Paikalliset

Idea-Puu on julkinen arvosisustaja

Tyytyväinen yrittäjä. Aimo Schroderus on luotsannut Idea-Puutaan kolme hienoa vuosikymmentä.

Mitä yhteistä on esimerkiksi Helsingin Musiikkitalolla, Viikin Ympäristötalolla, Hovioikeudella, Merikeskus Vellamolla, Kämpillä, Hämeenkylän kirkolla, Pohjoismaisella Investointipankilla, Helsingin Oopperatalolla, presidentin virka-asunnolla Mäntyniemellä tai vaikkapa Tallinnan Radisson SAS-hotellilla?

Vastaus: vihtiläisen Aimo Schroderuksen 30 vuotta sitten perustama Idea-Puu Oy on toimittanut näihin rakennuksiin sisustuksen puuosat.

– Jo alusta alkaen minulla oli ajatus päästä keskittymään julkisten tilojen puuosien valmistamiseen.

Ensi viikolla Aimo Schroderuksella on ikään kuin tuplajuhlat; firma täyttää helmikuun 22. päivänä 30 vuotta ja firman perustaja pari päivää myöhemmin 67 vuotta.

Viime vuonna puhuttiin paljon lamasta, mutta Idea-Puulle vuosi oli yrityksen historian toiseksi paras; liikevaihto nousi 11 prosentilla.

– Nyt näyttää hyvinkin siltä, että media on lamapuheillaan tehnyt tehtävänsä. Ainakin pienissä yrityksissä ollaan tämän alan hankintojen suhteen kohtalaisen varovaisia.

– Tällä hetkellä on siis suhteellisen hiljaista ja siitä yksi käytännön seuraus siitä on, että meillä on tekeillä kohde niinkin kaukana kuin Lappeenrannassa, kuvailee Schroderus.

Hän on yrittäjänä ollut samanaikaisesti visionääri, riskien ottaja ja varovainen puuseppä. Yrityksen luottoluokitus on ”kolme aata ja plussat päälle”.

Tähän liittyen huimana kokemuksena hän muistelee tarjouksen antamista Helsingin Oopperatalon puuosatoimituksista.

– Laskin ja laskin sitä työtä viikkokausia, valvoin ja laskin. Sitten ilmoitettiin, että Idea-Puu oli saanut urakan. Oli se merkillinen tunne kun tämä yksi ainut työ oli suurempi kuin silloinen koko vuoden liikevaihtomme. Samalla tietysti manailin, että taisi mennä liian halvalla...

– Sen kyllä myönnän, että Helsingissä on kiva liikkua – siellä on monta arvokohdetta, joiden toteuttamisessa olemme saaneet olla mukana.

Tuorein niistä on Eteläranta 10:n remontti, josta yksi osa valmistui viime vuoden lopussa.

– Musiikkitalon pääsalin urakan hävisin, mutta saimme tehdä esimerkiksi kaikki harjoitussalit.

Eduskuntatalon ja sen laajennusosan ohi ajaessaan Aimo Schroderus on aina mairealla tuulella. Idea-Puu nimittäin kunnosti eduskuntaan työhuoneiden kalusteita ja Nummelassa oli tällöin yksi kansanedustajan työhuoneen mallihuone!

Aimo Shroderus miettii markkinoita ja rahan kaikkivoipaista valtaa ja merkitystä.

– Kenenkään ei kannata puhua rahasta ja sen puutteesta jos samaan aikaan sählää. Vihdin kuntakin on sählännyt esimerkiksi rakennuttamalla epäkurantisti. Rahaa on kunnalla siis ollut, mutta se raha on käytetty heikosti, Aimo Schroderus tiivistää.

Hän perusti yrityksen Perniössä ja muutti sieltä Ojakkalaan vuonna 1984. Kolme vuotta myöhemmin valmistuivat tilat Veikkoinkorpeen.

Idea-Puun toimitiloja on laajennettu tasaiseen tahtiin. Nyt lämmintä tuotantotilaa on noin 2 800 neliötä ja kylmiä varastotiloja vajaat tuhat neliötä.

– Maata on kaikkiaan noin 7 000 neliöltä, sillä sain ostettua lisämäärä aikanaan pitkien ja monimutkaisten kunnan kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena. Rakennusoikeutta on käyttämättä vielä noin 1 500 neliötä, Schroderus esittelee.

Idea-Puun tiloissa on ollut ”purulämmitys” jo parisenkymmentä vuotta. Schroderus uusitti muun muassa purua ja haketta polttoaineena käyttävän järjestelmän viime vuonna.

– Hyvin toimii. Tässä saadaan hyödynnettyä sitä tällä alalla syntyvää hukkaakin hienosti. Ratkaisu on kaiken kaikkiaan hyvin ekologinen, yrittäjä esittelee.

Askeleet vievät läpi tuotantotilojen, joissa ahertaa pitkään palveluksessa olleita ammattilaisia.

– Muutama työntekijöistä oli tovin muualla töissä, mutta he palasivat sitten meille työhön. Vaihtuvuutta meillä ei siis juurikaan ole ollut, yrittäjä kiittää.

Saleissa on paljon uusinta alan tekniikkaa; puumateriaalien työstökoneita, esimerkiksi viilusaumauskone ja pintakäsittelykalustoa.

Aimo Schroderus muistuttaa, että vaikka kaikenlainen tekniikka on pyritty pitämään Idea-Puussa ajan tasalla niin laadulliset ja taloudelliset lopputulokset ovat nimenomaan käsityön tuloksia.

– Raaka-aineiden hintojen muutokset ovat siis aika pieniä tekijöitä meidän tuotannossamme.

Yrittäjä esittelee viiluja, joissa yleinen paksuus on nykyään 0,55 milliä.

– Tavara ohenee ja sen käsittelyyn on jouduttu hankkimaan uutta tekniikkaa, esimerkiksi juuri viilusaumauskone.

Suurissa varastotiloissa Aimo Schroderus esittelee muun muassa USA:sta, Kanadasta, Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Keski-Euroopasta tuotettuja raaka-aineita. Uskomatonta mutta totista arkea on nyt se, että hyvälaatuista mäntyä ei tällä hetkellä ole juurikaan saatavilla.

– Pähkinäpuukuutio maksaa tällä hetkellä noin 1 500 euroa ja kirsikan hinta on noin 2 000 euroa kuutiolta.

Samaan hengenvetoon Aimo Schroderus muistuttaa, että hänen yrityksensä toiminnassa raakapuusta hukkaprosentti on vähintään 50 prosenttia.

– Siinä on se tämän alan juju joka pitää oivaltaa.

Hallissa on suojan alla kohtalainen nippu lämpökäsiteltyä ja CNC-koneistettua erikoispuuta, jota Aimo Schroderus innoissaan esittelee.

– Pikkupojasta lähtien olen aina jotain näperrellyt. Näistä minä rakentelen pintoja mökin saunalle.

Aimo Schroderus on puuseppämestari jo kolmannessa polvessa. Neljäs polvi on remmissä.

– Eläkeukkohan minä jo käytännössä olen, mutta teen kauppaa ja tarjouksia, autan poikia. Teen voitavani, että työt sujuisivat, tyytyväinen yrittäjä innostaa.

www.ideapuu.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat