Puheenaihe

Tutkija tyrmää yleisen luulon: Lehmä ei ole ilmastopahis – "Paras ratkaisu olisi eri tuotantomuotojen yhteistyö"

Kuvituskuva. 

Riikka Laine

Ruuantuotantoaiheuttaa tällä hetkellä noin 30 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä, ja siihen kuluu noin 70 prosenttia makeasta vedestä, tiedelehti Lancetissa tammikuussa julkaistussa raportissa arvioidaan.

Tällä hetkellä viljelijän kannattaa viljellä yhtä lajia suurilla pelloilla. Ympäristön kannalta paras ratkaisu voisi olla kuitenkin useiden eri tuotantomuotojen, kuten karjatalouden ja viljanviljelyn, yhteistyö, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Sirpa Kurppa kertoo.

Hetkinen, lehmä ei siis olekaan paha metaanipäästäjä ja ilmastontuhoaja?

– Ei todellakaan. Karjatalouden avulla typen suljetun kierron rakentaminen on huomattavasti helpompaa yksipuoliseen viljanviljelyyn tai karjatalouteen verrattuna, Kurppa sanoo.

Typpi on kasvien tärkeimpiä ravinteita. Naudat saavat rehusta typpeä, josta osa päätyy lehmänlantaan. Lannasta taas saadaan peltoon lannoitetta. Näin typpi palautuu takaisin viljelykasvien käyttöön.

Kurpan mukaan myös suomalaiset talvitomaatit voivat olla kestävä valinta, sillä kasvihuoneiden energiankulutus on pienentynyt, ja yhä suurempi osa energiasta tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä.

– Tätä ajatellen kotimainen tomaatti voi olla ympäristövaikutuksiltaan hyvä ratkaisu, jopa parempi kuin lämpimistä maista tulleet tomaatit.

Teksti: Minna Muuronen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat