Puheenaihe

Ainutlaatuinen koe alkoi Suomessa: Koteihin tuodaan metsämaata – "Grammassa on jopa satoja miljoonia hyviä mikrobeja"

Tutkimukset osoittavat, että pienen lapsen immuunijärjestelmän kehittymiselle on edullista, että lapsi kasvaa maatilaympäristössä monimuotoisten mikrobilajistojen keskellä.

Tutkimukset osoittavat, että pienen lapsen immuunijärjestelmän kehittymiselle on edullista, että lapsi kasvaa maatilaympäristössä monimuotoisten mikrobilajistojen keskellä.

arkisto/Katja Juurikko

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo tuoreessa tutkimuksessaan, että maatiloilla kasvavilla lapsilla on kaupunkilaislapsia pienempi riski sairastua esimerkiksi astmaan.

Nyt tutkijat haluavat selvittää, voisiko tätä tietämystä soveltaa kaupunkiympäristöissä. Voisiko myös kaupunkikodin mikrobistoa muuttaa monimuotoisemmaksi ja terveyttä edistäväksi? Voisiko myös kaupunkilaislapsille luoda ympäristön, joka tukisi heidän immuunijärjestelmänsä kehittymistä?

Maailma kaupungistuu – kontakti luonnonmukaiseen mikrobimaailmaan rajoittuu."

Uudessa tutkimuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat ovat vieneet kaupunkikoteihin mattoja, joihin on laboratoriossa lisätty metsämaan monipuolista mikrobistoa. Tutkijat haluavat selvittää, miten tämä koe vaikuttaa sisätilojen mikrobistoon.

– Jo grammassa metsämaata on kymmeniä tai jopa satoja miljoonia mikrobeja. Maaperään, kasveihin ja maatilan eläimiin liittyville mikrobeille altistuminen on ollut aiemmin luontaista, kertoo THL:n erikoistutkija Martin Täubel.

– Kun tuomme näitä mikrobeja sisätiloihin, uskomme sen tukevan lapsen immuunijärjestelmän kehittymistä ja vähentävän sairastavuutta.

Meneillään olevan tutkimuksen aikana kotien sisätilojen mikrobiston muutoksia mitataan kuuden kuukauden ajan.

– Odotamme, että havaitsisimme kodin mikrobilajiston muuttuvan monimuotoisemmaksi.

– Se tarkoittaisi, että voisimme muuttaa kaupungissa asuvien mikrobialtistumista melko yksinkertaisesti, mikä olisi todella hienoa.

– Seuraava askel olisi seurata, edistääkö tämä lapsen tervettä kehittymistä, sanoo Täubel.

Tutkimus on osa PROBIOM-hanketta, jonka tavoitteena on löytää keinoja, kuinka maatilaympäristön terveysvaikutteita voitaisiin hyödyntää astman ehkäisemisessä. Hanketta rahoittavat Suomen Akatemia, Juho Vainion Säätiö, Yrjö Jahnssonin Säätiö sekä Kuopion Seudun Hengityssäätiö.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat