Paikalliset

"Yksi kauneimmista ja erityisimmistä jokivesistöistä Uudellamaalla" – Siuntionjoki-sopimuksen allekirjoitus on perjantaina

Virtavesien hoitoyhdistys rakensi Huhmarkosken kalatien tammikuussa 2012.

ARKISTO/VESA VALTONEN

Kuusivuotisen Siuntionjoki 2030 -hankkeen allekirjoitustilaisuus on perjantaiaamuna Siuntion kylpylässä.

Inkoon kunta, Kirkkonummen kunta, Lohjan kaupunki, Siuntion kunta ja Vihdin kunta sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry allekirjoittavat tällöin ”Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030” -vesistövisiota koskevan yhteistyösopimuksen.

Siuntionjoen valuma-alueen kaikki kunnat ovat sitoutuneet rahoittamaan hanketta kuuden vuoden ajan. Kuntien ja LUVY:n yhdessä hankkeelle osoittama rahoitus on vuosittain yhteensä noin 150 000 euroa.

Allekirjoittamassa ovat visioon sitoutuvien kuntien kunnanjohtajat sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n toiminnanjohtaja.

Siuntionjoki on hankkeen kuvauksen mukaan yksi kauneimmista ja erityisimmistä jokivesistöistä Uudellamaalla ja suurin osa vesistöstä kuuluu Natura 2000-verkostoon.

Siuntionjoen vesistön pääuoma, Siuntionjoki, alkaa Vihdin kunnan Nummelan taajaman tienoilta ja laskee Pikkalanjokena Siuntion kunnan alueella Suomenlahteen.

Alueen kaikki luokittelun piirissä olevat joet Siuntionjoen pääuoma, Kirkkojoki, Harvså ovat ekologiselta tilaltaan tyydyttäviä.

Järvistä huonossa tilassa on Harvsån osavaluma-alueen järvet Petäjärvi ja Hepari, välttävässä tilassa pääuoman pohjoisosan Enäjärvi, Poikkipuoliainen, Huhmarjärvi ja Karhujärvi.

Pääuoman alaosan järvet Tjusträsk ja Vikträsk ovat tyydyttävässä tilassa. Pikkalanlahti, jonne joki laskee, on välttävässä tilassa.

Vesipuitedirektiivi edellyttää vesistöjen saattamista hyvään tilaan vuoteen 2027 mennessä. Nyt alkava hanke kunnostustoimineen antaa todellisen mahdollisuuden päästä tähän tavoitteeseen.

– Olemme todella tyytyväisiä kuntien meitä kohtaan osoittamasta luottamuksesta ja innoissamme alkavista kunnostuksista. On todella hienoa nähdä, että vesistöalueen kunnissa ymmärretään Siuntionjoen vesistön arvo ja ollaan valmiita siihen näin panostamaan, sanoo LUVY:n toiminnanjohtaja Jaana Pönni-

– Kuusivuotinen hanke antaa mahdollisuuden tehdä pitkäjänteistä ja vaikuttavaa työtä Siuntionjoen vesistön saattamiseksi hyvään tilaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat