Puheenaihe

Nyt paisuvat yli 35-vuotiaiden velkaongelmat – "Myös asuntolainoja jää maksamatta"

Velkaantuminen on yksi tämän ajan kasvavista ongelmista. 

Päivi Tuovinen / arkisto

Maksuhäiriöisten ihmisten määrä on ylittänyt jälleen uuden rajapyykin ja kasvu näyttää jatkuvan, kertoo taloustietoja tarjoava Asiakastieto.

Huolestuttavana uutena ilmiönä ovat maksamatta jäävät asuntolainat.

Maksuhäiriöisten määrä on nyt jo 381 700. Vuodessa määrä on kasvanut 7 500 ihmisellä, kertoo Asiakastiedon tilasto.

– Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut nopeammin kuin moneen vuoteen. Syy kasvuun on ihmisten velkaantuminen moneen eri suuntaan. Nyt myös luottolaitoslainoista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on lähtenyt kasvuun. Osuus kokonaismäärästä on pieni, mutta silti huomion arvoinen, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastieto Groupin tiedotteessa.

Luottolaitoslainoilla tarkoitetaan vakuudellisia luottoja, joita ovat esimerkiksi asuntolainat. 

Muhosen mielestä asuntolainarästeihin on syytä kiinnittää huomiota, sillä asuntolainojen korot ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen matalalla. Korkojen on ennustettu lähtevän nousuun vuoden 2019 aikana.

Uutena ilmiönä tilastoista pilkistää myös ruuhkavuosia elävien sekä keski-ikäisten suomalaisten velkaantuminen. Muhosen mukaan maksuhäiriöisten määrä on noussut vuoden aikana erityisesti 35–39-vuotiaiden sekä 55–64-vuotiaiden ikäryhmissä.

Aiemmin ongelmaryhminä on esiin nostettu nuoret ja toisaalta eläkeläiset, jotka eivät osaa sovittaa menojaan pienentyneisiin eläketuloihin.

Muhonen korostaa, että alati kasvava maksuhäiriöisten joukko on erittäin vakava ongelma sekä yksittäisen ihmisen että yhteiskunnan kannalta. 

Mitä syvemmälle ongelmiin ihminen ennen avun hakemista joutuu, sitä kauemmin niistä selviytymiseen menee.

Pikavippien kieltäminen ei ratkaise itse ongelmaa."

– Yhteiskunta pyrkii hillitsemään ylivelkaantumista puuttumalla pikavippitoimintaan ja tehostamalla velkaneuvontaa. Vaikka pikavipeistä on tullut ihmisille maksuhäiriöitä, ei niiden kieltäminen ratkaise itse ongelmaa. Ihmiset ovat usein velkaantuneet moneen paikkaan, Muhonen muistuttaa.

Monella suomalaisella voi olla niin pankkilainaa, kuluttajaluottoja kuin maksamattomia vuokria ja erilaisia viranomaismaksujakin.

– Keskustelua pitäisi käydä enemmän siitä, mikä alun perin aiheuttaa velkakierteen. Taustalla on usein vakavia ongelmia, joiden takia elämän ja taloudenhallinta ajautuu pois raiteiltaan. Yksi tällainen on esimerkiksi peliongelma, johon voi huveta nopeasti todella suuria summia,  Muhonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomalaiset ovat nyt varpaillaan asuntokauppojen suhteen – tässä syyt10.10.2018 20.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat