Paikalliset

Vihdin kunta hyväksyi maksusitoumuksen: Nummelasta pääsee kohta bussilla Leppävaaran rautatieasemalle

Vihdin kunnan kuljetus- ja hankinta-asiantuntija Salla-Mari Rintala (vas.) ja Sitowisen vanhempi asiantuntija Nina Frösén kuuntelivat joukkoliikenteen käyttäjien toiveita joulukuussa.

Vesa Valtonen

Nummelan bussiaseman ja Leppävaaran rautatieaseman välille järjestetään pian bussiyhteyksiä. Kunnanhallitus hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan maksusitoumuksen.

Sen perusteella Vihdin kunta vastaa vuorojen kustannuksista kokonaisuudessaan, ja lipputulot jäävät liikennöitsijälle. Kokonaiskustannuksiksi arvioitiin valmisteluvaiheessa 100 000 euroa.

Kyseessä on HSL -alueelle ulottuva kuntarajat ylittävä yhteys. Siksi tarvittiin neuvotteluja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän HSL:n kanssa sekä Vihdin alueen joukkoliikenteen toimivaltaisen viranomaisen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa.

Neuvottelut käytiin talven aikana. Yhteys päätettiin perustaa Nummelan ja Leppävaaran aseman välille. Bussivuorojen hankintaan liittyvästä tarjouskilpailusta ja sopimuksesta valitun liikennöitsijän kanssa vastasi Uudenmaan ely-keskus.

Kilpailutus järjestettiin reittipohjaisena käyttöoikeussopimuksena. Se tarkoittaa joukkoliikennelain mukaista käyttöoikeussopimusta, joka laaditaan tilaajan suunnittelemien reittimäisten joukkoliikennepalvelujen hoitamiseksi.

Pykälien mukaan tällaisen sopimuksen mukaiselle liikenteelle myönnetään palvelusopimusasetuksen mukainen yksinoikeus vastineena julkisen palvelun velvoitteiden hoitamisesta.

Ennen hankintapäätöksen tekemistä ely-keskus halusi Vihdin kunnalta maksusitoumuksen Nummelan ja Leppävaaran välisten bussiyhteyksien kustannusten maksamiseksi. Sen kunnanhallitus pystyi tekemään varsin nopeasti, sillä tarjousten jättöaika päättyi kunnanhallituksen kokouspäivänä maanantaina.

Kunnan kustannuksiin on mahdollista hakea Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta joukkoliikenteen valtion avustusta.

Uusien bussivuorojen aikataulut julkistetaan lähiaikoina.

Vaihtoehtoja

Kunnanhallitus käynnisti syyskuussa valmistelut yhteyden järjestämiseksi Vihdistä pääkaupunkiseudun raideliikenteeseen.

Suunnitelmana oli järjestää liikennöintiä linja-autoilla Nummelasta esimerkiksi Espoon tai Leppävaaran juna-asemalle tai Matinkylän metroasemalle.

Uudet yhteydet palvelevat työssäkävijöitä ja opiskelijoita aamun ja iltapäivän ruuhkahuippuina sekä keskipäivällä.

Bussiyhteyksien hankintahinnaksi arvioitiin suunnittelun alkuvaiheissa 100 000 euroa, josta 40 000 euroa katettaisiin lipputuloin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat