Paikalliset

Ulla Kinnunen löysi 150-vuotiaalle kävelykepilleen kilpailijan – Ikäihmisten hyvinvointipäivässä puhuttiin myös taksikyydeistä

Ikäihmisen hyvinvointipäivässä puhuttiin muun muassa taksikyydeistä, muistista ja kuulosta.

Omaishoitajat ja Läheiset ry:n sekä OmaisOivan toimintaan. Sitä esittelivät OmaisOivan vapaaehtoistyöntekijät Pirkko Palmroos ja Arja Kaakinen.

Sari Mattila

Nummelan seurakuntakeskus oli pakattu tiistaina täyteen hyvinvointia, kun siellä vietettiin osana vanhustenviikkoa perinteistä Ikäihmisten hyvinvointipäivää.

Paikalla oli hyvinvointiin liittyviä luentoja; kuulon, näön, muistin ja erilaisten apuvälineiden asiantuntijoita, perusturvakuntayhtymä Karviaisen henkilöstöä sekä muita vanhustyön asiantuntijoita esittelemässä tuotteitaan, palveluitaan ja toimintaansa.

Ulla Kinnunen kertoi löytäneensä tilaisuudesta muun muassa uuden, taitettavan kävelykepin.

– Vanha on jo varmaan 150 vuotta vanha. Se kuului jo isoisälleni. Sitä en aio hävittää, mutta taitettava on näppärämpi reissussa, Kinnunen sanoi

Sirkka-Liisa Kärkkäinen kävi kuulotutkimuksissa seurakuntakeskuksen pihalla olevassa kuuloautossa.

– Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi käydä lääkärissä kuulotutkimuksissa, sillä olen huomannut kuuloni heikentyneen. Nyt oli hyvä tilaisuus testata asia ja kuulla, onko minun todella syytä mennä lääkärin vastaanotolle, Kärkkäinen kertoi.

Karkkilan Kuulo ry:n Olavi Taipale oli paikalla vapaaehtoisena ja kertoi, että palvelulle on ollut kysyntää myös Nummelassa.

– Ensimmäisen kahden tunnin aikana on käynyt 23 ihmistä. Uskon, että kaikkiaan tämän päivän aikana kuuloautossa käy noin 30 testattavaa, Taipale sanoi.

Hän kertoi, että lähes aina osalle testattavista tulos tulee yllätyksenä, sillä kaikki eivät ole testanneet kuuloaan koskaan aikaisemmin.

Tilaisuus alkoi aamukymmeneltä ja jatkui iltapäiväkahteen asti. Isa ja Seppo Ikonen eivät päässet paikalle heti aamusta ja heitä vähän harmitti, kun ylilääkäri Pia Kurimon mielenkiintoinen luento muistitutkimuksiin liittyen jäi kuulematta.

– Emme löytäneet mistään tilaisuuden tarkkaa aikataulua, Isa Ikonen kertoi.

Ikoset ovat osallistuneet perinteiseen vanhustenviikon tapahtumaan useampana vuonna.

Luentoa liikennepalvelulain muutoksista he sen sijaan ehtivät kuulemaan. Paikalla oli Lähtitaksin myyntijohtaja Caj Rautelin.

Lakimuutoksen jälkeen taksien hinnoittelu vapautui, aluekohtaiset rajat ja muun muassa taksien päivystysvelvollisuus poistui. Aikaisemmin esimerkiksi Nummela-Vihti-alueella oli noin 30 taksia.

– Vaikka Vihdin taksi saikin kyydin esimerkiksi Helsinkiin, sen oli palattava kyydin jälkeen takaisin Vihtiin. Uuden lain myötä niin ei enää ole, vaan jos taksi saa perjantai-iltana kyydin pääkaupunkiseudulle, se voi jäädä sinne, Rautelin selvitti.

Kun häneltä kysyttiin neuvoa siihen, miten perjantai-iltana Nummelasta saisi taksin, vastaukseksi saatiin ”Hankala kysymys”.

– Lentokenttä houkuttelee takseja kuin hunajapurkki mehiläisiä. Uskon kuitenkin, että pikkujoulukausi alkaa, Nummelassakin alkaa taas takseja näkyä.

Myös Kela-taksien osalta on ollut vaikeuksia koko maassa. On esimerkiksi uutisoitu, että pitkään odotettuja leikkauksia on jäänyt toteutumatta sen vuoksi, ettei potilaalle ole tullut hyvissä ajoin tilattua taksia.

– Kela-taksien osalta käydään parhaillaan neuvotteluja tilanteen korjaamiseksi. Uskon, että jotain muutoksia tulee, mutta niistä en voi vielä tässä vaiheessa tarkemmin kertoa, Rautelin selvitti.

Hän kuitenkin muistutti, että Lähitaksissa tehdään hartiavoimin töitä, jotta asiakkaat saisivat tilatun taksinsa.

Armi Noron mielestä on kummallista, että esimerkiksi Lohjan sairaalaan voi joutua kuuleman mukaan odottamaan taksia todella pitkään.

– Tilanne on todella hankaloitunut uuden lain myötä, Noro totesi.

Sen sijaan Irma Toivosella oli pelkkää hyvää sanottavaa takseista.

– Kuljettajat ovat palvelleet minua aina todella hyvin ja kauniisti, mistä haluan esittää lämpimät kiitokseni, Toivonen kommentoi.

Tilaisuuden järjestelyistä vastasivat Vihdin seurakunta ja Karviaisen ikäihmisten palvelulinja. Kahvitarjoilun järjesti Vihdin seurakunta.

– Kahvia on varattu 150 osallistujalle. Minusta tuntuu, että aikaisempina vuosina kävijöitä on ollut enemmän, tuumasi kahvituksesta vastannut Paula Jalava.

Hyvinvointipäivässä mukana

Algol

Attendo

Balanssiklubi

EN apuvälineet

Esperi

Hiidenseudun omaiset ja läheiset ry

Hopearinteen palvelutalo

Ilona Liikunta

Jahoma ky

Kaarikeskus

Karjalohjan Päiväkumpu

Karkkilan kaupunki

Karkkilan Kuulo ry ja kuuloauto

Karkkilan Vanhusneuvosto

Kotihenriikka

Kuulotekniikka Hakala oy

Lähitaksi

Mainiokoti, Karkkila

Menumat oy

Nummelan terveyskeskus

Optikko Nyman

Suomen Apuvälinekauppa.fi oy

Sydänyhdistys ry ja sydäniskureiden esittely

Terveystekniikka oy

Vihdin kunta

Vihdin vanhusneuvosto

Vihdin mielenterveysseura/Vihdin kriisikeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat