Puheenaihe

Hakattu suomalaisnainen kuoli ja mies lensi läpi Viru-hotellin ikkunan, huusivat 1980-luvun otsikot mutta nyt se on historiaa – "Tallinna on jo viihtyisämpi kuin Helsinki"

MATKAILU Tallinna on nykyisin turvallinen kaupunki matkailijalle, kertovat tilastot. Rikosten määrä on vähentynyt selvästi. Toista oli Viron villeinä vuosina.

Pahin turvallisuusriski suomalaismatkailijalle on Virossa ja Tallinnassa liikenne.

Sauvo Jylhä

"Tallinnassa pahoinpidelty kotkalainen nainen kuoli."

"Viru-hotelli palkkasi omia salapoliiseja – kyllästyi poliisin tehottomuuteen."

"Tallinnan matkalla ei mikään muutu. Tappelua, juopottelua, trokausta."

Siitä ei ole kuin 30 vuotta, kun Suomen sanoma- ja iltapäivälehdet saivat uutisoida jatkuvista varkaus-, pahoinpitely- ja jopa henkirikosjutuista etelänaapurissa Virossa.

Viron-matkailun villeistä vuosista kerrotaan hotelli Virun historiikissa (Aikamatka hotelli Viruun, Gummerus 2007). Toimittaja-kirjailija Sakari Nupponen kertoo muun muassa tapauksesta, jossa kaksi suomalaispurjehtijaa ja heidän huoltajansa hakattiin Viru-hotellin edustalla heinäkuussa 1988, ja miliisi seurasi tapahtumia käsiä levitellen, vaikka yksi purjehtija lensi jopa ikkunalasin läpi.

Pian tämän jälkeen möyhennettiin hotellin aulassa jämijärveläistä maanviljelijää. Rajuin tapaus oli pahoinpitely, jossa tekijä tunkeutui suomalaisnaisen huoneeseen ja ryösti sekä pahoinpiteli tämän niin, että nainen kuoli myöhemmin sairaalassa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Paikalliset kommunistipuolueen politrukit kielsivät, että miliisi olisi lahjottu ja syyttivät hotelli Virua, joka oli säästösyistä poistanut kerrosvartijat. Viru-hotelli taas kyllästyi miliisin tehottomuuteen ja palkkasi jopa omia salapoliiseja.

Suomalaislehdet nostivat rikosjuttuja esille niin paljon, että neuvostolehdistö kävi jo vastahyökkäykseen, kertoo Sakari Nupponen kirjassaan. Muun muassa englanninkielinen Moscow Times havainnoi, miten suomalaiset turistit sikailivat Virussa.

Rettelöinnin lisäksi myös jobbaus kukoisti, ja vaikutuksensa turvallisuustilanteeseen oli idästä saapuneella mafiallakin. Tavallisen turistin riski joutua kovaotteisen itämafian uhriksi oli tosin pieni, Nupponen arvioi.

Vuonna 1988 Tallinnassa sattui vakavin suomalaisturistin pahoinpitely, jonka seurauksena nainen kuoli. Tapauksesta kertoi Ilta-Sanomat. Viron ja Suomen poliisi selvittivät lopulta jutun. KUVA: Aikamatka hotelli Viruun -kirja.

Mutta se oli silloin ennen.

Muutos nykyiseen on melkoinen, sillä Tallinnan katukuvasta ovat käytännössä kadonneet kaikki 1990-luvulla turvattomuutta aiheuttaneet ilmiöt, kuten katuprostituutio, katulapset ja kerjäläiset.

Julkisessa liikenteessäkin kohtaa laitapuolenkulkijoita harvemmin kuin Helsingissä.

Tallinnan katukuvasta ovat kerjäläiset kadonneet, samoin prostituoidut."

Samaa kertovat kaupungin rikostilastot. Vuonna 2017 Tallinnassa ryöstöt vähenivät 30 prosenttia, taskuvarkaudet 51 prosenttia, murrot 31 prosenttia, varkaudet ajoneuvoista 46 prosenttia, varkaudet 17 prosenttia ja ajoneuvovarkaudet 20 prosenttia.

– Tallinnan on nykyään turvallinen kaupunki matkailijalle. Sanoisin jopa, että kaupungin katukuva on viihtyisämpi ja rauhallisempi kuin Helsingissä, Virossa toimiva Suomen poliisin yhdysmies Lars Henriksson toteaa.

Muutokseen on monta syytä. Elintaso Virossa on noussut kohisten, myös työllisyystilanne on hyvä ja sosiaaliturva on parantunut, vaikka vielä ollaankin kaukana Suomen tasosta.

– Tallinnassa näkee sen, että hyvä sosiaalipolitiikka on parasta kriminaalipolitiikkaa. Lisäksi täytyy antaa tunnustusta paikalliselle poliisille, jonka ammattitaito on korkea ja kalusto kaikin puolin laadukasta, Henriksson lisää.

Myös iso poliittinen kuva on muuttunut. Viru-hotellin johtajistoon kuulunut Arvo Tohvelmann selitti 1980–90-luvun taitteen rikosaaltoa Neuvostoliiton totalitaarisen järjestelmän romahduksella. Kun aiemmin pelko kovista rangaistuksista oli hillinnyt tekijöitä, pääsi kova rikollisuus valloilleen järjestelmän ensin nitistessä ja lopulta kaatuessa 1990-luvun alussa. Nyt Viro on vakaa länsimainen demokratia.

Myöskään matkailijan ei Tallinnassa tarvitse pelätä. Vaikka joissain kaupunginosissa on tilastojen mukaan enemmän rikollisuutta kuin toisissa, ei sillä ole matkailijan kannalta merkitystä.

− Viimeisen kahden vuoden aikana Tallinnassa ei ole yksikään suomalainen joutunut henkirikoksen uhriksi. Yksi katoamistapaus on sattunut, mutta sen uhrin epäillään hukkuneen. Suomenkin mediassa kerrottiin aiemmin tänä vuonna Tallinnassa ihmisiä ryöstelevästä nuorisoporukasta, mutta paikallisen poliisin mukaan myöskään sen uhriksi ei joutunut yhtään suomalaista.

Suomalaisen riski joutua rikoksen uhriksi koko Virossa on nykyään häviävän pieni."

Tammikuun 2017 ja elokuun 2018 välisenä aikana Suomen kansalainen on ollut Virossa asianomistajana 141 tapauksessa. Suomalaisia ei myöskään näy enää entiseen malliin Viron rikostilastoissa, sillä samaan aikaan vain 46 suomalaista oli maassa epäiltynä rikoksesta.

Välillä suomalaiset vielä kuitenkin kokeilevat onneaan Tallinnassa. Viime vuosina poliisi on paljastanut useita suomalaisten tekemiä perättömiä ilmoituksia ryöstöistä. Taustalta paljastui joko oman tai firman luottokortin yli-innokas vinguttaminen Tallinnassa, jota koitettiin jälkeenpäin peitellä ilmoittamalla kortti varastetuksi, tai sitten on yritetty tehdä jonkinlainen vakuutuspetos.

− Tallinnan keskustassa on niin paljon valvontakameroita, että poliisin oli niiden avulla helppo tarkistaa, kuka kortilla oli automaatista nostanut rahaa. Nämä perättömiä ilmoituksia tehneet henkilöt jäivät helposti kiinni valvontakameroiden kuvien avulla, Henriksson sanoo.

Viime vuosina kansainväliset taskuvarasliigat ovat olleet Suomessa joka kesäinen ongelma. Tallinnassa ne eivät ole muodostuneet samanlaiseksi ilmiöksi.

−Suomen ja Viron poliisi on tehnyt tässä hyvää yhteistyötä, mikä on kasvattanut kiinnijäämisen riskiä. Se on siirtänyt liigat muihin maihin toimimaan.

Uutiset suomalaisten törttöilystä Tallinnassa olivat jatkuva puheenaihe. Niistä kerrottiin suorasukaisesti myös Suomessa. Nyt turistien käytös on huomattavan siistiä. KUVA: Aikamatka hotelli Viruun -kirja.

Pahin turvallisuusriski suomalaismatkailijalle on Virossa ja Tallinnassa nykyään liikenne. Viime vuosina on ollut useita vakavia tapaturmia, joissa suomalaisia on ollut osallisena.

− Liikenne on Virossa vaaran paikka sekä suomalaisille että virolaisille. Nopeudet ovat korkeita ja ohituskulttuuri on erilainen kuin Suomessa. Täällä ajetaan pientareilla. Toisaalta Virossa jalankulkijalle annetaan hyvin tilaa, Henriksson kertoo.

Pahin turvallisuusriski on nykyään liikenne."

Virossa yritetään hillitä ylinopeuksia panostamalla ensi vuonna liikkuviin nopeusvalvontakameroihin, joiden sijaintia voidaan muuttaa useita kertoja päivässä. Tulevaisuudessa älykkäät kamerat tarkistavat samalla onko auto katsastettu ja puhuuko kuljettaja kännykkään.

− Viime vuonna Virossa liikennekuolemien määrä oli ennätyksellisen alhainen, vain 34 kuolemantapausta. Tänä vuonna määrä on taas lähtenyt nousuun ja syyskuun loppuun mennessä liikenteessä oli kuollut jo 58 ihmistä. Syynä vähentymiseen oli todennäköisesti Viron EU-puheenjohtajuuskausi, jonka ansioista poliiseja näkyi paljon liikenteessä.

Ja tietenkin päihtyneenä kulkeminen on riski Tallinnassa, niin kuin missä tahansa muussakin kaupungissa.

Suomalaisten käytös Tallinnassa on parantunut todella paljon."

− Suomalaisten käytös Tallinnassa on muuttunut todella paljon sitten 1990-luvun, eikä suurlähetystön konsuliosasto joudu enää selvittämään humalaisten törttöilyjä samaan tapaan. Uusi sukupolvi osaa käyttäytyä fiksusti. Siitä kertoo viime kevään Abi goes Tallinna -tapahtuma, jonka aikana kaupungissa oli lähes pari tuhatta nuorta, mutta se ei poikinut yhtään konsulitapausta, Lars Henriksson toteaa.

Katso video abiturienttien risteilyltä alta.

Jutun lähteenä on käytetty Sakari Nupposen kirjaa Aikamatka hotelli Viruun (Ajatus Kirjat / Gummerus, 2007). 1980–90-lukua koskevat osuudet on tekstiin poiminut Mikko Välimaa.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat