Puheenaihe

Rintaimplantti voi olla yhteydessä yleiseen syöpään – implanttien asentaminen keskeytetään Taysissa

Rintaimplantteja arkistokuvassa.

Päivi Tuovinen

Rintaimplanttien ja imusolmukesyövän eli lymfooman välillä saattaa olla yhteys. 

Tampereen yliopistollinen keskussairaala Tays kertoo, että riski vuoksi karheiden implanttien asentaminen keskeytetään toistaiseksi.

Tays on käyttänyt implantteja esimerkiksi potilaille, joille on tehty implantin tai implantin ja kielekkeen avulla uusi rinta sairauden jälkeen tai transsukupuolisten henkilöiden rintojen korjauksessa. 

Vuosittain näitä implantteja on asennettu Taysissa joitakin kymmeniä.

Tieteellistä näyttöä karhean implantin ja imusolmukesyövän välillä ei ole. Joillakin yksittäisillä potilailla on kuitenkin todettu anaplastinen suurisoluinen imusolmukesyöpä, joka on non-Hodgkinin lymfooman eli imusolmukesyövän alatyyppi. 

Tapauksia on todettu jonkin verran enemmän potilailla, joille on laitettu karheapintainen implantti. Suomessa tapauksia on todettu alle kymmenen.

Tutkijoiden mukaan imusolmukesyövän kehittymistä rintaimplantin yhteydessä ei vielä täysin ymmärretä. Sitä tutkitaan kansainvälisessä seurantaryhmässä. 

– Toistaiseksi ei ole käytettävissä kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia, joissa olisi verrattu karheita ja sileitä implantteja saaneita potilaita. Luotettavaa tieteellistä näyttöä syy–seuraus-suhteesta rintaimplanttien ja sairauden välillä ei vielä ole, eikä imusolmukesyövän mahdollista syntymekanismia ole vielä pystytty selvittämään, Tays kertoo tiedotteessa.

Jos aiemmin laitettu implantti aiheuttaa potilaalle oireita, neuvoo Tays olemaan yhteydessä implantin laittaneeseen sairaalaan tai viime sijassa omaan työterveyshuoltoonsa tai terveyskeskukseen. 

Yleisin sairauden oire on aikaisintaan vuosi leikkauksesta alkava rinnan turpoaminen, joka johtuu implantin ympärille kertyvästä nesteestä. 

Oireeton potilas ei tarvitse jatkuvaa seurantaa, eikä implantteja tarvitse poistaa tai vaihtaa.

Valvira muistutti viime syksynä kaikkia rintakirurgiaa harkitsevia ihmisiä keskustelemaan riskeistä ja hyödyistä hoitavan lääkärin kanssa. Valviran mukaan lääkäreiden on keskusteltava kaikkien potilaiden kanssamahdollisesta imusolmukesyöpäriskistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat