Puheenaihe

Tutkija syyttää EU:ta merellä seilaavista muovijätelautoista – kiistelty raportti julki

Muovijätteen kierrätys on maailmanlaajuinen ongelma.

Ari Peltonen

Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentti Mikko Paunion kirjoittama raportti syyttää EU:n kiertotalousohjelmaa meriin päätyvästä muovijätteestä.

Iso-Britanniassa vaikuttavan, kiistellyn The Global Warming Policy Foundation -järjestön raportista selviää, että Kiinaan on tuotu vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä, josta 3,4 tonnia on tullut EU-alueelta. Suurin osa jätteestä on joutunut ympäristöön ja siitä tavalla tai toisella valtameriin.

Kiina pystytti vuonna 2013 niin sanotun Vihreän Aidan (Green Fence) suojelemaan ympäristöä ja terveyttä. Vihreä aita on ohjelma, joka on luotu vähentämään heikkolaatuisen jätteen saapumista Kiinaan. Vuosi sitten Kiina ilmoitti Maailman kauppajärjestö WTO:lle, että se lopettaa kokonaan 85 miljoonan tonnin vuotuisen kierrätysjätteen tuonnin.

– Kiinan lopetettua muoviroskan tuonnin, muovia viedään nyt valtavia määriä vieläkin alkeellisempiin oloihin Bangladeshiin, Indonesiaan, Malesiaan ja Vietnamiin, tiedotteessa todetaan.

Yhdysvaltojen Baltimoressa sijaitsevasta Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health -yliopistosta valmistunut Paunio on aiemmin kritisoinut vihreiden puolueiden toimintaa sekä "punavihreää" maailmankuvaa kärkkäästi Uuden Suomen blogissaan. The Global Warming Policy Foundation -järjestö kertoo nettisivuillaan olevansa skeptinen ilmastonmuutoksen suhteen.

Painio on saanut kritiikkiä myös asemastaan, sillä hänen erikoisalansa epidemiologia liittyy sairauksiin, ei jätteisiin tai ympäristöongelmiin.

Politiikkaan erikoistunut Politico-lehti kertoi puolestaan helmikuussa, että Euroopan "vihreä menestys" on johtunut suurelta osin roskien viennistä Euroopasta pois.

Tammikuussa pidetyssä Euroopan komission uuteen muovinvähentämisohjelmaan liityvässä tiedotustilaisuudessa komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen totesi, että muovin tuottamista on vähennettävä ja kierrätystä parannettava, sillä loppujen lopuksi mikromuovi päätyy kalojen vatsojen kautta ihmisten vatsoihin.

Paunion mukaan Kiinassa vain pieni osa muovista on kierrätetty uusiomuoviksi, joka sekin on heikkolaatuista. Kierrätysmuoviroska on pilannut ympäristön ja hengitysilman kymmenissä Kiinan kaupungeissa. Kaikki jätteen käsittelymuodot aiheuttavat muovin tai mikromuovin päästöjä ympäristöön ja lopulta mereen.

Paunio korostaa, että EU:n pitäisi hyödyntää sen kehittämää jätteenpolttoteknologiaa paremmin.

– Faktojen valossa ympäristön kannalta parasta olisi luopua kierrätystavoitteista ja lisätä jätteenpolttoa kotimaassa siltä osin kuin olemassa oleva kaatopaikkakapasiteetti ei riitä, Paunio sanoo.

Paunio ei kuitenkaan ota kantaa jätteenpoltosta tuleviin päästöihin. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan jätteenpoltto aiheuttaa myrkyllisiä päästöjä, muun muassa tuhkaa, savukaasuja ja savukaasujen puhdistuksen jätevesiä. Korkealaatuisilla savunkaasunpuhdistuslaitteilla myrkyllisten aineiden päästöt voidaan kuitenkin todennäköisesti pitää kurissa. Tämä on kuitenkin monelle jätteidenkäsittelylaitokselle vielä liian kallista.

Filosofi ja tietokirjailija Ville Lähde kommentoi tapausta Facebookissa muistuttaen, että jätteiden käsittely on monimutkainen prosessi, eikä kaikkea muovia voida käsitellä samalla tavalla. Kierrätysjärjestelmä on myös kehittyvä ala, eikä nykytilanteen pohjalta kannata vetää liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.

– Siksi älkää nyt hyvät ihmiset menkö siihen vanhaan retkuun, että "kierrätys on turhaa, koska ei niitä jätteitä käytetä kunnolla". Tämä aivan sama keskustelu käytiin takavuosina biojätteen kohdalla ja on käyty varmaan kaikkien muidenkin jätteen erittelytapojen kohdalla. Kierrätys ei ole helppo asia, ja tekniikoita kehitettäessä pitää varmistua, että energia- ja materiaalikustannukset ja ympäristöpäästöt ovat oikeasti "alkuperäisiä" materiaaleja pienemmät (lähes aina ne ovat), Lähde kirjoittaa.

Suomessa kaikki muovijäte toimitetaan Fortumin muovijalostamolle Riihimäelle jatkojalostettavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

EU ottaa kovan linjan kertakäyttömuoviin: Pillit, vanupuikot, sipsipussit ja limsamukit... näille kaikille tulossa täyskielto tai valmistusvero28.5.2018 13.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat