Paikalliset

Tutkija Laura Riuttanen kertoi Nummelassa ilmastonmuutoksesta ja kirkon energiastrategiasta – 'Aikaa ei ole hukattavaksi'

Nummelalainen kohta 16-vuotias Alex Salmijärvi ja kirkkoherra Pekka Valkeapää osallistuivat keskusteluiltaan, jossa ilmastonmuutoksesta kertoi tutkija Laura Riuttanen.

Maija-Liisa Nyman

– Ihmiskunnan toiminnasta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt ovat olleet hurjassa kasvussa, ilmastotutkija Laura Riuttanen kertoo. Hän sanoo, että ilmasto lämpenee koko ajan, jos päästöjä ei rajoiteta.

Ilmasto muuttuu.

– Kaikki ajattelevat, että joku muu ratkaisee ilmastonmuutoksen. Ilmastotutkijat ratkaisevat, poliitikot ratkaisevat, teknologia ratkaisee, Kiina ratkaisee.

Riuttanen sanoo, että tosiasiassa ongelman ratkaisemiseen tarvitaan näitä kaikkia – ja lisäksi yksittäisiä ihmisiä.

– Tämä on globaali, yhteinen ongelma.

Yksi joka on tarttunut asiaan, on Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Kirkolle on juuri hyväksytty energia- ja ilmastostrategia, jonka laatimista Riuttanen johti. Strategian kunnianhimoisena tavoitteena on, että jo yhdentoista vuoden kuluttua kirkko olisi hiilineutraali.

– Aikaa ei ole hukattavaksi siihen, että mietitään, mitä halutaan tehdä, Riuttanen toteaa. Mitä halutaankaan tehdä, se on tehtävä nyt.

Strategiassa asetetut tavoitteet koskevat sekä koko kirkkoa että jokaista seurakuntaa, ja toimintaa tarkastellaan kaikkineen.

Eniten ilmastopäästöjä kirkon toiminnassa tulee kiinteistöjen lämmittämisestä. Vihdin seurakunnan rakennuksista esimerkiksi Vihdin seurakuntatalo lämpiää öljyllä, Nummelan seurakuntakeskus on kaukolämmössä ja kirkko suorassa sähkölämmityksessä.

Helsingin yliopistolla tutkijatohtorina työskentelevä Laura Riuttanen oli kertomassa ilmastonmuutoksesta ja kirkon energiastrategiasta perjantai-iltana Nummelan seurakuntakeskuksessa.

Tilaisuus oli osa Vihdin seurakunnan järjestämää kolmen keskusteluillan sarjaa.

Kirkkoherra Pekka Valkeapää kertoo, että ensimmäisen keskusteluillan aiheena oli seksuaalisuus ja Raamattu, kolmannen illan aiheena puolestaan rasismi.

Ajatus keskusteluilloista nousi Valkeapään mukaan seurakunnan työntekijöiltä. Kirkkoherra tuumaa, että iltoja voitaisiin jatkaa syksyllä.

– Haluamme, että vihtiläiset pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.

Ilmastonmuutoksen Valkeapää sanoo olevan sekä ajankohtainen että tärkeä teema kirkolle.

– Kirkko on ottanut erittäin vakavasti tämän ympäristökriisin. Kirkko lähtee siitä, että meille on annettu tehtäväksi viljellä ja varjella maata, Valkeapää sanoo.

Hän toteaa, että kirkko haluaa myös yhteiskunnallisesti olla vaikuttava tekijä, keskustelija ja esimerkin näyttäjä.

Käytännön työkaluna tavoitteisiin etenemisessä toimii Kirkon ympäristödiplomi. Valkeapää sanoo, että Vihdin seurakunta lähtee nyt tavoittelemaan tätä diplomia ja pyrkii saamaan sen vuoden kuluessa.

Hiilineutraali kirkko 2030

Kirkon energia- ja ilmastostrategia hyväksyttiin 26.2.2019.

Hiilineutraali kirkko 2030 -nimistä strategiaa työstettiin vuoden ajan. Työryhmän puheenjohtajana toimi Laura Riuttanen.

Tarkoitus on, että vuoteen 2030 mennessä kirkko vähentää tuottamiaan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoden 2018 tasosta. Loput 20 prosenttia kompensoidaan esimerkiksi seurakuntien omistamien metsien kautta.

Käytännön toimia olisivat esimerkiksi siirtyminen ilmastoystävälliseen ruokaan, tie-kirkoille hankittavat sähköautojen latauspisteet ja siirtyminen kestäviin energiamuotoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat