Puheenaihe

Lääkäri: Älä tee tätä virhettä terassilla helteellä – "Vakava, henkeä uhkaava tilanne"

Terassi ei välttämättä ole paras paikka nesteyttää helteen koettelemaa kehoa. Alkoholi lisää nesteen poistumista.

Jussi Vehkasalo

Alkoholi ja kahvi ovat molemmat aineita, jotka lisäävät nesteen poistumista kehosta ja näin vain pahentavat tilannetta, vaikka terassilla olisi tarkoitus helpottaa helteistä oloa.

– Olut ja siideri eivät ole hyvä valinta nesteytyksestä huolehtimiseen, sanoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

– Jos haluaa terassilla istua, on tärkeä huolehtia siitä, että juo myös muita nesteitä. Ainakin joka toisen juoman pitäisi olla jotain muuta kuin sitä olutta, esimerkiksi kivennäisvettä tai mehua.

Jatkuvasta helteestä voi Laguksen mukaan seurata hypertermia, joka tarkoittaa elimistön liiallista lämpenemistä, tai dehydraatio, joka tarkoittaa nestehukkaa.

– Näiden suhde toisiinsa on se, että hikoilua käytetään kehon viilentämiseen. Jos hikoilu vähenee, mekanismi ei toimi, ja elimistö voi silloin tulla hypertermiaan.

Kansanomaisesti puhutaan auringonpistoksesta ja lämpöhalvauksesta.

– Auringonpistos liitetään yleensä tilanteeseen, jossa päähän on kohdistunut suoraa auringon paistetta. Oireet ovat yleensä lievät ja helpottavat siirtymällä varjoon, Lagus sanoo.

– Lämpöhalvaus on vakava, henkeä uhkaava tilanne, joka aiheuttaa sekavuutta ja tajunnan tason muutoksia. Se vaatii lääkäriin menoa, heti.

Laguksen mukaan kummassakin tapauksessa ensimmäisiä oireita ovat ärtymys, päänsärky, ripuli ja ylipäätään huono olo.

– Nämä huomaa yleensä itsekin ja silloin ehtii vielä viileisiin sisätiloihin juomaan nesteitä.

Elimistön tottuminen jatkuvaan kuumuuteen vaatii Laguksen mukaan pari viikkoa.

Sopeutuminen on hankalampaa riskiryhmillä, kuten yli 75-vuotiailla naisilla ja pienillä lapsilla.

– Iäkkäät naiset ovat oikeasti suuressa riskissä menehtyä helteeseen, riski lisääntyy 20 prosentilla päivittäin, Lagus toteaa.

– Lapsilla on heikompi kyky sietää kuumuutta kuin aikuisilla, ja silti joka vuosi luetaan otsikoita kuumaan autoon jätetyistä lapsista.

Muun muassa allergialääkkeet voivat Laguksen mukaan heikentää lämmönsietokykyä, samoin esimerkiksi kilpirauhassairaudet.

Jos työn takia on oltava ulkona kaikkein kuumimpana aikana, Lagus neuvoo huolehtimaan auringolta suojaavasta vaatetuksesta ja nesteytyksestä.

Helteen aiheuttamat vaivat podetaan Laguksen arvion mukaan enimmäkseen omin avuin kotona.

– Ei varmaan ole monta ihmistä, joka ei kokisi jonkinlaisia oireita näistä helteestä.

– Riskiryhmät hakeutuvat terveyskeskuksiin, mutta puoli vuotta vaivanneesta selkäkivusta ei välttämättä tulla valittamaan yleislääkärille helteen aikana, vaan käynnit kyllä vähenevät silloin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Superhelteet jatkuvat vieläkin – viikonloppuna luvassa tavallista hellettä, katso selviytymisvideo18.7.2018 11.28
Tarkkaile helteellä varoitusmerkkejä koirassasi ja muista myös tassut – näille roduille kuumuus on vaarallisinta16.7.2018 09.53
Tarkkaile helteellä varoitusmerkkejä koirassasi ja muista myös tassut – näille roduille kuumuus on vaarallisinta16.7.2018 09.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat