Puheenaihe

Tuhannet suomalaiset haksahtivat jättimäiseen Wincapita-huijaukseen 10 vuotta sitten – USU: Takaisin saatu yli 30 miljoonaa, korvauksia aletaan maksaa 2019

Kuvituskuva.

Arkisto

Puolet Wincapita-pyramidihuijauksessa valtiolle tuomittuja rikoshyötyrahoja on saatu perittyä, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Yli 600 henkilöä on määrätty tuomioistuimissa menettämään kaikkiaan 63,3 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä takaisin on saatu 32 miljoonaa.

Kolmasosalta eli noin 200:lta tuomitulta rahoja ei ole saatu perittyä joko lainkaan tai osittain. 

Oikeusrekisterikeskus on saanut tähän mennessä runsaat 1 400 hakemusta, joilla sijoitusklubissa rahansa menettäneet hakevat korvauksia valtiolta. Korvaushakemusten yhteissumma on tällä hetkellä 29,3 miljoonaa euroa. Hakemuksia tulee oikeusrekisterikeskukseen edelleen.

Korvausten maksaminen menee kuitenkin pitkälle ensi vuoteen, koska oikeusrekisterikeskus joutuu pyytämään suurimmalta osalta hakijoista lisäselvitystä korvaushakemuksiin.

Rikoshyötyasiantuntija Jaakko Haaparanta oikeusrekisterikeskuksesta sanoo USU:lle, että valtiolla on 10 vuotta aikaa periä saatavia. Kaikkia rahoja tuskin saadaan takaisin, sillä osa tuomituista on todettu ulosotossa varattomaksi.

Jos rahat eivät riitä kaikkiin haettuihin korvauksiin, summa jaetaan korvausten mukaisessa suhteessa korvausta hakeneiden kesken.

WinCapitaa on kuvattu "Suomen suurimmaksi pyramidihuijaukseksi". Se antoi itsestään kuvan "sijoitusklubina", johon pääsi sisään vain kutsuttuna ja sijoittamalla loppuvaiheessa jopa tuhansia euroja. 

Krp:n mukaan 10 000 henkilöä teki sijoituksia Wincapitaan, ja rahaliikenteen yhteismäärä nousi lähes sataan miljoonaan euroon.

Wincapitan verkkosivut toimivat kolme vuotta, kunnes 7. maaliskuuta 2008 palvelu sulkeutui. 

Helsingin hovioikeus langetti jutun päätekijälle Hannu Kailajärvelle viiden vuoden vankeusrangaistuksen vuonna 2013.

Tuomio tuli törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Korkein oikeus ei antanut asiassa enää valituslupaa.

Kailajärven naisystävän katsottiin syyllistyneen avunantoon törkeään petokseen ja rahankeräysrikokseen, ja hänet tuomittiin vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

USU:n mukaan oikeusministeriö esittää ensi vuoden budjettiin 20 miljoonan euron määrärahaa vahingonkorvausten maksamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat