Paikalliset

Pelastusviranomaiset suosittelevat kierrättämistä – Risut kiertämään, ei palamaan

Martti Einesalo polttaa risut hallitusti pienessä nuotiossa.

Jyrki Kivelä

Keväällä syntyy paljon risua, kun pensaita ja puita leikellään ja karsitaan. Risujen turvallisin hävittämistapa on joko haketus tai jäteasemalle vienti.

Moni miettii, mitä tehdä talven ja kevään aikana syntyneille risukasoille. Pelastusviranomaiset suosittelevat niiden kierrättämistä.

– Meidän kannalta risut tulisi hävittää jollain muulla tavalla kuin polttamalla. Polttamisessa on aina riskinsä ja siitä syntyy savu- sekä päästöhaittoja, muistuttaa palomestari Pasi Kääriäinen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Taajama-alueella avotulen tekeminen on aina kiellettyä. Taajama-alueen ulkopuolella omalla maalla saa risuja polttaa, mutta erityistä varovaisuutta noudattaen.

– Mikäli risuja taajama-alueen ulkopuolella aikoo polttaa, tulee huomioida naapurustolle aiheutuva savuhaitta. Ruohikkopalovaaran tai metsäpalovaroituksen aikana ei sielläkään avotulta saa tehdä, muistuttaa Kääriäinen.

Kääriäinen haluaa oikaista virheellisen käsityksen, jonka mukaan heille pitäisi soittaa ennen taajama-alueiden ulkopuolella tapahtuvaa avotulen tekoa.

–  Soitto on aivan turha. Mikäli ohikulkija ilmoittaa näkemästään savusta, joudumme paikalla käymään, vaikka sen aiheuttaja olisi meille siitä ilmoittanutkin, selittää Kääriäinen.

Kääriäinen ei näe mitään syytä risujen polttamiseen, sillä Koivissillan jäteasema ottaa maksutta risuja ja puutarhajätettä vastaan. Niiden pitää olla lajiteltuna omiin kasoihin. Haketuskoneella risut voi hakettaa omalla pihalla. Esimerkiksi Vihdin omakotiyhdistyksellä on vuokrattavana tehokas haketuskone.

– Ei kaadetusta puusta paljoa risua tule, jos vain karsii paksuimmat oksat polttopuiksi, opastaa Martti Einesalo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lehdet ja risut jäteasemalla omiin kasoihin: "Jos kotona on vain oma piha, niin silloin voi kompostoida ihan itse" 24.10.2018 07.30
Kevät toi risut ja haravointijätteet13.4.2016 08.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat