Paikalliset

Tällaista ei ole tiettävästi vielä muualla Suomessa: Valokuituyhteydet Vihdin kunnalle ja kuntalaisille

Vihdin kunnan tietohallintojohtaja Sami Tikkanen.

ARKISTOKUVA/Maija-Liisa Nyman

Kunnanhallitus käynnisti maanantaina tarjouskilpailun tietoliikenteen palvelukokonaisuuden hankkimiseksi Vihdin kunnalle ja kuntalaisille.

Kunnassa on suunniteltu valokuituyhteyksien hankkimista kunnan toimipisteisiin siten, että kuluttajien mahdollisuudet hankkia valokuituyhteyksiä Vihdin alueella paranisivat samalla.

– Jos kaikki menee suunnitellusti, valokuituyhteyksien rakentaminen alkaa ensi vuonna. Kunnan tarvitsemat yhteydet ovat tiedossa, mutta kuluttajayhteyksien toteuttaminen vaatii ennakkosuunnittelua ja -markkinointia, minkä vuoksi niiden rakentuminen tapahtunee useamman vuoden aikana, arvioi kunnan tietohallintojohtaja Sami Tikkanen.

– Kuluttajayhteyksien tarjonta riippuu paljon myös kuluttajista itsestään. Asiakkaita pitää olla riittävästi, jotta valokuituverkot toteutuvat.

Kyseessä on tiettävästi ainutlaatuinen hankinta, jollaista ei tässä muodossa ole aikaisemmin toteutettu Suomessa. Hankinnan monimutkaisuuden takia on Vihdin kunta käyttänyt valmistelussa ulkopuolista asiantuntemusta.

Hankinnan tarjouskilpailu on tarkoitus käynnistää nyt kesäkuussa. Hankintapäätös on ajoitettu tehtäväksi syksyllä. Hankinnan arvo ylittää EU-kynnysarvon.

Tietoliikenteen yhteysnopeudet ja tarjolla olevat yhteystyypit ovat nykyisin varsin rajoitettuja Vihdissä jopa joillakin taajama-alueilla. Tilanne vaikuttaa myös kunnan toimintaan, erityisesti kouluihin ja päiväkoteihin.

Aikaisemmin kiinteät yhteydet tarjonnutta lankapuhelinverkkoa ollaan purkamassa haja-asutusalueilta. Matkapuhelinverkon tukiasemien määrä ja kapasiteetti eivät ole riittäviä, eikä tilanne näytä kunnanhallituksen päätöksen perustelujen mukaan korjaantuvan kovin nopeasti.

Valokuituyhteydet tarjoavat riittävän kapasiteetin tietoyhteiskunnan palveluiden hyödyntämiseen, etätyöhön, opiskeluun ja vapaa-ajan palveluiden käyttöön. Muihin yhteystyyppeihin verrattuna valokuitu on paras ja kallein vaihtoehto.

Sen odotetaan myös pysyvän sellaisena pitkän aikaa, koska valokuituyhteyksien nopeutta voidaan tulevaisuudessa nostaa vaihtamalla ainoastaan laitteita, ei maahan kaivettua valokuitua.

Valokuituyhteydet on kunnanhallitukselle tehdyn selvityksen mukaan parasta hankkia palvelukokonaisuutena, johon kuuluvat kunnan itse käyttämät yhteydet sekä kuluttajayhteyksien tarjoaminen tietyin ehdoin.

Aiotko hankkia valokuituyhteyden?

Kyllä
87% (39 ääntä)
En
13% (6 ääntä)
Ääniä yhteensä: 45

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat