Paikalliset

Nummelaisella tehtaalla pilaantunutta maata – Maaperässä on kohonneita öljyhiilivetypitoisuuksia ja noin 10 000 kg öljyä

Betonipaalutehtaala lopetetaan paalujen valmistus piha-alueella ja siirretään tehtaan sisätiloihin.

[email protected]

Nummelassa Hiidenmäentiellä olevan betonipaalutehtaan maaperä on pilaantunut. Tehtaan piha-alueella sijaitsevan muottilinjaston alapuolisen maaperän on todettu pilaantuneen öljyhiilivedyillä.

Betonipaalutehdas sijaitsee kiinteistöllä, jossa on ollut teollisuustoimintaa jo vuodesta 1967 alkaen. Vuonna 2008 silloinen toimija Rudus Betonituote Oy on saanut toiminnalle ympäristöluvan. Rudus Betonituote Oy on myynyt betonituotetehtaan liiketoiminnan vuonna 2015 HTM Yhtiöt Oy:lle, jolle ympäristölautakunta myönsi keskiviikkona ympäristöluvan muutoksen betonitehtaan tuotannolle ja ympäristöluvan kiinteälle betoniasemalle.

Paalujen valmistus piha-alueella lopetetaan ja siirretään tehtaan sisätiloihin. Tässä yhteydessä pilaantunut alue kunnostetaan.

Öljyhiilivety päätyy maaperään prosessissa jossa paalumuotistoille levitetään paineruiskulla muottiöljyä ennen paalujen valua, jotta valettavat betonipaalut voidaan irrottaa valun jälkeen muoteista.

Vuoteen 1998 asti on käytetty mineraaliöljypohjaista muottiöljyä ja myöhemmin kasviperäistä biohajoavaa muottiöljyä. Muottiöljyä on käytetty vuosittain yli 10 000 litraa.

Paalutehtaan maa-aineksessa on kohonneita öljyhiilivetypitoisuuksia. Muottialueen pinta-ala on noin 3 300 neliömetriä ja alueella esiintyy kohonneita öljyhiilivetypitoisuuksia 0,5 – 1 metrin paksuna kerroksena muottien pohjan pinnasta. Alueella arvioidaan olevan enintään 3 300 kuutiota pilaantunutta maa-ainesta.

Korkeimmat öljyhiilivetypitoisuudet esiintyvät muottialueen keskiosassa sijaitsevilla pesupaikoilla. Voimakkaimmin pilaantuneen alueen pinta-ala on 600 neliömetriä ja massamäärä 600 kuutiometriä. Tämän alueen maaperässä on noin 4 600 kg öljyä.

Lievemmin öljyhiilivedyillä pilaantuneita maa-aineksia on muottialueen muilla osilta noin 2 700 neliömetrin suuruisella alueella yhteensä noin 2 700 kuutiometriä. Näillä alueilla maaperässä on öljyä noin 5 400 kg.

Uudenmaan ely-keskus on hyväksynyt pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan Rudus Oy:n jättämän ilmoituksen.

Kunnostus

Kiinteistölle on laadittu maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointi vuonna 2008 ja sitä on nyt päivitetty.

Ainoaksi merkitykselliseksi riskiksi terveyden ja ympäristön kannalta todettiin haitta-aineiden kulkeutuminen pohjaveteen.

Alueelle tehdään pintaeristyrakenne, joka koostuu kahdesta tiiviistä asfalttibetonikerroksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat