Ruoka

"Pastamuija" Hanna Gullichsen sisuuntui ja hommasi kokin paperit – "Nyt kukaan ei voi kyseenalaistaa osaamistani"

RUOKA Vuosikymmenen blogannut Hanna G päätti jakaa uudessa ruokakirjassaan tärkeimmät saamansa opit.

Hanna Gullichenin uusi ruokakirja on raadollisen rehellinen ruokamatka pohjaanpolttajasta ammattikokiksi.

Antti Mutka

Raaka, riisuttu ja rehellinen. Näihin kolmeen sanaan tiivistää uuden ruokakirjansa sisällön avokadopastalla aikanaan koko kansan tietoisuuteen noussut ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen.

Suomen menestyneimpiin bloggareihin lukeutuva kolmen lapsen äiti on vuosien varrella saanut tuntea, millaista on kokea ihmisten kateus.

Häntä on kritisoitu monin sanoin, mutta eniten ehkä kokin ammattitutkinnon puutteesta.

– Se sai minut sisuuntumaan, joten olen nyt toteuttanut haaveeni ja opiskellut kokiksi. Tulen varmasti aina olemaan "se pastamuija", mutta nyt kukaan ei voi enää kyseenalaistaa osaamistani, Gullichsen sanoo.

– Ja tottahan se on, että teen ihan hemmetin hyvää pastaa ja osaan neuvoa muitakin tekemään.

Lähipäivinä julkaistavassa Hanna G kokkaa -kirjassaan hän kertoo hätkähdyttävän avoimesti, kuinka pahat puheet ovat joskus satuttaneet. Toiveena on, että lukijat löytävät tekstistä "aidon Hannan", jonka elämässä on paitsi onnistumisia, myös vastoinkäymisiä. Niistä hän on selvinnyt sisukkuudella ja ahkeralla työnteolla.

Ahkeruutta tarvittiin myös kokin ammattitutkinnon opiskelemisessa yrittäjyyden ja lapsiperheen arjen lomassa. Mutta kuten usein elämässä, työ palkitsi tekijänsä.

– Olen tosi iloinen siitä, että nyt minulla on luovuuden rinnalla tekniikka hanskassa. Jos ennen osasin tehdä vaikkapa täydellisen keiton, osaan nyt tehdä kaikki maailman keitot, Gullichsen nauraa.

– Haluan jakaa oppimaani, kuten jaan elämästäni paljon muutakin. Se on lukijoideni palvelemista.

Tarinankerronnan ohella hän antaa uutuuskirjassaan runsaasti vinkkejä helpottamaan kotikokkien työskentelyä.

Avainasioita ovat siisteys ja turhan tavaran karsiminen.

– Ruoanlaitosta tulee huomattavasti helpompaa, kun jokaisella tavaralla on paikkansa. Keittiössäni vallitsee sotilaallinen järjestys, Gullichsen sanoo.

– On monia juttuja, jotka ovat loppupelissä hyvin yksinkertaisia, mutta niitä ei vain ole tullut ajatelleeksi.

Yksi sellainen vinkki on nostaa leikkuulaudan viereen kulho, johon saa heti nostettua pilkkomisesta ja kuorimisesta syntyvät jätteet. Se säästää edestakaisin kulkemiselta leikkuulaudan ja biojäteastian välillä, sekä pitää työpöydän siistinä.

Mitä siistimpi keittiö, sitä parempi kokki, on alalla paljon käytetty vertaus.

Reseptiikan osalta Hanna Gullichsenin uusi kirja on helppolukuinen, mutta paikoittain myös vaativa. Hän sanoo haastavien reseptien olleen tietoinen valinta, koska pyrkimys on innostaa muitakin kartuttamaan taitojaan.

– Olen aika varma, että ruoanlaitosta innostuneet haluavat myös oppia uutta ja kokea onnistumisen iloa.

Kuri ja järjestys keittiöön Hanna Gullichsenin neuvoilla

Tiskipöydän reunalla saa olla ainoastaan käsisaippua, tiskiaine ja tiskiharja. Tiskiliinoja ei säilytetä lavuaarissa keräämässä pöpöjä vaan

ne pestään ja nostetaan astiakaappiin kuivumaan.

Pidä tiskiallas tyhjänä. Tiskaa heti, kun vaikkapa siivilä ja kattila ovat hommansa hoitaneet tai nosta astiat astianpesukoneeseen, kuivumaan tai

kuivumaan omalle paikalleen.

Puhdista astianpesukoneen pohjassa majailevat siivilät tiskiharjalla ainakin viikon välein.

Jos keittiössäsi on mikroaaltouuni, siivoa sekin vähintään kerran viikossa.

Biojäteastia tekee ihmiselle hyvää. Näet kuinka paljon ruokahävikkiä taloudessasi tulee. Kananmunien mukana tuleva

kenno kannattaa repiä kahteen osaan ja heittää biojätepussin pohjalle, jolloin se kerää nesteet.

Vie mennessäs, tuo tullessas. Klassikko-ohjeen avulla säästät askelia ja hermoja. Kun lähdet kauppaan, vie samalla roskat ja pullot. Käytä kaikki siirtymät hyväksesi ja paikat alkavat pysyä kondiksessa – toimii kotona ja puutarhassa.

Lähde: Hanna Gullichsen: Hanna G kokkaa. No Tofu Publishing, 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suosikkibloggareiden ohjeilla saat naperoiden naposteltavat maistumaan koko perheelle ilman ylimääräistä vaivaa9.3.2018 13.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat