Paikalliset

"Koko myymälä on luotu itse" – Koulutuskierrätysmyymälä LukStore avasi ovensa

Opiskelijat William Nordgren, Jesse Ijäs ja Sakari Itkonen sekä opettaja Jaakko Mäkelä koulutuskierrätusmyymälä LukStoren avajaistunnelmissa torstaina.

Maija-Liisa Nyman

Erinomainen idea, erinomainen toteutus. Näin kehui Luksian kuntayhtymän johtaja Jouko Lindholm koulutuskierrätysmyymälä LukStorea, jonka avajaisia vietettiin torstaina Nummelassa.

LukStore on kaikille avoin kierrätystavaroiden kauppa. Lisäksi se on uudenlainen liiketoiminnan oppimisympäristö, joka tarjoaa käytännönläheistä oppia. Tekemällä oppiminen korvaa liiketoiminnan perustutkinnon teoriaopetusta, jota on perinteisesti annettu luokkahuoneissa.

LukStorea voidaan hyödyntää myös muiden oppiaineiden opinnoissa, esimerkiksi logistiikka- ja turva-aloilla sekä tekstiiliartesaanien ja sähköasentajien opinnoissa.

Luksian opettaja Jaakko Mäkelä kertoo, että idea omasta liiketoiminnan oppimisympäristöstä syntyi keväällä 2017. Ajatus oli hänen, mutta koko projekti on toteutettu yhdessä opiskelijoiden kanssa.

– Tässä on saanut laajan kuvan: on päässyt näkemään projektin alusta loppuun, kolmannen vuoden merkonomiopiskelija Sakari Itkonen sanoo.

– Koko myymälä on luotu itse, omien visioiden perusteella.

Visioista edettiin konkretiaan viime keväänä, kun myymälä sai tilat oppilaitoksen B-siivestä. Sen jälkeen myymälää päästiin rakentamaan; vielä viime viikkoina tiloja on muokattu asiakkaiden kannalta mahdollisimman toimivaksi.

– Tämä on se, mihin tähdättiin, Itkonen sanoo tyytyväisenä. Tavoitteena oli laaja tuotevalikoima, toimiva kassajärjestelmä ja helppo asiointi – ja nämä ovat pitkälti toteutuneet.

LukStore toimii lahjoitusten turvin, joten laajan tuotevalikoiman ovat mahdollistaneet myyntiin annetut tavarat. Tekstiilit ja astiat ovat olleet tyypillisimpiä lahjoitustavaroita, mutta valikoimassa on paljon muutakin luistimista maljakoihin.

– Kaikki tuotteet tietysti tarkastetaan, mutta aika hyväkuntoista tavaraa saatiin. Hyvin, hyvin pieni osa oli sellaista, mitä ei pystytä myymään, Itkonen kiittää. Hän kertoo että torstaina oli myymälätilan lisäksi varastokin vielä täynnä lahjoituksena saatua kierrätystavaraa.

Kiertotalouden teemat ovat luonnollinen osa LukStoren toimintaa ja koko liiketoiminnan perustutkinnon opetusta.

Sitra rahoittaa kiertotalouden opettamisen kehityshankkeita, ja LukStore on saanut Sitralta toimintaansa merkittävää tukea.

– Tämä on osoitus siitä, miten tärkeäksi kierrätysajattelu katsotaan, Jouko Lindholm sanoo ja kertoo, että kierrätystä aletaan Luksiassa huomioida enemmän muillakin aloilla.

Myymälä

Koulutuskierrätysmyymälä LukStore avasi ovensa torstaina 6. syyskuuta.

LukStoren slogan on: Älä jätä, kierrätä. Luksian opiskelijat myyvät LukStoressa myymälään lahjoitettua tavaraa: esimerkiksi vaatteita, kodintavaroita, kirjoja, urheiluvälineitä ja huonekaluja. Tuotteita voidaan myydä sellaisenaan, korjattuna tai tuunattuna.

LukStore on avoinna tiistaista perjantaihin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-14. Verkkokauppakin on tulossa: sitä ruvetaan rakentamaan nyt myymälän avauduttua.

LukStore sijaitsee osoitteessa Luksia, Ojakkalantie 2, 03100 Nummela, B 5 -ovi. Myymälällä on ulkoa oma sisäänkäynti ja sen edustalla parkkitilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielekästä ja konkreettista oppimista – Luksiaan tulee kierrätysmyymälä16.3.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat