Puheenaihe

Työttömille tarjottiin 300 euron suoja pätkätöiden tekoon - näin kävi

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Työttömyysturvassa otettiin vuonna 2014 käyttöön suojaosa, jonka tavoitteena oli kannustaa työttömiä ottamaan vastaan osa-aikaisia tai tilapäisiä töitä. Suojaosa yhdessä sovitellun työttömyyspäivärahan kanssa mahdollistavat pienimuotoisen työskentelyn työttömyysetuutta menettämättä.

Työttömyysturvan suojaosa ei kuitenkaan ole lisännyt merkittävästi työttömien työskentelyä, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) analyysi. Tämä johtui siitä, että kannustimet jo ennen suojaosan käyttöönottoa olivat hyvät, VATT kertoo.

Moni työllistyy kokoaikaisesti samalle työnantajalle, jolle aiemmin työskenteli osa- tai lyhytaikaisesti, selviää Valtioneuvoston kanslian julkaisemasta tutkimuksesta Työttömyysturvan suojaosa ja työttömyyden aikainen työskentely.

VATTin mukaan työttömien taloudelliset kannustimet vastaanottaa satunnaista tai osa-aikatyötä ovat yleisesti ottaen hyvät.

Työskentely työttömyysjakson aikana on yleisintä peruspäivärahan saajilla. Työmarkkinatuen saajien joukossa työskentely on vähäistä ja sitä esiintyy lähinnä nuorilla. 

Työttömyyden aikainen työskentely on yleisempää naisille kuin miehille. Työttömyysjakson aikana työskentelevillä on korkeampi todennäköisyys työllistyä kokoaikaisesti kuin yhtä kauan kokonaan työttömänä olleilla.

Kaikissa ryhmissä työskentely työttömyysturvan varassa on yleistynyt koko 2010-luvun, ja kasvu jatkui tasaisena myös suojaosan käyttöönoton jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hallituksen työllisyystavoite täyttymässä – työttömiä jo tänä vuonna 51 000 vähemmän5.7.2018 12.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat