Paikalliset

"Missään tapauksessa tilanne ei ole toivoton" – Enäjärvi-illassa kuultiin asiantuntijoiden näkemyksiä järven kunnostuksesta

Asiantuntijapaneelissa kysymyksiin olivat vastaamassa Juha Keto, Veli-Pekka Salonen, Anne Liljendahl, Ilkka Sammalkorpi ja Jaana Pönni.

Maija-Liisa Nyman

Mikä on asiantuntijoiden mukaan paras ratkaisu Enäjärvelle?

Tätä mietittiin torstaina Vihdin kunnan ja Hola Lake -hankkeen järjestämässä Enäjärvi-illassa. Enäjärven kesäiset simpukkakuolemat, järven tila ja kunnostustoimet puhuttivat.

Enäjärveen on laskettu Nummelan jätevedet vielä 1970-luvulla. Ravinteita on kertynyt vuosikymmenten aikana myös maatalouden takia. Vaikka kunnostusta on tehty nyt jo vuosikymmeniä, ei järven ekologinen tila ole kuin välttävä.

Illan aikana asiantuntijapaneeli vastasi kysymyksiin, joita oli etukäteen esitetty esimerkiksi erilaisten toimenpiteiden vaikutuksista.

Kysymyksiin olivat vastaamassa Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pönni, Suomen ympäristökeskuksesta Ilkka Sammalkorpi, Helsingin yliopistolta Veli-Pekka Salonen, Juha Keto Lahden kaupungilta sekä tutkimuspäällikkö Anne Liljendahl Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä. Myös Vihdin kunnan ympäristöpäällikkö Sari Janhunen kommentoi kunnan roolia kunnostuksessa.

– Täällä on tehty tosi hienoa työtä. Työ on aivan esimerkillistä, Juha Keto kiitteli ja sanoi: – Missään tapauksessa tilanne ei ole toivoton, vaan kyllä tästä eteenpäin päästään.

Keto otti kantaa kemialliseen käsittelyyn ja arvioi, että siitä voisi olla Enäjärvelle hyötyä. Käsittely toimii akuuteissa tapauksissa.

– Kemiallinen käsittely on lääke, ei kunnostusta. Tätä ei voi käyttää jatkuvasti, Keto muistutti. Hän sanoi, että alumiini on haitallinen metalli, jos sitä on liikaa.

Illan aikana selvisi esimerkiksi, että järven vesikiertoa ei ole mahdollista nopeuttaa eikä ruoppaaminenkaan saanut asiantuntijoilta varauksetonta hyväksyntää.

Ilkka Sammalkorpi arveli, että lumpeiden ja kaislojen poisto voisi matalalla vesialueella parantaa happitilannetta. Petokalakanta hyötyy niitoista.

– Tämä on luontaisesti rehevä järvi. Luulen, että iso asia on se, että järvi tarvitsee kunnon hapetuksen, sanoi puolestaan Veli-Pekka Salonen.

Ennen paneelikeskustelua yleisö sai kuulla Anne Liljendahlin kertovan Enäjärven kesän tapahtumista. Vihdin Enäjärven suojeluyhdistys ry:n puheenjohtaja Hannu Rahikainen kertoi omassa puheenvuorossaan, millaisia kunnostustoimenpiteitä yhdistys on Enäjärvellä tehnyt ja mitä toiveita sillä on tulevaisuudelle.

Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Tiina Ahokas kertoi hankerahoitusvaihtoehdoista vesistöjen kunnostukseen ja suojeluun.

– Hallitus on esittänyt vesiensuojelun tehostamiseen merkittävää rahoituksen lisäystä seuraaville kolmelle vuodelle. Eli hyvältä näyttää tällä hetkellä, Ahokas sanoi.

Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin kertoi kokemuksia Vesijärven kunnostuksesta. Hän sanoi tuovansa vihtiläisille toivoa siitä, että hyvinkin huonosta tilanteesta voidaan päästä parempaan. Vesijärveä on nimittäin sanottu aikanaan Suomen saastuneimmaksi järveksi; nyt sillä on pitkä pilaantumishistoria ja lyhyt osittainen palautumishistoria.

– Järvien kunnostuksen pitäisi olla pitkäjänteistä työtä. Sanotaan, että kunnostaminen kestää vähintään yhtä pitkään kuin pilaaminenkin, Malin huomautti.

Huolestuttaako Enäjärven tilanne?

Kyllä
89% (8 ääntä)
Ei
11% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 9

Enäjärven kesä

Vihdin Enäjärvellä oli poikkeuksellinen kesä. Lämmin kevät ja lämmin kesä aiheuttivat sen, että vesikin oli lämmintä. Sinileväkukinta jatkui järvellä pitkään. Olosuhteet olivat järven eliöille hyvin stressaavat.

Uudenmaan ely-keskus alkoi saada ilmoituksia simpukkakuolemista keskiviikkona 18.7. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry kävi ottamassa ensimmäiset vesinäytteet perjantaina 20.7.

Seuraavana viikonloppuna järjestettiin järvellä talkoot, joilla kerättiin kuolleita simpukoita 5800 kiloa. Talkoiden jälkeen otettiin myös sinilevämyrkkynäytteet.

Näytteistä selvisi, että simpukoilta oli loppunut happi. Myöhemmin järvellä kuoli myös kaloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vihdin kunta vastaa kysymyksiin Enäjärvesta15.8.2018 07.50
Myös kalakuolemat ovat mahdollisia: Vihdin Enäjärvellä on odotettavissa lisää simpukkakuolemia25.7.2018 11.45
Kuolleita simpukoita kerättiin talkoilla Vihdin Enäjärvestä yli viisi tonnia24.7.2018 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat