprosesseja tai jättävät ne kokonaan huomiotta, eikä niitä rangaista tämänkaltaisesta toiminnasta. Ne tietävät, että matkustajat eivät hevillä ota yhteyttä asianajajaan ja lähde vaatimaan saataviaan oikeusteitse isoa yritystä vastaan. Monet eivät tunne oikeuksiaan ja pelkäävät, että oikeustaisteluista tulee pitkät ja kalliit. Sen sijaan lentoyhtiölle oikeuteen meneminen on helpompaa – se tarkoittaa vain, että niiden täytyy palkata vakituinen asianajaja. Epäreilut käytännöt on lopetettava, ja maksamisesta pidättäytyviä lentoyhtiöitä tulee rangaista, AirHelpin toimitusjohtaja Henrik Zillmer sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat