Paikalliset

Taksat yhdenmukaistetaan vuonna 2020. Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitoksen maksut nousevat

Klaus Nurmi

Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitoksen johtokunta on hyväksynyt uudet maksutaksat otettavaksi käyttöön ensi vuoden alussa.

Pelastuslain mukaan perittävien maksujen suuruudesta päättää alueen pelastustoimi, jonka pitää lain mukaan määrätä suoritteistaan perimänsä maksut siten, että ne vastaavat suuruudeltaan enintään suoritteen tuottamisesta alueen pelastustoimelle aiheutuneiden kokonaiskustannusten määrää.

Pelastuslain mukaisesti maksut saadaan periä kohteen omistajalta, haltijalta tai toiminnanharjoittajalta.

Helsingin pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen maksutaksat eivät ole tällä hetkellä yhdenmukaisia.

Maksujen suuruuteen ovat vaikuttaneet laitoskohtaiset erot palvelujen tuottamisen kustannuksissa ja lisäksi maksutaksojen rakennetta on muutettu pelastuslaitoskohtaisen harkinnan perusteella.

Uudenmaan pelastuslaitosjohtajat ovat nyt linjanneet, että muodostetaan yhdenmukaisiksi vuonna 2020.

Pääsääntöisesti pelastuslaitoksen lakisääteiset tehtävät ovat maksuttomia – ellei niistä ole erikseen säädetty. Pelastustoimen maksuista on erikseen säädetty pelastuslaissa sekä kemikaali- ja räjähdelainsäädännössä.

Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitos korotti taksoja ensi vuodelle 1,3 prosentilla. Päätöksen perustelujen mukaan tämä korotus pitää huolen maksutaksan pysymisestä yleisen kustannustason nousun mukana ja helpottaa maksutaksojen yhdenmukaistamista vuodelle 2020.

Valvontakohteiden, jotka eivät ole asuinrakennuksia tai niihin paloturvallisuuden suhteen rinnastettavia kohteita, palotarkastukset ovat maksullisia.

Maksu koostuu perusosasta sekä tuntiveloituksesta. Perusosa sisältää kaksi tuntia kohteessa tehtyä tarkastustyötä. Kaksi tuntia ylittävältä työajalta peritään tuntiveloitus, jokaiselta alkavalta tunnilta.

Esimerkiksi valvontasuunnitelmaohjeen mukaisesti laskettu tuntihinta vuodelle kuluvalle vuodelle on 54 euroa. Ensi vuoden alusta tuntihinta on 55 euroa.

Pienien yleisötilaisuuksien palotarkastuksesta ei peritä maksua. Pienenä yleisötilaisuutena pidetään yleisötilaisuutta, jossa samanaikaisesti on paikalla alle 2 000 henkilöä ja jossa ei käytetä ilotulitteita, pyroteknisiä tuotteita taikka erikoistehosteina palo- ja räjähdysvaarallisia kemikaaleja ja tapahtumapaikan poistumisjärjestelyt eivät poikkea tavanomaisesta ja tapahtuman luonne ei aiheuta erityistä vaaraa ihmisille.

Perusteena tälle on se, että kynnys pelastussuunnitelman tekemiseen ja toimittamiselle pysyy mahdollisimman alhaisena.

Suurien yleisötilaisuuksien palotarkastuksesta kertamaksu on ensi vuoden alusta alkaen 219 euroa.

Palotarkastus

Asuinrakennusten yleisestä palotarkastuksesta ei peritä maksua. Poiketen pelastuslaitosten verkoston esityksestä, korjausmääräykseen toteutumisen varmistamiseksi tehtävä jälkipalotarkastus on edelleen maksuton.

Asiakkaan pyytämä ylimääräinen palotarkastus on maksullinen.

Lisäksi rakennuksen käyttöönottoon liittyvä palotarkastus eli erityinen palotarkastus on pelastussuunnitelmavelvollisille taloyhtiöille maksullinen. Tämä koskee asuinrakennuksia, joissa on vähintään kolme huoneistoa.

Muille asuinrakennuksille erityinen palotarkastus on maksuton. Erityinen palotarkastus tehdään, jos rakennusluvan myöntävä viranomainen on lupapäätöksessä edellyttänyt palotarkastusta ennen käyttöönottoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat