Puheenaihe

Annatko lemmikkisi matkustaa takapenkillä vai tavaratilassa? Tämä olisi turvallisin tapa!

Etenkin kesällä moni koira tai kissa kulkee mukana automatkalla niin lomalle, näyttelyihin kuin muihinkin harrasteisiin.

Lemmikki matkustaa turvallisimmin turvavyövaljaissa.

Riitta Ketola

Liikenneturva muistuttaa tuoreessa selvityksessään, että lemmikkiä kuljetettaessa pitää muistaa sekä eläimen että muiden matkustajien turvallisuus. Moni suomalainen autoilee kesällä siten, että mukana kulkee myös perheen rakas lemmikki. Liikenneturva kysyi suomalaisilta koirien ja kissojen kuljettamisesta henkilöautossa joulukuussa 2017.

Kaksi kolmasosaa (66 %) vastanneista oli ylipäätään kuljettanut lemmikkiä autossa, ja tapoja raportoitiin monenlaisia, niin hyviä kuin huonojakin.

Koira matkustaa turvallisimmin laadukkaissa turvavyövaljaissa."

– Koira matkustaa turvallisimmin laadukkaissa turvavyövaljaissa, joissa on metalliset soljet ja joka on kiinnitetty auton turvavöihin metallisella kiinnikkeellä – mieluiten takapenkille, selvittää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

– Myös kiinteästi farmariauton takatilaan kiinnitettävät metallihäkit voivat olla turvallisia, jos valmistajalla on tarjota luotettavaa tietoa metalliosien kestävyydestä.

Kuljetushäkki auttaa kuljettajaa keskittymään ajamiseen, kun koira on omassa tilassaan. Kolarin tapahtuessa se ei kuitenkaan pidä koiraa paikallaan. Onnettomuustilanteessa törmäysvoimat kohdistuvat koiraan, joka irti päästyään voi vahingoittaa myös autossa matkustavia.

– Lemmikin oma törmäysmassa rikkoo tällöin helposti kovamuoviset ja kankaiset häkit.

– Eli kiinteästi autoon sijoitettu ja laadukas metallihäkki tai kunnollinen turvavyövaljas ovat ainoat tavat matkustaa turvallisesti koiran kanssa, tiivistää Taskinen.

Kyselyyn vastanneista joka kymmenes piti koiraa tai kissaa häkissä, joka oli penkillä ilman kytkentää. Osa kertoi lemmikkinsä matkustavan kokonaan irti matkustamotilassa. Hajavastauksia kertyi myös paikalle umpinaisessa takakontissa tai jopa kuljettajan sylissä.

Kyse on lemmikin lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta."

– Kyse on lemmikin lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta.

– Parikiloisenkin koiran törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella noin 40-kertainen. Kukaan tuskin haluaa tällaista punttia takaraivoonsa.

– Oikea matkustustapa kannattaa opettaa hauvalle jo pennusta pitäen, Taskinen vinkkaa.

Turvallisuus ja lemmikin hyvinvointi ensin myös kisa- ja näyttelymatkoilla."

Kesällä on myös useita isoja koira- ja kissanäyttelyjä sekä muita kisoja, joihin lemmikkejä kuskataan autolla. Esimerkiksi agilityn SM-kilpailut järjestetään tulevana viikonloppuna Vantaalla. Lämmin sää tuo kesän tapahtumiin oman mausteensa: on huolehdittava siitä, ettei koira, kissa tai mikään mukaan eläin jää kuumaan autoon missään tilanteessa.

Harrastajat ovat onneksi valveutuneita niin lemmikkinsä kuljettamisessa."

– Useimmat harrastajat ovat onneksi valveutuneita niin lemmikkinsä kuljettamisessa kuin siinäkin, ettei esimerkiksi koiraa jätetä kisapaikalla läkähtymään autoon.

– Silti vaikkapa suurimpiin näyttelyihin saapuu niin paljon osallistujia ulkomaita myöten, että poikkeuksia löytyy valitettavasti aina.

– Siksi näitä asioita on syytä pitää esillä, huomauttaa Taskinen.

Liikenneturva selvitti suomalaisten tapoja kuljettaa koiraa tai kissaa henkilöautossa joulukuussa 2017. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy. Yhteensä vastaajia oli 1530, joista autoilijoita oli 1212.

Kovamuovisten ja kankaisten häkkien osalta tehtiin vuonna 2015 vertailu, jossa eräs automerkki ja amerikkalainen Center of Pet Safety -järjestö selvittivät valmistajien väitteitä häkkien kestävyydestä. Testin tulokset olivat varsin karuja, ja niitä voi katsella videoilta täältä.

Viisi vinkkiä lemmikin turvalliseen kuljettamiseen:

Kytke koira tai kissa kunnollisilla turvavyövaljailla tai laita lemmikki laadukkaaseen ja kiinteästi autoon sijoitettuun metallihäkkiin.

Eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa.

Umpinaisessa tavaratilassa ei saa kuljettaa eläimiä.

Huolehdi, ettei lemmikki missään tilanteessa jää kuumaan autoon.

Huolehdi lemmikin hyvinvoinnista matkan aikana – muista tarjota sillekin vettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jopa satojen eurojen ero korvauksissa – Kissa- tai koiravakuutuksen hankkijan kannattaa syynätä laskutapa tarkkaan8.6.2018 08.40
Punkkien määrä rajussa kasvussa – HS: Professori haluaa "koiratrafiikin" kuriin4.6.2018 09.10
Tappava sairaus palaamassa Suomeen – jo liki 50 vakavaa epäilyä Helsingin seudulla5.6.2018 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat