Paikalliset

Vihdin kunnan valokuituverkon rakentaminen ei etene – Markkinaoikeus ei antanut kunnalle lupaa aloittaa

Kunnanvirasto.

ARKISTO/Maija-Liisa Nyman

Vihdin kunnan valokuituverkon rakentaminen ei tällä hetkellä etene, vaan asia on jumissa markkinaoikeudessa.

Kunta kilpailutti viime vuonna tiettävästi ainutlaatuisen valokuituyhteyksien hankinnan, jollaista ei suunnitellussa muodossa ole aikaisemmin toteutettu Suomessa. Hankinnan monimutkaisuuden takia valmistelussa on käytetty ulkopuolista asiantuntemusta.

Kyse oli palvelukokonaisuudesta, johon olisivat kuuluneet kunnan itse käyttämät yhteydet sekä kuluttajayhteyksien tarjoaminen tietyin ehdoin ja kilpailutetuin hinnoin.

Lokakuussa kunnanhallitus päätti hankkia palvelukokonaisuuden tarjouskilpailun voittaneelta Lounea Palvelut Oy:ltä.

Tarjouksen jätti myös Elisa Oyj, joka on valittanut markkinaoikeuteen Vihdin hankintapäätöksestä.

Valituksen keskeisimpiä perusteita olivat kuluttajayhteyksien vaatiminen kuntaverkon toteuttamisen yhteydessä sekä se, että kunta yrittää parantaa kuluttajien valokuituyhteyksien saatavuutta.

Vihdin tietohallintojohtaja Sami Tikkanen on arvioinut, että asian käsittely markkinaoikeudessa voi viedä vuoden verran. Niinpä kunnanhallitus päätti marraskuussa hakea markkinaoikeudelta täytäntöönpanolupaa, joka mahdollistaisi väliaikaisen sopimuksen tekemisen Lounea Palvelut Oy:n kanssa kuntaverkon rakentamisesta ja yhteyksien käyttämisestä markkinaoikeuden varsinaiseen ratkaisuun saakka.

Täytäntöönpanolupaa ei markkinaoikeudelta saatu.

– Joudumme siis edelleen odottamaan pääasian käsittelyä emmekä voi edetä valokuituhankkeessamme, Tikkanen sanoo. – Teleoperaattorit sen sijaan voivat vapaasti tarjota kuluttajayhteyksiään Vihdin alueella, ja näin näyttää tapahtuvankin.

Kunnan valokuituyhteyksistä suurin osa tulee kouluihin ja päiväkoteihin. Sen valmistuminen – kunhan sitä päästään rakentamaan – kestää vuoden.

Kuntalaisille kilpailutuskiistan päättymisellä suuntaan tai toiseen ei juurikaan ole merkitystä. Kuluttajille tarjottu liittymän kilpailutettu rakentamiskustannus oli Tikkasen mukaan samaa suuruusluokkaa kuin mitä nyt tarjotaan markkinaehtoisella puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat