Paikalliset

Lausunto: Vihti Skin alueelle voisi läjittää maamassoja, lautakunta asetti lukuisia ehtoja

Vihti Ski Center on hakenut aluehallintovirastolta lupaa pilaantumattomien maa-ainesten hyödyntämiseksi kuvassa taustalla näkyvillä rinnealueilla. Lisäksi Ski Center on hakenut poikkeamista Isolähteen vedenottamon suoja-aluemääräyksistä ja suoja-alueen rajauksen muuttamista.

ARKISTOKUVA/Teemu Vestovuo

Aluehallintovirasto on pyytänyt lausuntoa Vihti Skin vesilain mukaisesta hakemukseen maa-ainesten hyötykäytöstä rinnerakentamisessa Isolähteen pohjavesialueella sekä vedenottamon suoja-alueen uudesta rajauksesta.

Kaavoitus- ja teknisen lautakunnan viime viikolla hyväksymän lausunnon mukaan vedenottamon suoja-alueella voidaan hyötykäyttää hakemuksessa esitettyjä maamassoja ilman että siitä aiheutuu vaaraa pohjaveden laadulle tai määrälle.

Lautakunta asetti kuitenkin kuusi ehtoa. Täyttöön saa lautakunnan viime viikon keskiviikkona antaman lausunnon mukaan käyttää vain muutamia kitkamaalajeja.

Näitä ovat hiekka- ja soramoreeni, hiekka ja sora sellaisenaan sekoitettuna tai seulottuina ja murskeet karkeampina kuin nollasta kahdeksaan milliä. Pesemätöntä kalliomursketta ei saa käyttää nitraattijäämien takia.

Täyttömateriaalin laatua on lautakunnan lausunnossa asettamien ehtojen mukaan seurattava ja täyttöä on dokumentoitava niin, että käytetty materiaali, sen sijoituspaikka ja paksuudet käyvät selville.

Täytöt on tehtävä niin, että täyttömassat ovat vettyneenäkin valumattomia.

Suoja-alueelle mahdollisesti aiemmin tuodut hienojakoiset, vettä hyvin huonosti läpäisevät maalajit kuten silttimoreeni, savi, siltti ja lieju on lautakunnan aluehallintovirastolle antaman lausunnon mukaan poistettava ennen uutta täyttöä.

Täyttömaiden haitta-ainepitoisuudet pitää lautakunnan asettamien ehtojen mukaan tutkia etukäteen, ja täytön vaikutuksia on seurattava hakemuksessa esitetyllä tavalla.

Vihdin Vesi käytti asiantuntijana lausunnon valmistelussa johtavaa pohjavesiasiantuntija Jukka Ikäheimoa Pöyry Finland Oy:stä.

Edellytykset

Vihti Ski Center Oy jätti ympäristölupahakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon viime vuoden joulukuussa.

Hakemus koski pilaantumattomien maa-ainesten hyödyntämistä rinnealueilla.

Lisäksi kesällä 2018 Ski Center jätti samassa asiassa vesilain mukaiset hakemukset, joissa haettiin poikkeamista Isolähteen vedenottamon suoja-aluemääräyksistä ja suoja-alueen rajauksen muuttamista.

Hakemuksen mukaan selvitykset osoittivat, että luvan myöntämisen edellytykset olivat olemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat