Puheenaihe

Yliopiston esiselvitys: Laura Huhtasaaren gradu loukkaa vakavasti tieteellistä käytäntöä – ei jatkotoimenpiteitä

Laura Huhtasaaren tutkintoa ei peruta.

Johanna Erjonsalo

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) pro gradu -työhön liittyvät esiselvitys on valmistunut. Jyväskylän yliopiston ulkopuolisella asiantuntijalla teettämän esiselvityksen mukaan työ "loukkaa merkittävästi aiemmin selvitettyä enemmän hyvää tieteellistä käytäntöä sisältäen sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä, mikä ilmenee plagiointina".

Yliopiston mukaan Huhtasaaren menettelytavat ovat olleen omiaan johtamaan tiedeyhteisöä harhaan. Huhtasaaren tekemät tieteellisen käytännön loukkaukset ovat vakavia.

Ylen mukaan Huhtasaaren työstä noin 30 prosenttia on kopioitu suoraan yhdestä lähteestä kirjoitusvirheitä myöten. Lähdettä, Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittamaa Kohti monikulttuurista koulua -gradua ei ole kuitenkaan edes listattu Huhtasaaren työn lähdeluettelossa. Huhtasaaren gradussa on myös muita kopioituja kohtia.

Huhtasaari kiisti maanantaina, että hän olisi tehnyt vilppiä tietoisesti.

– 15 vuotta sitten laatiessani Pro gradu -tutkielmaani pyrin noudattamaan ohjeita, joita minulle annettiin, enkä tietoisesti tehnyt tahallista vilppiä, Huhtasaari sanoi Twitterissä.

Yliopisto ei kuitenkaan aio käynnistää toimia Huhtasaaren tutkinnon peruuttamiseksi, sillä asia on hallinnollisesta näkökulmasta vanhentunut. Se ei myöskään käynnistä varsinaisia tutkimuksia, sillä rikkeet tulivat esille jo esiselvityksessä.

Selvityksen yhteydessä kuultiin Huhtasaarta sekä opinnäytetyöstä tehdyn ilmoituksen tekijää.

Edit klo 13.47: Lisätty Huhtasaaren kommentti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat