Paikalliset

Tätä tautia sairastaa jo yli 300 000 suomalaista: Salakavala uniapnea vie voimat

Nummelalainen uniapneaa sairastava Hannu Hakkarainen saa Lohjan sairaalan keuhkopoliklinikan kuntoutusohjaaja Katja Holländeriltä opastusta CPAP-laitteen käytössä. Ylipainehengityshoidon ansiosta Hakkaraisen uniapnean oireet ovat lieventyneet olennaisesti.

Kai Jauhiainen

Väsyttääkö päivisin? Tuntuuko siltä, että yöuni on levotonta eikä virkistä?

Syitä voi olla monia, mutta yhä yleisempi kroonisen väsymyksen aiheuttaja on uniapnea. Erään arvion mukaan eriasteista uniapneaa sairastaa jo yli 300 000 suomalaista. Useimmilla se jää diagnosoimatta.

– Uniapnea ei tapa ketään. Silti se heikentää potilaiden elämänlaatua ja altistaa muille sairauksille, kertoo Lohjan sairaalan keuhkopoliklinikan ylilääkäri Pirjo Vuori.

Uniapnea ahtauttaa ylähengitysteitä nielussa. Se aiheuttaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia ja katkos voi kestää kerrallaan jopa yli minuutin. Katkokset häiritsevät syvää unta, heikentävät unen laatua ja saattavat aiheuttaa hapenpuutta. Seurauksena on päivällä väsymystä, nukahtelutaipumusta ja öisin katkeilevaa kuorsausta. Paha uniapnea vammauttaa elämänlaatua. Se voi aiheuttaa tapaturmia, masennusta ja pahimmillaan työkyvyttömyyttä.

Jotain hyvääkin sairaudessa on - se on hoidettavissa.

– Suurin altistava riskitekijä uniapnealle on ylipaino, joten jos potilaalla on liikaa painoa, on painonhallinta tärkeää. Myös alkoholi ja tupakka altistavat uniapnealle, joten alkoholin käyttöä on syytä vähentää ja tupakointi lopettaa.

Uniapnea mielletään ylipainoisten keski-ikäisten miesten sairaudeksi.

– Uniapnea voi kehittyä myös naisille ja se voi puhjeta myös normaalipainoisille ihmisille, joilla ylähengitystiet ovat rakenteellisesti ahtaat.

Useimmiten elämäntaparemontti lievittää oireita tai jopa poistaa ne. Mikäli se ei riitä, on yleisin hoitotapa nenän kautta annettava ylipainehengityshoito eli CPAP. Silloin öisin hengitetään huoneilmaa ylipaineella nenämaskin kautta, jolloin ilmavirta pitää hengitystiet auki nukkuessa. CPAP-maskia käytetään keskivaikean ja vaikean uniapnean hoidossa. Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja hiljaisia. CPAP ei paranna tautia, muitta oireet jäävät pois.

Lohjan sairaalan keuhkopoliklinikan potilaista 45 prosenttia tulee juuri uniapnean takia.

– Se on suurin yksittäinen syy. Uniapneapotilaat ovat siitä mukavia hoitaa, että kun elämänlaatu paranee oireiden lievittyessä, moni sanoo että ”nyt alkaa uusi elämä”, kertoo Vuori.

Vuori kehottaa selittämättömästä väsymyksestä kärsiviä hakeutumaan tutkimuksiin terveyskeskukseen. Terveyskeskuksessa tutkitaan terveydentila muutenkin ja jos uniapnea diagnosoidaan, seuraa lähete jatkotutkimuksiin.

Keuhkopoliklinikalla CPAP-maskin käyttöä harjoitellaan muutaman potilaan ryhmissä. Hoitajat pystyvät seuraamaan kotihoidon sujumista etänä, sillä huippumoderneissa CPAP-laitteissa on muistikortti.

– Otan sitten yhteyttä potilaaseen jos tarvetta on, kertoo keuhkopoliklinikan kuntoutusohjaaja Katja Holländer.

Epäiletkö

uniapneaa?

Selittämätön päiväaikainen väsymys kannattaa tutkituttaa terveyskeskuksessa, sillä se voi johtua erittäin monesta tekijästä.

Uniapnean toteaminen ja hoitaminen on tärkeää. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin 3-6-kertaisesti. Se lisää riskiä myös 2-tyypin diabetekseen, aivoverenkiertohäiriöihin ja keuhkovaltimoverenpainetautiin.

Ilman lisätautejakin uniapnea heikentää elämänlaatua huomattavasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat