Paikalliset

Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa edellisvuotta vähemmän, mutta Vihdissä asuntokauppa kasvoi viime vuonna

SP-Kodin toimitusjohtaja Juha Hänninen muistuttaa, että Vihdissä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin viime vuonna edellisvuotta enemmän. Koko maan kehitys oli päinvastainen.

ARKISTO/Vesa Valtonen

Viime vuonna vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 2,9 prosenttia ja uusia asuntoja 8,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Vihdissä tilanne oli kuitenkin plusmerkkinen, sillä käytettyjen asuntojen kauppoja tehtiin 2,5 prosenttia edellisvuotta enemmän. Vihdissä tehtiin käytettyjen asuntojen kauppoja viime vuonna 410.

– Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta oli 2326,66 euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 2206,82 euroa. Alueen asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli viime vuonna noin 100 vuorokautta. Myyntiajoissa ei tapahtunut merkittävää muutosta, tiivistää viime vuoden asuntokauppaa SP-Kodin toimitusjohtaja Juha Hänninen.

Tilastoja esitellessään hän toteaa, että omakotitalojen kysyntä piristyi edelliseen vuoteen verrattuna.

– Kauppoja tehtiin 149, kun edellisenä vuonna kauppalukumäärä oli 126. Kerrostalojen kauppa hiljeni hieman. Toteutuneita kauppoja tehtiin 76, edellisenä vuonna 93. Uusia asuntoja myytiin 78, joka on 17 enemmän kuin edellisvuonna.

 Uudet asunnot kiinnostavat ostajia edelleen.

Juha Hanninen muistuttaa, että asuntomarkkinan odotettiin kehittyvän paremmin kuin mitä todellisuudessa tapahtui.

– Talouden tunnusluvut antoivat odottaa enemmän. Työllisyyden myönteinen kehitys, alhainen korkotaso ja kuluttajien luottamus eivät kuitenkaan johtaneet asuntomarkkinan piristymiseen. Alueelliset erot pääkaupunkiseudun ja muun Suomen osalta jatkoivat eriytymistään.

Merkillepantavaa Hännisen mielestä on myös ensiasunnon ostajien vähyys.

– Vuokralla asuminen ja uusien vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu ovat omalta osaltaan vaikuttaneet omistusasuntojen kysyntään negatiivisesti.

– Omaan asuntoon sijoittaminen on epävarmasta työllisyys- ja taloustilanteesta johtuen, varsinkin ensiasuntoa harkitsevien kuluttajien osalla, siirtänyt ostopäätöstä. Vuokra-asunnosta on helpompi vaihtaa asuinpaikkaa työn perässä, Hänninen avaa nykytilaa.

– Uudet asunnot kiinnostavat ostajia edelleen. Uusi on aina uutta, eikä remonteista tarvitse huolehtia. Varsinkin uudet rivitalokohteet ovat mennet hyvin kaupaksi. Sijainnilla on suuri merkitys myytävyyteen samoin asumisen helppoudella.

Vanhojen asuntojen myytävyyteen vaikuttaa Juha Hännisen kokemuksella olennaisesti myytävän kohteen kunto.

–  Korjausvelka vaikuttaa kahdella tapaa myytävyyteen. Ostajat arvostavat sitä, että pääsevät muuttamaan suoraan uuteen kotiin ilman remontointeja. Ostajan rahoitusta hankaloittavat tulevien remonttien kustannukset.

Hänninen muistuttaa, että pankit arvostavat ostettavan asunnon arvosta lainojen vakuudeksi 60-80 prosenttia, sijainnista riippuen.

– Jos ostohinnan päälle haetaan vielä remonttilainaa, niin vakuusvajetta syntyy helposti kymmeniä tuhansia euroja. Osto- ja myyntihalukkuutta on, mutta kauppa jää syntymättä vakuuksien puutteesta johtuen.

Tämän vuoksi myyntiä suunnittelevan kannattaa Juha Hännisen mielestä remontoida asuntonsa myyntikuntoon.

– Remonttia suunniteltaessa ammattitaitoinen välittäjä osaa kertoa, mihin kannattaa panostaa, jotta asunto saadaan myytyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat