Paikalliset

"Vihdin museo on yksi kunnan käyntikorteista, merkittävä bränditekijä"

Maseonjohtaja Heidi Tammelin ja sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi.

Maria Aittoniemi

Vihdin museolla vietettiin torstaina museon perusnäyttelyn avajaisten 30-vuotisjuhlaa. Kutsuvierasjuhlassa oli mitä lämpimin tunnelma – eikä vähintään sen vuoksi, että museon näyttelytila oli tupaten täynnä vieraita.

Vihdin museon tekijät ja sydämet; museonjohtaja Heidi Tammelin ja museoamanuenssi Matti Mäki saivat asiaankuuluvat kehut ja kannustukset työhönsä. Ilta olikin tekijöidensä näköinen; iloinen ja vieraanvarainen.

– Museolle on aina kiva tulla, tiivisti kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja Laura Syrjälä juhlaväen tuntoja. Hän myös sanoi Tammelinin olevan museon tarinapankki, tieto ja sisältö, jolla on aina vastaus kaikkeen.

Illan juonsi taikuri-Illusionisti Henri Kemppainen, joka myös ihastutti vieraita illan ajan ihmeellisillä lähitempuillaan.

Juhlapuheen kolmekymppiselle piti Vihdin sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi. Hän puhutteli syntymäpäiväsankaria muistuttaen tälle haltijakummeista, jotka museon tukena ovat olleet ja ovat edelleen.

– Kun synnyit, Vihdin museo, sinulla oli ja on edelleen tukenasi neljä haltijakummia, joilla jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä. Ja voin sanoa: haltijakummit ovat hoitaneet tehtävänsä hyvin ja sinnikkäästi.

Perustan Vihdin museon kasvulle on luonut ensimmäinen haltijakummi, Vihdin Maataloussäätiö. Toiseksi haltijakummiksi Ojajärvi nimesi Vihdin seurakunnan, joka on luonut museolle "äidillisen turvan".

– Seurakunnalla on monisataiset perinteet, joita sinä, Vihdin museo, vie tulevaisuuteen.

Isällistä ohjausta museolle antaa Ojajärven mukaan Vihdin kunta.

– Joskus ankarana, joskus lempeänä kasvattajana.

Neljäs haltijakummi on tavallaan museon rinnallakulkija, isoveli, jonka tehtävänä on viedä tietoa museosta eteenpäin.

Museo on Ojajärven mukaan yksi Vihdin kunnan käyntikorteista, merkittävä bränditekijä ja monelle matkailijalle kosketus Vihtiin.

– Toivon, että jatkat samaa linjaa ja erityisesti uskallat tehdä räväköitä näyttelyitä.

Vihdin museo tarvitsee kipeästi uudet tilat. Parhaillaan onkin käynnissä suunnittelu kirkonkylän kirjaston, Vihdin vanhimman kunnantalon Kuntalan, muuttaminen museon toimitilaksi. Lopullista päätöstä hankkeesta ei ole, mutta museon juhlissa se sai sekä virkamiesjohdolta että luottamushenkilöltä tukea. Sivistysjohtaja Ojajärvi toivoi puheessaan näille suunnitelmille suotuisia tuulia. Samoin kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja Syrjälä totesi toivovansa, että museo pääsee muuttamaan ja totuttamaan tehtäväänsä vieläkin paremmin.

Toiveiden siivittämä juhlailta päättyi upeaan ilotulitukseen.

Vihdin museo

Museotoiminta alkoi Vihdissä vuonna 1959, jolloin entisen lainajyvästön tiloissa avattiin Vihti-Seuran perustama kotiseutumuseo. Toimintaa pidettiin yllä vapaaehtoisvoimiin kesään 1983 asti, jolloin palkattiin ensimmäinen museotyöntekijä. Vihdin kunta muutti toimenkuvan pian museoamanuenssin viraksi. Museosta oli tullut kunnallinen instituutio. Vihdin museon perusnäyttely avattiin kesällä 1988 entisessä Pikku-Pappilassa. Myöhemmin toimitilat laajenivat myös Niuhalan vanhalle kansakoululle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vihdin museo kiihdyttää autourheilun maailmaan11.6.2018 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat