Paikalliset

Vihdin pääkirjastossa olevassa puussa kiipeää valkoisia muovieläimiä

Minna-Karoliina Heinon installaatio kantaa huolta luonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

– Meillä on täällä ollut ihana kuuma kesä ja loistava talvi, mutta se ei tarkoita, etteikö luonto olisi muuttumassa, Minna-Karoliina Heino sanoo. Hänen uusi luonto-aiheinen installaationsa on esillä pääkirjastossa.

Maija-Liisa Nyman

Minna-Karoliina Heino on kuunnellut uutisia huolestuneena. Luonnonkatastrofit tuntuvat seuraavan toistaan.

Heinon uusi installaatio kantaakin huolta luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Särkyvää / Fragile -niminen teos on esillä pääkirjastossa maaliskuun loppuun saakka.

Pari vuotta sitten Heino löysi Nummelanharjulta kaadetun puun. Taiteilija kantoi puun kotiinsa.

– Sitten rapsuttelin, kuivattelin ja tykkäsin siitä, Heino hymyilee.

Puusta tuli Haikupuu, joka oli ensin esillä kirkonkylän kirjastossa ja kiersi sieltä Tawernaan kirkonkylässä ja sitten pääkirjastolle Nummelaan.

Nyt puu on jälleen esillä pääkirjastossa, mutta installaatio on uusi.

– Tähän asti puu on toiminut pohjana haikuille, mutta nyt halusin sen itsensä esiin installaatioon, Heino kertoo. Ihmisen karsima puu saa uuden merkityksen luonnontilaa kuvaavassa teoksessa.

Heino aloitti installaation tekemisen kieputtamalla puunrungon ympärille lankaa.

– Ajattelin luonnonvarojen käyttöä, metsien kaatamista, koskien valjastamista, turpeen ottamista, kaivostoiminnan aloittamista, salametsästäjiä. Mietin näitä pyörittäessäni nauhaa.

Päivän verran Heino pyöritteli lankaa ja ajatuksiaan. Installaatio lähti rakentumaan, kun sille antoi tilan.

– Taiteen avulla on iät ja ajat otettu kantaa erilaisiin epäkohtiin ja tämä on myös sellainen teos: kantaa ottava.

Heino sanoo, ettei hän halua moralisoida, ei syöttää näkemyksiä, ei kertoa kuinka pitäisi elää. Kukin päättää itse elämästään.

Sen sijaan Heino haluaa Särkyvää / Fragile -teoksellaan tarjota keskustelun avauksen ja antaa katsojille mahdollisuuden pohdintaan.

– Taiteen kautta voi tarjota tällaisia täkyjä, Heino toteaa ja huomauttaa: – Aina välillä olisi jokaisen hyvä pysähtyä pohtimaan omia valintoja.

– Sivistys ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Kun tunnetaan ja tiedetään enemmän, arvostetaan ja halutaan suojella luontoa, Heino sanoo.

Luonto on ollut aiemminkin esillä Heinon töissä, ja se on merkityksellinen taiteilijalle ja hänen taiteelleen.

Särkyvää / Fragile -installaatiossa kaikki on kierrätettyä.

– Se on minun taiteessani aina myös tärkeätä: että en tuhoa mitään taideteoksen vuoksi vaan että teos muodostuu jostain jo olemassa olevasta.

Uudessa installaatiossa onkin esimerkiksi Heinon ystävättären lapsen vanhoja muovieläimiä, jotka taiteilija on maalannut valkoiseksi tätä teosta varten. Heino kertoo, että nykyään ihmiset jo ottavat häneen yhteyttä ja tarjoavat itselleen tarpeettomia tavaroita, joita taiteilija voi käyttää installaatioissaan.

Minna-Karoliina Heinon ”Särkyvää / Fragile” -installaatio maaliskuun loppuun saakka pääkirjastossa (Pisteenkaari 9, Nummela).

Minka Heino

Minna-Karoliina Heino on vihtiläinen nykytaiteilija ja aforistikko. Hän opiskelee Helsingin yliopistolla kirjallisuusterapiaohjaajaksi.

Heino on pitkään ohjannut Vihdissä mm. sarjakuvapajoja. Tänä keväänä hän ohjaa myös ympäri Suomea järjestettäviä aforismipajoja. Hän toimii Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtajana.

Huhtikuussa Heino julkaisee aikuisille suunnatun aforismikokoelman. Kirjoja painetaan sata kappaletta ja jokainen niistä tehdään käsityönä.

Hiiden Opistolla Heino pitää 5.2. keskustelevan luennon Vihdin kartanoista ja 5.3. lapsille ja aikuisille suunnatun Satuseikkailun kartanomiljöössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat