Paikalliset

Talvisodan päättymisen muistopäivää juhlistettiin Vihdissä – nykypäivän yhteisöllisyys ja nuorten tahto puhuttivat

Sankarihaudoilla oli perinteinen kunniavartio ja juhlaliputus.

Annukka Vakkuri

Kello yksitoista keskiviikkona soivat Vihdin kirkon kirkonkellot. 79 vuotta aiemmin 13.3.1940 hieman kello yhdentoista jälkeen tykkien jylinä ja kranaattien välähdykset Suomessa vaimenivat. Talvisodan päättymisen muistopäivää juhlistettiin Vihdissä perinteisin ja arvokkain menoin.

– Sota alkoi marraskuun viimeisenä päivänä vuonna 1939. 105 päivää myöhemmin yli 26 000 suomalaista sotilasta, joista vihtiläisiä oli 98, olivat kuolleet, eläkkeellä oleva rovasti Olli Pakalén kertasi sodan tapahtumia.

Vihdistä talvisotaan lähti kaikkiaan yli 1 200 miestä.

– Talvisodan henki ”kaveria ei jätetä” tuntuu nykypäivänä muuttuneen ahneudeksi ja pikemminkin ”kaverille ei jätetä” -ajatteluksi. Itsekkyys nostaa päätään tämän tästä.

Messun jälkeen laskettiin seppeleet sankarihaudoille.

Reserviupseerien laskemassa seppeleessä olivat mukana Sotainvalidien Veljesliiton Vihdin osasto, Vihdin Rintamaveteraanit ja näiden naisjaostot sekä Länsi-Uudenmaan Sotaorvot. Toisen seppeleen laskivat Vihdin kunta ja seurakunta yhdessä. Sankarihaudoilla puheen pitivät kunnanvaltuuston- ja hallituksen jäsen Olli Ikonen ja Vihdin Rintamaveteraanien puheenjohtaja, sotilasmestari, evp. Juhani Ranta.

 79 vuotta sitten marraskuussa Stalin hyökkäsi torvet soiden Suomeen. Sodan piti olla ohi muutamassa viikossa ja puna-armeijan Oulun torilla voitonjuhlissa 20 päivässä, Ikonen sanoi puheessaan.

– 105 päivää puutteellisilla varusteilla, vaikeissa olosuhteissa, määrällisesti ylivoimaista hyökkääjää vastaan, Suomen kansa piti kuitenkin puolensa.

Ikonen totesi tapahtumien edelleen määrittävän suomalaisten identiteettiä.

Viimeisen tutkimuksen mukaan etenkin nuorten, alle 25-vuotiaiden maanpuolustustahto on ennätysalhainen. Ikonen kertoi olevansa tästä huolissaan mutta kuitenkin vakuuttunut nuorten tahdosta ja taidosta puolustaa maata olevan vielä olemassa.

– Palvellessani Libanonissa, jääkärikomppaniamme koostui pääosin puoli vuotta aiemmin kotiutuneista varusmiehistä. Nuorten miesten ja naisten kyky, motivaatio ja asenne oli ensiluokkaista.

– Heidän kanssaan palvellessa ei kertaakaan mieleeni noussut ajatus, että nykynuoriso olisi kelvotonta vaan voin vakuuttaa, että nouseva sukupolvi ei anna veteraanien työn arvon hävitä.

Kevään Vihdin lukion abiturientti Marjut Mäkelä, 18, piti tilaisuutta oikeutetusti arvokkaana.

– Sodan muistelu ja veteraanien kunnioittaminen ei ole jäykkää tai turhaa synkistelyä, vaan tämänkaltaisiin tilaisuuksiin sopii mielestäni tietynlainen arvokkuus ja käyttäytyminen.

Myös Mäkelää huoletti nuorten maanpuolustustahdon heikentyminen.

– En ole ehkä ihan tietoinen kaikista asiaan liittyvistä faktoista, mutta toivon, että Suomessa säilyisi yleinen asevelvollisuus.

Haudoilla pidettiin perinteinen kunniavartio ja juhlaliputus. Edustettuina olivat Suomen lippu, sotainvalidien lippu ja veteraanien lippu.

Seppelten laskun jälkeen juhlallisuudet jatkuivat Taidetalo Siirilässä.

Vihtiläinen Valde Kukkaro muisteli lohikeiton äärellä isoveljensä haavoittumista sodassa ja evakkomatkaa Talin asemalta Jyväskylään.

– Matka kesti kolme vuorokautta, kun normaalisti se taittuisi kolmessa tunnissa. Niin monta kertaa juna jouduttiin pysäyttämään.

Juhani Ranta puhui myös Siirilässä.

– Suomalaisia sotilaita oli 337 000, ammuksia niukasti, panssaritorjunta-aseita ei nimeksikään, mutta henkilökohtaisen aseen sai jokainen.

– Maaleja oli, mutta ei millä ampua. Kaikki veti kuitenkin yhtä köyttä ja niin syntyi talvisodan henki.

Kunnan tervehdyksen tuonut sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi muistutti historian tärkeydestä.

– Teen työtä, jotta vihtiläiset lapset ja nuoret oppisivat tuntemaan historiamme.

Vihtiläinen sotaveteraani Hannes Tuovinen kertoi olevansa hieman haikeissa tunnelmissa.

– Sodan tapahtumat, ei niitä voi ymmärtää. Asetelma oli sama kuin aikaihminen kävisi lapsen päälle, järjetön ylivoima.

– Tuloksena kuitenkin nyt elämme itsenäisessä Suomessa.

Juhlassa esiintyi Vihdin reserviläiskuoro.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat