Paikalliset

Ona Landgren voitti Vihdin lukion itsenäisyyspäivän kirjoituskilpailun: 'Pieni sinivalkoinen soihdunkantaja'

Ona Landgren voitti tänä vuonna Vihdin lukiossa järjestetyn itsenäisyysaiheisen kirjoituskilpailun. Hän luki kirjoituksensa itsenäisyyspäivän lipunnostotilaisuudessa Nummelan torilla. Vieressä kiltakomentaja Jarmo Töyräs.

Vesa Valtonen

Nummelan Killan aloitteesta on Vihdin lukiossa vuodesta 1997 lähtien järjestetty itsenäisyysaiheinen kirjoituskilpailu.

Tänä vuonna kilpailun voitti 3C-luokan Ona Landgren. Hänen kirjoituksensa aihe on ”Pieni sinivalkoinen soihdunkantaja”.

Ona Landgren luki voittajakirjoituksensa keskiviikkona lukion ylioppilasjuhlassa ja itsenäisyyspäivän aamuna Nummelan torilla Nummelan Killan perinteisesti järjestämässä lipunnostotilaisuudessa.

Mikään ei tule ilmaiseksi.

Ona Landgren herätteli avaamalla, muiten ”Alussa olivat suo, kuokka – ja Jussi.”

– Tätä tapahtumasarjaa seurasivat suuret mullistukset: tasa-arvo, euro ja hyvinvointivaltiomme ensimmäinen naispresidentti. Nämä kaikki ovat sekä pian 101-vuotiaan Suomen merkittäviä aikaansaannoksia että suomalaisuutemme kallisarvoisia lipunkantajia.

Landgren muistutti, että Suomen itsenäinen tie on kuitenkin paikoittain ollut ohdakkeinen.

–  Itsenäistymisen myötä saimme taakaksemme laman, sisällissodan arvet, velkakriisin sekä pitkäaikaistyöttömyyden. Mikään ei tule ilmaiseksi.

– Eurokulttuurin ja globalisaation kosketuksen myötä alettiin puhua kulttuurisesta monimuotoisuudesta ja koko maailman käsittävästä solidaarisuudesta.

Puhuja muistutti miten itsensä identifioimisesta Euroopan kansalaiseksi tuli trendikästä, ja nuorille ruvettiin tarjoilemaan kultareunuksisella tarjottimella kielikursseja sekä Erasmus-ohjelmia – ponnahdusalustoja maailmankansalaisen kenkiin.

Otin sinivalkoisen huuman vastaan avosylin.

– Kasvukivuista kärsivien nuorten suomiorientoituminen ei ollut enää selkeää ja tarkkarajaista, vaan maailmaa alettiin katsoa länsimaalaisten sivistyslasien läpi.

Ona Landgren pohdiskeli miten usko Sibeliukseen, äitiyspakkauksiin ja maailmanluokan koulutusjärjestelmään voisi säilyä säröttömänä kahden eri maailman välisessä taistossa.

– Olen kiinnittänyt huomiota myös muihin ilmiöihin, jotka heijastelevat ikätoverieni kasvamista Suomi-neidon raameja suuremmiksi. Viime vuonna vietettynä itsenäisyytemme sadantena juhlavuotena yritykset kantoivat kortensa kekoon valmistamalla Suomi-Finland -aiheisia hyödykkeitä aina kodintekstiileistä makeisiin.

– Alkuhäkellyksestä yli päästyäni otin sinivalkoisen huuman vastaan avosylin, mutta aivan kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan toivottaneet ilmiötä tervetulleeksi vastaavanlaisella tarmolla.

Ona Landgrenin mielestä itsenäisyyden juhlinta on Suomessa aina ollut muuhun maailmaan suhteutettuna melko hillittyä.

– En kuitenkaan kantaisi huolta tulevaisuudestamme. Olen saanut todistaa myös runsaasti suomalaista tulisieluani lämmittäviä ilmiöitä.

– Käsite “isänmaa” on säilynyt suomalaisten sydämien ja sielujen kotina – ylpeydenaiheenamme, joka pilkistää kolostaan, kun Suomi-paidat vedetään ylle koko maata sykähdyttäviin jännitysnäytelmiin.

 Minä kannan ylpeänä suomalaisen tulisieluni ylläpitämää soihtua.

Ona Landgren ei kirjoituksessan näe päivää, jona itsenäisyys pääsisi lipsahtamaan sormien välistä kauas ulottumattomiin.

– Käsite ei koskaan tule muodostumaan niin abstraktiksi, että pehmentyneet aivomme järkeilisivät aseita käytettävän vain toimintaelokuvissa.

Suomalaisuus saa Landgrenin mielestä jatkuvan kehityksen myötä uusia vivahteita, ja vanhat sävyt saattavat haalistua – kuitenkaan koskaan katoamatta.

– Minä, suomalainen nuori, kannan ylpeänä suomalaisen tulisieluni ylläpitämää soihtua, ja pidän siitä kiinni kynsin hampain. Raikas Euroopasta kantautuva tuulahdus vain vahvistaa suomalaisuuteni liekkiä, joka roihuaa osana minua ja syvintä olemustani elämänmittaisella matkallani pienenä sinivalkoisena soihdunkantajana!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat