Paikalliset

SSO:n tulos ja asiakasomistajien määrä kasvoivat – Bonuksia maksettiin aiempaa vähemmän

Loheen, Nummelan Prismaan ja Rosson sekä muihin investointeihin tänä vuonna 20 miljoonaa euroa.

Uusiutuva energia näkyy SSO:n strategiassa. Suur-Seudun Osuuskaupan toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen, että kauppakeskus Lohen katolle tulee aurinkopaneleja.

Elina Laiho

Lohjalla kauppakeskus Loheen tulevista myymälöistä käydään vielä neuvotteluja viime metreillä. Neuvotteluissa on eletty monia jännittäviä vaiheita.

– Nämä eivät ole mitään sprinttimatkoja. Esimerkiksi Stadiumin tulosta Salon Plazaan neuvoteltiin kolme vuotta, sanoo Suur-Seudun Osuuskaupan toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen.

Neuvotteluja mutkistaa se, että kansainvälisillä toimijoilla lopullinen investointipäätös tapahtuu todennäköisesti muualla kuin Suomessa.

Jääskeläinen kertoo, että Lohen tiloista on nyt noin 66 prosenttia vuokrattu.

Syksyllä valmistuvan kauppakeskus Lohen ja Nummelan Prisman sekä Rosson viimeistely ovat SSO:lle merkittäviä investointeja vielä tänäkin vuonna. Investointeihin on varattu kaikkiaan 20 miljoonaa euroa.

Myös markettien kylmäjärjestelmiä muutetaan energiaa säästävämpään suuntaan.

Jo aiemmin paljastui, että Loheen tulee ainakin SSO:n meksikolainen ravintola Antonio ja enemmän kahvilatyyppinen Toasti.

– Nummelassa on aiemmin ollut Antonio. Sinne tulee nyt Rosso Prisman yhteyteen. Jatkossa on kaksi Antoniota: toinen Salossa ja toinen Lohessa.

– Antonioon on oikeasti käyty 90-luvun taitteessa hakemassa mallia Meksikosta.

Viime vuonna SSO:n liikevaihto ja tulos kasvoivat, mutta sen sijaan bonusten maksamista osoittava käyrä näyttää laskusuuntaa. Siihen on kaksi oleellista syytä.

– Bonusten laskukäyrä johtuu pääsääntöisesti valtiovallasta, koska emme enää saa antaa bonusta alkoholista.

Muutos tuli voimaan alkoholilain muutoksen myötä noin vuosi sitten.

Jo aiemmin tupakkatuotteiden myynnistä poistui bonuskertymä.

– Varsinkin joissain pienemmissä yksiköissä niillä on merkittävä rooli.

Bonusten määrään vaikutti myös toimipaikkaverkoston muutos ja hintojen lasku.

Viime vuonna SSO:n liikevoitto parani edellisvuodesta reilulla puolella miljoonalla eurolla.

Myös asiakasomistajien määrä kasvoi. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna omistajien määrä kasvoi 875 taloudella. Toimialueen kotitalouksista SSO:n omistajia oli vuodenvaihteessa noin 70 prosenttia.

Perjantaina SSO:n tuloksesta tiedotusvälineille kertonut Jääskeläinen totesi lopuksi, että kyseessä oli hänen viimeinen tulosinfonsa. Jääskeläisen jäädessä toukokuussa eläkkeelle uutena toimitusjohtajana aloittaa Tapio Finér.

SSO:lla hyvä tulos

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n liiketulos oli viime vuonna noin yhdeksän miljoonaa euroa. Liikevaihto oli 453 miljoonaa euroa.

Omistajat saivat bonusta 11,3 miljoonaa euroa.

Asiakasomistajien määrä on kasvanut. Vuoden 2018 lopussa SSO:ssa oli yli 72 000 omistajaa.

SSO tarjosi vuoden aikana töitä 1200 henkilölle sekä noin 200 kesätyöntekijälle. Viime vuonna SSO sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen. Tunnustuksen voi saada suomalaiset organisaatiot, jotka ovat osallistuneet Corporate Spiritin henkilöstötutkimukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat