Paikalliset

Vanhemmilla on oikeus ja velvollisuus huolehtia lapsistaan – Hyvinvointisuunnitelman painopiste on vahvassa vanhemmuudessa

Kuvituskuva.

ARKISTO/Marianna Simo

Lasten ja nuorten lautakunta hyväksyi viimeviikkoisessa kokouksessaan uuden lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2019-2021. Suunnitelmaa käsiteltiin maanantaina kunnanhallituksessa, ja se etenee nyt Vihdin kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.

Suunnitelma on valmisteltu lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmässä, johon kuuluvat peruskuntien johtavat sivistystoimen viranhaltijat sekä Karviaisen perheiden palvelulinjan johtavat viranhaltijat. Tässä suunnitelmassa on tehty näkyväksi kolmannen sektorin toimijoiden tärkeä osuus perheiden hyvinvoinnin edistämisessä.

Vahva vanhemmuus alusta alkaen on nostettu hyvinvointisuunnitelman keskiöön. Suunnitelmakaudelle on asetettu neljä tavoitetta: vahva vanhemmuus perheen perustamisesta lähtien, tasapainoisesti kehittyvä leikki-ikäinen lapsi, osallistuva ja oppiva kouluikäinen sekä myönteisesti tulevaisuuteen suuntaava nuori.

– Lasten ja nuorten hyvinvoinnin taustalla on aina perhe, se lähipiiri, jossa lapsi ja nuori kasvavat. Vanhemmilla on ensisijainen oikeus ja velvollisuus huolehtia lapsen ja nuoren hyvinvoinnista ja kasvatuksesta, suunnitelmassa sanotaan.

Palvelujärjestelmän tehtävänä puolestaan on toiminnallaan turvata ja varmistaa hyvinvoinnin edellytykset eli vahva vanhemmuus perheen perustamisesta alkaen.

Lasten ja nuorten peruspalvelut, kuten neuvolat, varhaiskasvatus ja koulut, tukevat vanhempia heidän kasvatustehtävässään.

Kunkin tavoitteen toteuttamiseksi hyvintointisuunnitelmaan on kirjattu myös toimenpiteet.

Vahvaa vanhemmuutta tuetaan luomalla ja kehittämällä tapoja välittää vanhemmille ja lapsille tietoa. Vertaistukiryhmiä perustetaan ja niihin ohjataan osallistumaan. Lisäksi koulun henkilöstö vastaa siitä, että oppilashuoltotyö käynnistyy aina keskustelulla perheen kanssa. Varhaiskasvatuksessa panostetaan lapsen hoidon aloitusprosessiin, jonka aikana luodaan luottamus perheen ja hoitopaikan välille.

Leikki-ikäisen lapsen kehitystä tasapainoiseksi tuetaan monialaisena yhteistyönä.

Osallistuvaksi ja oppivaksi kouluikäistä tuetaan opiskeluhuollon avulla. Lisäksi oppilaiden yksilöllisiin kasvua, kehitystä ja koulutusta uhkaaviin vaikeuksiin tarjotaan joustavia, monialaisessa yhteistyössä toteutettuja palveluita.

Tavoiteteen Myönteiseen tulevaisuuteen suuntaava nuori toteutumiseksi nuorten omaa ajattelua ja vastuullisuutta herätellään ja osallisuutta tuetaan. Tämä tarkoittaa muun muassa harrastustoiminnan tukemista, nuorisotyön vahvistamista ja sen saavutettavuuden parantumista.

Onko vanhemmista tullut aiempaa vastuuttomampia?

Kyllä
69% (11 ääntä)
Ei
31% (5 ääntä)
Ääniä yhteensä: 16

Hyvinvointisuunnitelma

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatiminen on kuntien lakisääteinen tehtävä. Suunnitelma laaditaan ohjaamaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämistyötä sekä lastensuojelun ja opiskeluhuollon järjestämistä ja kehittämistä.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on laadittu Vihdin, Karkkilan ja Karviaisen sekä alueella toimivien seurakuntien ja yhdistysten yhteistyönä.

Lain mukaan suunnitelman pitää sisältää mm. tiedot lasten ja nuorten kasvuoloista sekä hyvinvoinnin tilasta, hyvinvointia edistävistä sekä ongelmia ehkäisevistä toimista ja palveluista kunnassa

Yhteistyön järjestämisestä eri viranomaisten sekä lapsille ja nuorille palveluja tuottavien yhteisöjen ja laitosten välillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat