Paikalliset

Nea-Amanda Heinola koki nuorten olympialaiset ja haluaa Tokion 2020 olympiakisoihin: Jokainen veto vie kohti unelmaa

Nea-Amanda Heinola pääsi ensi kertaa mittaamaan vauhtiaan ikäluokkansa maailman parhaiden kanssa.

Janne Ahonen

Nummelan uimahallista reitti Argentiinan pääkaupunki Buenos Airesiin tuntuu pitkältä.

Sitä se onkin, sillä matkaa kertyy 12 914 kilometriä. Vielä pidempi reitti on, kun sen taittaa vertauskuvallisesti Nummelan Kisaajien 18-vuotiaan uimarin Nea-Amanda Heinolan tavoin uimalla harjoituksissa kilometrit maapallon toiselle puolelle.

Heinola pääsi 25 nuoren suomalaisurheilijan joukossa kisareissulle Buenos Airesissa käytyihin nuorten olympialaisiin.

– En ollut koskaan käynyt noin kaukana, joten kokemuksena se oli tosi opettavainen isosta kisasta aikaeroineen. Siellä kisakylässä pääsi tutustumaan eri maiden urheilijoiden kanssa, koti-Suomeen palannut Heinola kertoi.

Heinola urakoi kisoissa peräti seitsemän matkaa, joista parhaat sijoitukset olivat 14. sija 50 metrin vapaauinnissa ja 15. sija 200 metrin sekauinnissa.

– Onhan taso paljon kovempi, jos vertaa Suomeen. Jos Suomessa voittaa SM-kultaa, niin ei sillä vielä maailmalla pärjää hirveän hyvin, naisten sekauinnin SM-kultaa jo voittanut Heinola toteaa.

– Toisaalta voittoajat eivät olleet mahdottomia. Kovalla työllä niihin aikoihin on mahdollista päästä.

Arvokisoihin päästäkseen Heinola on tottunut urakoimaan harjoituksissa Nummelan uimahallissa. Valmentaja Esa Sievinen kertoo harjoitusmäärien nousseen tasaisesti vuosi vuodelta nykyiseen 50 uintikilometrin viikkotahtiin.

– Ajallisesti tämä uinti vaatii hemmetin paljon. Harjoitussysteemini perustuu progressiiviseen nousuun, niin tehollisesti kuin määrällisesti. Joka vuosi tulee vähän lisää, poikansa Jani Sievisen maailmanmestariksi valmentanut Esa Sievinen kuvailee valmennusfilosofiansa.

Jani Sievinen ui urallaan 41 000 kilometriä eli maapallon ympäri. Seitsenvuotiaana kilpauinnin aloittaneella Heinolallakin on takana jo tuhansia kilometrejä Nummelan uimahallin 25 metrin altaassa.

– Välillä tulee sellaisia fiiliksiä, että ei jaksaisi, mutta sitten vaan ajattelen, mihin tähtään, niin se tuo motivaatiota. Ja kun treeni menee hyvin, niin se tuo hyvää fiilistä, nuori urheilija itse painottaa.

Lukiota Vihdissä käyvä uimari on onnistunut yhdistämään opiskelun ja uintiharjoittelun, johon kuuluu pelkästään altaassa noin 20 tuntia viikossa ja päälle käynnit kuntosalilla.

– Koulu tulee vähän sivussa, kun pääpaino on uinnissa. Se helpottaa aika paljon, että käyn neljässä vuodessa lukion, niin ei ole ihan niin paljon koulutehtäviä.

Uinti on vähän sellaista, että se vaatii toistoja ja toistoja.

Ylioppilaslakki on tarkoitus painaa päähän 2020, mutta huippu-urheilijalla ei ole kiire pois altaasta, vaikka työmäärä siellä ei takaakaan suuria setelejä.

– Ajattelin katsoa tämän kortin uinnista ensin. Lukion ja ylioppilaaksi pääsyn jälkeen sitä ehtii miettiä tarkemmin, mutta varmaankin tulevaisuus jotenkin uintiin liittyy.

Uran päätähtäin on pääsy olympialaisiin, johon ensimmäinen tilaisuus avautuu jo puolentoista vuoden kuluttua Tokion 2020 kisoissa.

– Iso unelmani on päästä aikuisten olympialaisin uimaan. Se olisi niin hieno kokemus päästä sinne.

Konkarivalmentaja Sievinen painottaa, että hänen suojatillaan on aikaa.

– Näen, että vasta 2024 Pariisissa Nea on parhaimmillaan uimarina. Hän on noussut Suomen kärkeen pitkäjänteisellä työllä, mutta Nean kohdalla vasta tähdätään sinne kovaan aikuisvalmennukseen. Tärkeintä on, että hän on valmis harjoittelemaan, Sievinen korostaa lahjakkuuden tärkeintä muotoa.

Asenteesta kertoo, että kello 4.45 omiin aamuharjoituksiin heräävä nuori vetää vielä vapaa-ajallaan uimakouluja, jossa pätevät tutut opit.

– Uinti on vähän sellaista, että se vaatii toistoja ja toistoja, Heinola naurahtaa uimaopettajan roolissa.

Pitää olla kuin kala vedessä.

Nummelan altaassa kauhookin päivä ja kilometri toisensa perään uimari kohti unelmaansa.

Nea-Amanda Heinola

Nummelan Kisaajien lupaava uimari voitti kesällä aikuisten SM-kisoissa mestaruuden ja yhteensä viisi mitalia.

Palkintokaapista löytyy myös nuorten EM-kisojen pronssimitali vuodelta 2016 Unkarista.

Vihdin lukiota kolmatta vuotta käyvä 18-vuotias aikoo kirjoittaa ylioppilaaksi 2020. Lempiaineet koulussa ovat biologia ja terveystieto.

Aikuisten arvokisadebyyttinsä EM-kisoissa Kööpenhaminassa 2017 tehnyt uimari tavoittelee paikkaa Tokion olympialaisiin 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat