Paikalliset

Lisää kasviksia, vähemmän hävikkiä

Nummelan Martat maistatti vihanneskeittoa ja kertoi kasviksista K-Supermarketissa.

Paula Jalava ja Raili Kotamäki tarjosivat tiistaina Nummelan K-Supermarketin asiakkaille keittomaistiaisia. Jalavan keittämässä keitossa oli kotimaisia kasviksia: perunaa, porkkanaa, purjoa, palsternakkaa, kaalia, sipulia, lanttua ja persiljaa.

Maija-Liisa Nyman

– Ekokokki suosii kasviksia ja välttää hävikkiä, Nummelan Marttojen puheenjohtaja Raili Kotamäki sanoo.

Parhaillaan on meneillään Marttailuviikko, jota vietetään nyt ensimmäistä kertaa. Marttailuviikon tarkoituksena on tuoda esiin marttatoimintaa sekä kestäviä ruokavalintoja. Tämän lisäksi käynnissä on myös Hävikkiviikko, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota roskiin menevän ruoan määrään.

Nummelan Martat oli tarttunut molempiin teemoihin ja jalkautui tiistaina Nummelan K-Supermarketiin maistattamaan vihanneskeittoa ja kertomaan kasviksista sekä marttatoiminnasta.

Marttojen tempauksen teemana oli Arkiruoka on järkiruokaa. Yhdistys halusi muistuttaa, että kasvisten käytön lisääminen on helppo tapa tehdä kestäviä valintoja. Kotamäki sanookin, että kasvisten käyttöä pitäisi lisätä sekä ympäristön että terveyden takia. Hävikin vähentäminen puolestaan hyödyttää ympäristöä ja omaa kukkaroa.

Hävikki vähenee, kun tähteetkin hyödyntää esimerkiksi munakkaisiin, pyttipannuun, leipätaikinaan tai sosekeittoihin. Ruokamartta Paula Jalava huomauttaa, että vihanneskeittoon voi laittaa mitä tahansa, mielikuvitus vain on rajana. Kasvissosekeittoihin on helppo upottaa ne vähän nahistuneetkin vihannekset.

– Vihannesten ei tarvitse olla ihan priimaa. Hävikki pienenee, kun käyttää kaiken, Jalava sanoo. Hän vinkkaa, ettei pois kannata heittää myöskään parsakaalin varsia, vaan nämäkin voi hyödyntää sosekeittoihin.

Jalava kannustaa myös kokeilemaan rohkeasti tuntemattomampiakin juureksia. Esimerkiksi punajuurta käytetään hänen mielestään aivan liian vähän. Tämä monikäyttöinen juures sopii yhtä hyvin keittoihin, paistoksiin, uunijuureksiin kuin jopa kakkuihinkin.

Nummelan K-Supermarketista tuotteet poistetaan pääsääntöisesti viimeistä myyntipäivää edellisenä päivänä. Valtaosan ruoista kauppa antaa hyväntekeväisyyteen Manna-kirppikselle, joka jakaa ne eteenpäin tarvitseville tai laittaa niistä ruokaa. Kuivaa leipää ja vihanneksia kaupasta lahjoitetaan joskus myös eläinkasvattajille.

– Kaikki pakattu elintarvike annetaan eteenpäin. Biojätteeseen meiltä lähtee ainoastaan ei-käyttökelpoiset elintarvikkeet ja perkuujätteet tiskiltä, kauppias Petri Miettinen kertoo.

Miettinen sanoo, että pääkaupunkiseudulla suurin osa ketjun kaupoista toimii vastaavasti ja antaa hyväntekeväisyyteen ruoan, jonka päiväysmerkintä lähestyy.

– Evira on tosi tarkka siitä, että viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen ruokaa ei saa antaa eteenpäin, Miettinen kertoo. Hänestä on hyvä, että Suomessa on viranomainen, joka valvoo asiaa – mutta muistuttaa, että kotioloissa terveen järjen käyttö on suotavaa.

– Olen kauppiaana kuusi vuotta syönyt pääsääntöisesti hävikkiruokaa ja hyvin olen säilynyt terveenä, Miettinen virnistää. "Aistinvarainen arviointi" on hänen mukaansa oikea ammattitermi, joka tarkoittaa sitä, että ruoan kuntoa tarkastellaan katsomalla, haistamalla ja maistamalla.

– Haista ja maista, neuvoo myös Raili Kotamäki. – Oma aistihavainto on tärkein mittari siitä, onko ruoka vielä käyttökelpoista.

Martat ja kauppias Miettinen kertovat kaupan ja yhdistyksen tehneen aiemminkin yhteistyötä.

– Martat on perinteinen yhteistyökumppani K-kauppiaille, Miettinen toteaa ja sanoo järjestön ja K-ryhmän edustavan samankaltaisia arvoja. Myös Nummelan Marttojen tiistainen tempaus edisti Miettisen mielestä kaikkia niitä teemoja, joita kauppakin haluaa ajaa. Tällaisia ovat terveellinen ruoka, itse tekeminen, lähiruoka ja kasvisten käytön lisääminen.

– Ruoka on nykyään trendikästä ja siitä puhutaan paljon, mutta ruoanlaiton osaaminen on kuitenkin kaventunut. Ruokaa laitetaan paljon valmiista komponenteista. Martat sen sijaan edustaa old school -ruoanlaittoa, Miettinen sanoo.

Punajuurikakku

Ainekset: 4dl vehnäjauhoja, 3dl sokeria, 2tl leivinjauhetta, 2tl ruokasoodaa, 2tl jauhettua neilikkaa, 2rkl kaakaojauhetta, 0,5dl rusinoita, 4,5dl punajuuriraastetta, 2,5dl öljyä, 4 kananmunaa.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Kuori ja raasta punajuuret.

Sekoita kuivien aineiden joukkoon punajuuriraaste ja öljy.

Sekoita joukkoon munat, joiden rakenne on kevyesti rikottu.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan.

Paista 175 asteessa noin tunti.

Nummelan Martat ry:n reseptikokoelma

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat