Puheenaihe

Suomalaisperheet: Rahat ovat tiukalla ja univelka painaa – arki on silti entistä parempaa

Vauva-arki on suomalaisperheissä hyvää, vaikka univelka ja taloushuolet monia painavatkin, kertoo tutkimus.

Katja Juurikko/Arkisto

Suomalaisissa vauvaperheissä ollaan pääosin tyytyväisiä elämään ja arjen sujuvuuteen, mutta huoliakin on, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (LTH) -pilottitutkimuksesta.

Osa pikkuvauvaperheistä kokee, että raskausaikana ja synnytyksen jälkeen tarvitaan saatua enemmän tukea. Myös terveydenhoitajien näkemykset tukivat asiaa.

Vanhemmat kaipasivat raskausaikana enemmän tukea synnytyspelkoon, synnytykseen valmistautumiseen ja parisuhteeseen. Vauvan syntymän jälkeen vanhemmat olisivat tarvinneet saatua useammin tukea vauvan nukkumiseen ja itkuisuuteen sekä omaan ja puolison jaksamiseen.

Synnyttäneistä vanhemmista 66 prosenttia ja toisista vanhemmista puolet ei omasta mielestään nukkunut riittävästi. Joka kymmenes vanhemmista ei pystynyt nukkumaan, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Noin puolet perheistä arvioi taloudellisen tilanteensa kohtalaiseksi tai huonoksi. Seitsemän prosenttia perheistä oli saanut toimeentulotukea viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, ja vähän yli joka kymmenes pilottitutkimuksen perheistä oli pelännyt ruuan loppuvan.

– Lähes kaikki vanhemmat saivat tarvittaessa läheisiltään tukea ja apua, monessa perheessä apuna olivat vauvan isovanhemmat. Synnyttäneistä vanhemmista koki itsensä yksinäiseksi kuitenkin kahdeksan prosenttia, kertoo tutkimuspäällikkö Reija Klemetti THL:stä.

Pilottitutkimus toteutettiin kuuden maakunnan alueella ja siihen osallistui 657 perhettä. LTH-tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa 3–4 kuukauden ikäisten ja 4-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä terveydestä, hyvinvoinnista ja palvelujen käytöstä.

Pääosin myönteinen kuva vauvaperheiden arjesta voi johtua siitä, että tutkimukseen vastasivat ne vanhemmat, joilla asiat ovat pääosin hyvin tai joilla on ollut aikaa ja voimia vastata. Vastauksia saatiin kuitenkin kaikilta koulutusasteilta ja monenlaisista perheistä. Lisäksi etenkin synnyttäneiden vanhempien vastausaktiivisuus oli hyvä mukana olleiden maakuntien osalta, Uuttamaata ja Satakuntaa lukuun ottamatta. Näistä maakunnista vain pieni osa kunnista oli mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuleeko hallitus pienituloisten avuksi? – "Korjatkaa lapsiperheille tehdyt virheet"10.4.2018 17.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat