
Poptähti Kasmir peräänkuuluttaa rikkaampaa arkea suomalaiseen ruokakulttuuriin. - Kutsukaa kavereitanne syömään ihan tavallista ruokaa ihan tavallisena arki-iltana, niin elämästä tulee varmasti hauskempaa, Kasmir kannustaa.
Kun poptähti Kasmir, siviilinimeltään Thomas Kirjonen, tekee ruokaa, taustalla pitää soida musiikkia.
Kokkaaminen on hänelle kokonaisvaltainen aistielämys ja luova prosessi, johon musiikki antaa korvaamattoman mausteensa. Näin nykyään.
Kun mies aikanaan opiskeli kokiksi, ja sittemmin työskenteli helsinkiläisravintoloiden keittiöissä, ei taustamusiikki ollut tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.
– Kokin työ on aika raakaa duunia. Otan hatun päästäni jokaisen edessä, joka sitä työtä tekee, Kasmir sanoo.
Nykyään hän kokkaa vain omiin tarpeisiinsa. Ruoka on usein simppeliä, perinteistä kotiruokaa, kuten karjalanpaistia tai makaronilaatikkoa.
Vaikka Kasmirilta luonnistuvat vaativammatkin ruoat, hän pitää suomalaisklassikkoja suuressa arvossa.
– Perinneruokamme ovat suomalaista soulfoodia, nostalgista lohturuokaa, jossa raaka-aineet pääsevät hienosti esiin.
Ruoan äärellä voidaan ottaa kimpassa rennosti."
Hankitulle kokin ammattitaidolle tulee tarvetta, kun artisti puolisoineen kutsuu ystäviä kylään. Silloin syntyy jopa neljän ruokalajin illallisia.
Tosin ystäviä kutsutaan syömään silloinkin, kun liedellä porisee vaikkapa keittoa, josta riittää suuremmalle joukolle.
– Spontaani kutsu syömään sopii arkeen. Yleensä siitä seuraa hauska illanvietto ikään kuin puolivahingossa.
Kasmir peräänkuuluttaa Suomeen nykyistä matalampaa kynnystä kutsua ihmisiä saman pöydän ääreen.
Ruoka on hyvä syy kokoontua yhteen aivan tavallisena arkipäivänä.
– Viikonloppuihin kasataan ehkä turhan paljon kaikenlaista ja vastaavasti arki on sitten aika harmaata, Kasmir puntaroi.
– Ruoan äärellä voidaan ottaa kimpassa rennosti eikä kaiken tarvitse aina olla niin hienoa. Yhdessäolo on se ykkösjuttu.
Ruokafilosofiansa Kasmir tiivistää yksinkertaisuuteen ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Hän sanoo pulittavansa ilomielin hieman enemmän siitä, että saa syödä taatusti tuoretta lähi- tai luomuruokaa.
Lähtökohtana hänellä on raaka-aineen oma maku, jota ei edes halua maustaa piiloon.
– Maustevalikoimani on hyvin askeettinen: suolaa ja mustapippuria lähinnä. Hapon otan yleensä sitruunasta ja makeuden hunajasta.
Ruokakaapissaan hän pitää aina oliiviöljyä, valkosipulia, porkkanoita ja useimmiten myös varsiselleriä. Siis aineksia, jotka toimivat usein liemien pohjana. Niistä saa hyvän taustan gastronomiselle maalaukselle.
– Pyrin nostamaan raaka-aineen omaa makua. Kun teen perunamuusia, lämmitän siihen tulevan maidon perunankuorien kanssa. Tomaattikastiketta keittäessäni laitan mukaan terttutomaattien varret makua antamaan.
Niin paljon kuin Kasmir ruoanlaittoa rakastaakin, aikaa sen parissa tulee vietettyä yhä vähemmän, koska muusikon ura vie miestä nyt vauhdilla.
Onnekseen hän pääsi hiljattain yhdistämään molemmat intohimonsa: elokuussa julkaistiin Kasmirin ensimmäinen ruokakirja Annoskateus.
Kirja on artistin ja toimittaja-kirjailija Erkka Mykkäsen yhteistyö, katu-uskottavasti kuvitettu henkilökuva sisältäen runsaasti Kasmirin reseptiikkaa.
– Keräsin kirjaan henkilökohtaisimmat ruokaohjeeni samaan tapaan, kuin valitsen biisit levylleni. Ne ruoat, jotka olen tehnyt niin monta kertaa, että tiedän jokaisen onnistuvan ohjeitani noudattamalla.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.
Tilaa uutiskirjeemme
Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!
Katkarapupasta
neljälle
n. 320 g pastaa, esim. trofie tai fusilli
2 pss isoja pakastekatkarapuja (á 180 g)
2 hopea- tai keltasipulia
2 solo valkosipulia ( yksikyntinen valkosipuli)
2 rasiaa kirsikkatomaatteja (á 250 g)
2 punttia tilliä
4 dl valkoviiniä
4 tl hienoasokeria
150 g voita
suolaa
2 tl sitruunamehua
öljyä paistamiseen
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata katkaravut nopeasti haalean juoksevan veden alla siivilässä ja jätä valumaan.
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Viipaloi kirsikkatomaatit. Kuullota sipuleita öljyssä keskilämmöllä kevyesti. Leikkaa tillit kolmeen osaan.
Silppua tillin varret sipuleiden joukkoon. Lisää kirsikkatomaatit ja jatka paistamista hetki.
Nosta lämpötilaa hieman ja lisää viini. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää sokeri ja voi. Mausta suolalla.
Ota kattila liedeltä ja lisää katkaravut kastikkeeseen. Mausta vielä sitruunamehulla ja hienonna päälle tilliä. Sekoita kastike pastan joukkoon.
Vinkki! Saat ateriasta juhlavamman, jos käytät jättikatkarapuja. Muista paistaa niitä hieman ennen kastikkeeseen lisäämistä.
Vegelasagne ja mantelipesto
kahdelle
Tomaattikastike:
1 solo valkosipuli (yksikyntinen valkosipuli)
10 basilikanlehteä
10 aurinkokuivattua
tomaattia
4 dl tomaattimurskaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 rkl aurinkokuivattujen
tomaattien lientä
2 tl sitruunamehua
1 tl rouhittua
mustapippuria
1 tl suolaa
lisäksi:
2 mozzarellajuustoa
4 lasagnelevyä
mantelipestoa
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Silppua basilikanlehdet ja aurinkokuivatut tomaatit. Lisää kaikki kastikkeen ainekset tomaattimurskaan ja sekoita tasaiseksi.
Leikkaa mozzarella viipaleiksi. Lado pieneen uunivuokaan vuorotellen tomaattikastiketta, lasagnelevyjä ja mozzarellaa niin, että päällimmäiseksi tulee mozzarellaa.
Kypsennä uunissa noin puoli tuntia, kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä.
Kun lasagne on uunissa, valmista mantelipesto. Tarjoile lasagne peston kanssa.
Mantelipesto:
puolikas solo valkosipuli (yksikyntinen valkosipuli)
1 dl parmesaanijuustoa
1 dl kuorittuja manteleita
1 ruukku basilikaa
1 1/2 dl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta parmesaanijuusto.
Paahda manteleita pannussa, kunnes ne saavat väriä. Anna jäähtyä.
Nypi basilikasta lehdet tehosekoittimeen ja lisää muut ainekset. Sekoita sen verran, että ainekset hienontuvat, mutta manteli jää rouheiksi paloiksi.
Friteerattu ulkofilepihvi rapealla sipulilla ja salvia-tryffelivoi
yhdelle
1 ulkofilepihvi
(n. 150–220 g)
1 hopea- tai
keltasipuli
1 l rypsiöljyä
Salvia-tryffelivoi:
5 salvianlehteä
125 g voita
1 tl tryffeliöljyä
(suolaa)
Kuumenna öljy kattilassa 179-asteiseksi. Laske pihvi todella varovasti öljyyn ja paista, kunnes siinä on kaunis ruskea pinta eli noin 6–7 minuuttia pihvin paksuudesta riippuen. Voit testata öljyn kuumuutta pudottamalla öljyyn sipulisuikaleen. Jos se ruskistuu hetkessä, on öljy tarpeeksi kuumaa.
Seuraa pihviä koko ajan ja kääntele sitä öljyssä. Nosta se öljystä reikäkauhalla tai pihdeillä lautaselle talouspaperin päälle ja mausta suolalla ja pippurilla molemmilta puolilta. Anna vetäytyä hetki ennen leikkausta. Jos paistat pihvit monelle ruokailijalle, paista ne yksi kerrallaan, jotta öljy ei jäähdy liikaa.
Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja uppopaista pihviöljyssä ruskeaksi. Nosta sipulit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Valmista salvia-tryffelivoi. Hienonna salvianlehdet. Lisää voi ja salvia kattilaan ja anna voin sulaa. Lisää öljy ja mausta tarvittaessa suolalla.
Leikkaa pihvi viipaleiksi, valuta päälle salviatryffeliöljyä ja koristele sipulilla.
Reseptit: Kasmir: Annoskateus, WSOY, 2018.