Paikalliset

Galleria Pictorin syksy käynnistyi sähköisen taiteen näyttelyllä

Esillä on teoksia VILKE-kokoelmasta ja FixC-osuuskunnalta.

Pictorin näyttelyn avasi Kari Yli-Annala, jonka vierellä seisoo gallerianhoitaja Arvid Hedin. Etualalla näkyy osa Philip von Knorringin Bevakat-teoksesta, joka koostuu valvontakameroiden kehästä.

Maija-Liisa Nyman

Lauantaina Galleria Pictorissa avattiin näyttelysyksy suomalaisella sähköisellä taiteella.

Pictorissa on esillä teoksia VILKE-kokoelmasta ja lisäksi kokoelman perustaneeseen FixC-osuuskuntaan kuuluvien taiteilijoiden töitä. VILKE-kokoelman aikaperspektiivi on 1970-luvulta 2010-luvulle; osuuskunnan taiteilijoiden teokset puolestaan ovat tänä vuonna valmistuneita.

Näyttelyn avaajana toimi Kari Yli-Annala, jonka omakin Teknologinen ornamentti -niminen teos on näyttelyssä esillä.

– Olen ollut mukana kokoamassa VILKE-kokoelmaa. Tämä on tuttu projekti, Yli-Annala kertoo.

Hän selittää, että VILKE-kokoelmassa ajatuksena on koota yhteen sähköisen taiteen teoksia eri vuosikymmeniltä. Kokoelma käsittää suomalaista media- ja videotaidetta, kokeellista elokuvaa ja verkkotaidetta.

Uniikki kokoelma nostaa esiin virallisten tunnustusten ja museokokoelmien ulkopuolelle jääneitä teoksia, joita osuuskunta kuitenkin pitää merkittävinä. Kokoelmaan valitaan teoksia harkiten.

– Olemme pyrkineet tekemään tästä mahdollisimman rikkaan kattauksen siihen, mitä Suomessa on tehty, Yli-Annala sanoo ja jatkaa: – Tämä on taiteilijoiden näkökulma siihen, mitä pidämme arvokkaana.

Kokoelman varhaisin teos on Philip von Knorringin vuonna 1977 valmistunut Bevakad, joka on ollut ensi kerran esillä Elonkorjaajat-ryhmän näyttelyssä Moderna Museetissa Tukholmassa. Nyt teos on nähtävänä Pictorissa.

– Se on hyvin pioneeriluonteinen suomalainen videoinstallaatio, jossa on käytetty turvakameroita, Yli-Annala kertoo. Hän sanoo, että teos on edelleen ajankohtainen: se tutkii tarkkailtuna olemista, yksilön vapauden suhteellisuutta ja identiteettiä.

Uusin hankinta kokoelmaan on Heidi Kilpeläisen Mind-niminen teos, joka on valmistunut vuonna 2008. Kilpeläinen on toteuttanut kaikki teoksensa aspektit musiikista kuvaukseen ja editointiin.

– Mind muistuttaa videobloggaajien estetiikkaa, Yli-Annala arvioi. Koska Mind valmistui jo kymmenen vuotta sitten, Yli-Annala sanoo sen valmistuessaan ennakoineen usealla vuodella tulossa olevaa audiovisuaalista ilmettä.

Heidi Kilpeläisen, Philip von Knorringin ja Kari Yli-Annalan lisäksi Pictorissa on esillä teokset Maria Dunckerilta, Juha van Ingeniltä, Sami van Ingeniltä ja Petri Kuljuntaustalta, Laura Könöseltä, Seppo Renvallilta, Jarkko Räsäseltä, Alli Savolaiselta ja Mika Taanilalta.

VILKE – suomalaisen sähköisen taiteen kokoelma ja FixC-osuuskunta Galleria Pictorissa 1.9-29. syyskuuta. Galleria Pictor (Karhumäenpolku 5, Nummela) avoinna torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin kello 12-16.

FixC

FixC on pieni taiteilijaosuuskunta, joka on tiivistynyt viiden hengen liikkuvan kuvan taiteilijoiden ryhmäksi. Osuuskunnassa ovat mukana Juha von Ingen, Kari Yli-Annala, Seppo Renvall, Erkka Nissinen ja Jarkko Räsänen.

Osuuskunta on perustettu kymmenen vuotta sitten Helsingissä.

Osuuskunta on tehnyt erilaisia, interventio-tyylisiä tempauksia.

VILKE-kokoelman osuuskunta perusti vuonna 2013.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat