Puheenaihe

Sisäministeri Mykkänen: "Kivihiilestä irtautuminen historiallinen linjaus" – Tuo paineita kaupunkien päättäjille

Sisäministeri Kai Mykkänen kannustaa kaupunkeja nopeisiin toimii kivihiilestä luopumiseksi lämmöntuotannossa.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan Suomi näyttää esimerkkiä muille maille kivihiilestä irtautumisessa vuoteen 2030 mennessä.

– Kivihiilestä irtautuminen on historiallinen linjaus päästöjen rajoittamiseksi. Suomi on kivihiilestä luopumisessa eturintamassa näyttämässä esimerkkiä muille maille, Mykkänen sanoo.

Kivihiilikielto liittyy vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoon. Tavoitteena on, että Suomi luopuu asteittain fossiilisten polttoaineiden käytöstä energian tuotannossa ja siirtyy kohti päästötöntä energiajärjestelmää. Ensimmäisenä fossiilisista energialähteistä lopetettaisiin hiilen energiakäyttö.

Kivihiilikielto aiheuttaa sisäministerin mukaan investointipaineita kaupunkien kaukolämmön tuotannossa.

– Se, millä kivihiili korvautuu, on ennen kaikkea nyt hiilellä lämpiävien kaupunkien päättäjien eli etenkin pääkaupunkiseudun, Turun ja Vaasan käsissä.

Sisäministeri vetoaakin kaupunkeihin, jotta kiinteistöjen lämmitystä siirretään kunnianhimoisesti muuhun kuin kivihiilen polttamiseen perustuvaksi jo kymmenen vuoden kuluessa. Helsingin seudulla kivihiiltä ei Mykkäsen mukaan voi eikä pidä korvata yksinomaan biomassan poltolla.

Polttamisen osuuden vähentämisessä ratkaisuja ovat esimerkiksi syvä geoterminen energia, lämpöpumput ja hukkalämpöjen varastointi, sekä mahdollisesti myös pienet moduuliydinvoimalat, joiden käyttöä lämmössä tutkitaan Suomessa parhaillaan, sisäministeri linjaa.

– Rannikkokaupunkien hiilenkäytön rinnalla täytyy heti käynnistää turpeen energiakäytön vähentäminen ja lopettaminen viimeistään 2030-luvulla, Mykkänen vaatii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat