Puheenaihe

Riski muhii jopa 345 000 kodin kylpyhuoneessa – nämä ovat pahimmat ongelmakohdat

Kuvan kylpyhuoneen saumat ovat pahasti pintahomeessa.

Raksystems Insinööritoimisto

Jopa 345 000 omakotitalossa kylpyhuone on uusimisen tarpeessa. Tämä tarkoittaa 30 prosenttia kaikista suomalaisista omakotitaloista.

Esimerkiksi muovimatolliset kylpyhuoneet kestävät tavallisessa käytössä 20 vuotta. Kosteussulkusivelyllä eristetyt laatoitetut kylpyhuoneet kestävät normaalikäytössä vain 15 vuotta.

Nykyaikaiset vedeneristeet tulivat pakollisiksi vasta vuoden 1999 jälkeen, joten kaikki ennen vuotta 2000 rakennetut kylpyhuoneet ovat lähtökohtaisesti jo käyttöikänsä päässä.

Tutkimuksen mukaan myös uusissa rakennuksissa on usein parantamisen varaa. Jopa neljäsosassa 2000- ja 2010-luvuilla rakennetuissa kylpyhuoneissa on havaittu uusimis- ja korjaustarpeita.

– Tulee muistaa, että rakenteiden tekniset käyttöiät ovat suuntaa antavia ja, että korjaus- tai uusimistarve esimerkiksi huoltamattomuuden vuoksi voi tulla vastaan jo huomattavasti aikaisemmin. Tämä toimii myös päinvastoin, sillä huoltavalla toiminnalla voidaan hyvin pitkittää rakenteen käyttöä jopa vuosia, kertoo Raksystemsin kuntotarkastusosaston johtaja Kim Malmivaara.

Tyypillisiä ongelmakohtia vanhoissa kylpyhuoneissa ovat esimerkiksi laattojen nurkkasaumat sekä läpivientien liitokset, joista kosteus voi päästä talon rakenteisiin. Myös ilmanvaihdossa ja lattioiden kallistuksissa on usein puutteita. Uudemmissa kylpyhuoneissa tyypillisiä ongelmakohtia ovat huonosta rakentamisen laadusta johtuvat lattiakaivon ja vedeneristeen liitoksen puutteet sekä lattian kallistukset eli kaadot.

Tutkimustulokset selviävät Raksystems Insinööritoimisto Oy:n tekemistä kuntotarkastuksista. Tutkimuksessa oli mukana lähes 10 000 omakotitaloa ympäri Suomen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat