Paikalliset

Siuntiojoen valuma-aluetta kunnostetaan- Kuusivuotinen projekti alkaa vuodenvaihteessa

Siuntionjoki, alkaa Nummelan taajaman tienoilta ja laskee Pikkalanjokena Siuntion kunnan alueella Suomenlahteen.

Siuntionjoen valuma-alueen kunnat käynnistävät vesistöalueen kunnostuksen kuusivuotisella sopimuksella. Valuma-alueen kunnostusta koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö -yhdistys.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Jaana Pönni tähdentää, että Siuntionjoen vesistöalueen kunnostamiseksi tarvitaan määrätietoista ja pitkäjänteistä kunnostustyötä.

Valuma-alueen kunnostamiseksi laadittu kuusivuotinen ”Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030” -vesistövisio on nyt hyväksytty valuma-alueen kunnissa Siuntiossa, Inkoossa, Kirkkonummella, Lohjalla ja Vihdissä.

Yrityksiä toivotaan mukaan työhön vesistöalueen tilan parantamiseksi.

Kunnostustyöt käynnistyvät vuoden 2019 alussa. Kuntien ja LUVY:n rahoitus on yhteensä vajaa 150 000 euroa vuodessa.

– Kuntien rahoitusta vastaan haetaan eri rahoituslähteistä lisärahoitusta ja marraskuussa 2018 tehtiin Uudenmaan ELY-keskukselle avustushakemus kunnostustöihin. Valuma-alueen yrityksiä toivotaan mukaan työhön vesistöalueen tilan parantamiseksi.

Kunnostuksissa keskitytään hajakuormituksen vähentämiseen ja erilaisiin kunnostustöihin sekä alueen järvissä että virtavesissä.

– Hajakuormituksen vähentäminen on yksi hyvin keskeinen painopistealue ja maatalouden kuormituksen vähentämiseen etsitään keinoja yhdessä alueen viljelijöiden kanssa, Jaana Pönni tiivistää.

Siuntionjoen vesistöaluekokonaisuus on hänen mielestään yksi Länsi-Uudenmaan helmistä.

– Yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa saamme varmastikin vesien tilaa kääntymään parempaan suuntaan. Kunnostustyön käynnistyminen kuntien yhteisellä hankkeella on alueen kuntien hieno voimannäyttö, kiittää Pönni.

Siuntionjoki on yksi luonnontilaisimpana säilyneistä jokivesistöistä Uudellamaalla ja yksi harvoista Suomen puolella Suomenlahteen laskevista joista, jossa vielä tavataan erittäin uhanalaista meritaimenta.

Siuntionjoen vesistöalueeseen kuuluu jokiosuuden lisäksi useita järviä kuten esimerkiksi Vihdin puolella Enäjärvi ja Poikkipuoliainen, Siuntiossa Karhujärvi, Tjusträsk ja Vikträsk ja Kirkkonummen puolella Bakträsk, Hepari ja Petäjärvi.

Hyötyvätkö vihtiläiset Siuntionjokihankkeesta?

Kyllä
67% (2 ääntä)
Ei
33% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 3

Savisamea

Siuntionjoen vesistö on kuormittunut, rehevä ja ihmistoiminnan moninaisten vaikutusten alainen.

Sijainti Etelä-Suomen ravinteikkailla savimailla aiheuttaa sen, että Siuntionjoki on luontaisesti savisamea jokivesistö ja vesistöalueen järvistä monet ovat luontaisestikin reheviä.

Veden laatua heikentävät etenkin maa- ja metsätalouden hajakuormitus, mutta myös jätevedet, haja-asutus ja hulevedet.

Vesistöalueesta suurin osa kuuluu Natura 2000 -alueeseen ja se on myös ainoa ympäristöministeriön asettaman Vesistöjen erityissuojelutyöryhmän ehdottama erityissuojeltava jokivesistö Uudellamaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat