Puheenaihe

Kansanedustajat ajavat energiajuomille haittaveroa – "Kaksinkertainen myönteinen vaikutus"

Kuvituskuva.

Arkisto/Outi Paappanen

Joukko kansanedustajia ja lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila esittävät hallitukselle ja eduskunnalle virvoitusjuomaveron osana energiajuomille erityisen korkeaa haittaveroa.

Lapsiasiainvaltuutetun tiedotteessa todetaan, että haittaverolla olisi "kaksinkertainen myönteinen vaikutus kansanterveyden paranemisena ja valtion verotulojen kasvuna".

Tiedotteessa viitataan vuoden 2017 kouluterveyskyselyyn, jonka mukaan noin 18 prosenttia peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja 8 prosenttia tytöistä juo energiajuomia useita kertoja viikossa.

Energiajuomilla on todettu olevan monia terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia, jotka liittyvät kofeiinin lisäksi energiajuomien sokeripitoisuuteen ja happamuuteen sekä erilaisiin muihin ainesosiin. Terveyshaitat voivat näkyä monin eri tavoin, kuten painonnousuna, uniongelmina, levottomuutena, heikentyneenä hammasterveytenä tai sydänperäisinä vaivoina.

Mukana esityksessä ovat Kurttilan lisäksi kansanedustajat OutiAlanko-Kahiluoto (vihr.), MiaLaiho (kok.), MerjaMäkisalo-Ropponen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Pekka Puska (kesk.), Veronica Rehn-Kivi (r.) ja Päivi Räsänen (kd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat