Palstat

TUUMITTUA: Vettä ja valitusta

Eikö tämä jo riitä? Taas sitä on tullut niin maan penteleen paljon. Milloin se oikein loppuu? Minne sitä enää voi laittaa? Eikä nuo traktoritkaan ja aura-autot päästä ketään ohi tuolla sohjossa. Tänä talvena meillä kaikilla suomalaisilla on jälleen ollut yhteinen ja turvallinen valituksen aihe: lumi. Jotkut uhkarohkeat ovat tosin siitä kehdanneet jopa iloita: Laskeneet mokomat lastensa kanssa pulkkamäkeä. Käyneet laskettelemassa hiihtokeskuksissa. Juosseet saunasta hankeen viilentymään. Taiteilleet kadehdittavan kauniita lumiveistoksia. Runsas lumentulo – niin kuin mikä tahansa sääilmiö on meille jäyhäksi nimitetylle kansalle optimaalinen alusta harjoittaa small talkkia, tuota sosiaalista kanssakäymistä vahvistavaa harmitonta jutustelua. Ja tällaisia aiheita me suomalaiset tarvitsemme. Lumityöt ovat karaistuneille kehoillemme tuttua ja arkista aherrusta, josta on lupa välillä vähän vaahdotakin – tehkäämme se kansakunnan konsensuksen nimissä.

Jatkuvalla lumentulolla on vakavammatkin kasvot: maaseudulla iäkkäät ihmiset ovat jääneet kotiinsa saarroksiin – joissakin tapauksissa ilman vettä ja sähköä. Taivaalta harmittomasti tanssahtelevat hiutaleet antavat vähintäänkin aasinsillan myös miettiä miten kukin meistä yksinään ja me kansana yhdessä selviäisimme tilanteissa, joissa ruoan tai laajemmin päivittäistavaroiden saatavuus on häiriintynyt. Myrskyn katkaistessa sähköt ja liikenneyhteydet pidemmäksi aikaa joudumme pulaan, jos emme ole tähän poikkeustilaan varautuneet.

Onko sinulla kotivaraa?

Onko sinulla kotivaraa? Tarkistin asian omalta kohdaltani ja jouduin toteamaan, että melko heikoilla jäillä tepasteltaisiin jos yhteiskunnan toiminta häiriintyisi. Kaapista löytyi purkillinen hernekeittoa, spagettia ja makaronia riittäisi perheelle hyvällä mielikuvituksella kenties muutamaksi päiväksi. Vessapaperia seuraavaksi kahdeksi tunniksi. Hälyttävin huomioni kuitenkin oli, että vettä ei ollut tallessa pisaraakaan. Sitä kun kuluisi viikossa pelkästään juomiseen 16 litraa yhdeltä ihmiseltä.

Annukka Vakkuri

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Palstat

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat